Siirry sisältöön Siirry chattiin
OSA I: Lapsuus

Aktia x Käärijä Talouskoulu

OSA I: Lapsuus

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.

Lapselle säästäminen

Mitä aikaisemmin lapselle alkaa säästämään, sitä pitempään aika ja korkoa korolle efekti ehtivät vaikuttaa. Lapselle voi säästää vaikka pankkitilille, mutta järkevämpää voi olla sijoittaa rahat esimerkiksi sijoitusrahastoon, jolloin niille voi saada vuosien mittaan mukavan tuoton. Vaihtoehtoja rahastosäästämiselle ovat esimerkiksi sijoitusvakuutukset ja suorat osakesijoitukset. Osakkeita varten lapsella tulee olla arvo-osuustili.

Lapselle säästäminen on pitkäaikaista. Aika ja säästämisen säännöllisyys tasaavat riskiä ja kurssivaihteluita, joten voi olla kannattavaa valita riskipitoisempi rahasto, jonka tuotto-odotus pitkällä aikavälillä on korkea. Kahdeksassatoista vuodessa ehtii markkinoilla tapahtua nousuja ja laskuja. Säännöllinen säästäjä voi hyötyä molemmista, ja pienelläkin kuukausisummalla lapselle ehtii kertyä mukava pesämuna vaikka opiskelua tai ensiasuntoa varten. 

Säästäminen on myös verotuksellisesti järkevää. Lapselle voi lahjoittaa 4 999 euroa kolmen vuoden aikana ilman veroseuraamuksia. Tätä suuremmista summista tulee tehdä lahjaveroilmoitus ja maksaa vero. 

Lapselle säästetyt rahat ovat lapsen omaisuutta. Alle 18-vuotiaan omaisuuteen vanhemmilla on kuitenkin määräysvalta. Täysi-ikäinen lapsi on itse vastuussa omaisuudestaan ja voi käyttää sitä haluamallaan tavalla. 

Lapsen omat pankkiasiat

Oman pankkitilin voi avata vaikka heti vastasyntyneelle lapselle. Seitsemänvuotiaana lapselle voidaan vanhempien suostumuksella myöntää oma debit-kortti ja pankkitunnukset, joiden avulla lapsi voi itse seurata rahankäyttöään esimerkiksi mobiilipankissa. 

Lue lisää lapsen pankkiasioista