Mikä yllätti Suomi-sijoittajan tänä vuonna?
Vuotta on vielä muutama viikko jäljellä, mutta marraskuun lopulla Helsingin pörssin tuotto, osingot mukaan lukien (OMXH Cap -tuottoindeksi), on vuoden alusta vain niukasti plussan puolella. Jakso on toki pitkäaikaiselle sijoittajalle lyhyt, mutta koko markkinan tasolla pörssivuosi on ollut Suomessa vaisu.
Tasaisen indeksikehityksen takana osakekohtainen vaihtelu on ollut kuitenkin suurta. Suuristakin yhtiöistä löytyy kovia tuottoja, kuten Cargotecin +75 prosenttia, Konecranesin +59 prosenttia ja Nokian +34 prosenttia. Vastaavasti isoja laskijoita ovat mm. Neste, -53 prosenttia, Metsä Board, -38 prosenttia ja Stora Enso, -26 prosenttia. Pienemmistä yhtiöistä isoja tuottoeroja löytyy jälleen runsaasti. Aktiiviselle sijoittajalle osakkeiden tuottoerot tarjoavat mahdollisuuksia, sillä osakevalinnalla on mahdollista saavuttaa lisätuottoa esimerkiksi indeksituottoon verrattuna. Yhtiökohtaiset yllätykset kuuluvat jokaiseen pörssivuoteen, mutta tänä vuonna pari muutakin teemaa on toteutunut monen sijoittajan ennakko-odotusten vastaisesti.
Tulosennusteet pettivät
Vuoteen lähdettäessä analyytikkojen konsensusennusteissa odotettiin Suomeen tälle vuodelle noin 5 prosentin tuloskasvua, mutta tulosennusteita on jouduttu leikkaamaan käytännössä koko vuoden, yhteensä noin 15 prosenttia alemmalle tasolle. Kokonaisuuteen on vaikuttanut merkittävästi yksittäisen ison yhtiön eli Nesteen tulosheikkous, mutta isoja laskuja on nähty myös syklisten metsä- ja metalliyhtiöiden tulosennusteissa. Analyytikot ja myös monen yrityksen johto odottivat tuloksen ja kysynnän paranevan vuoden loppua kohti. Vaikka vuoden viimeisen kvartaalin tulokset eivät vielä olekaan tiedossa, niin jo nyt tiedetään, että alkuperäiset ennusteet eivät tänä vuonna toteutuneet. Hyvä uutinen kuitenkin on, että tulosparannusnäkymä ei ole kadonnut vaan siirtynyt ajallisesti eteenpäin. Monen suomalaisyhtiön tuloksentekopotentiaali on nykyistä selkeästi suurempi, kunhan kysyntätilanne paranee ja liikevaihtoihin saataisiin hieman lisää kasvua.
Ostotarjouksia yllättävänkin vähän
Uusien pörssilistautumisten vähäisyys vuonna 2024 ei varsinaisesti yllättänyt huomioiden tämän vuoden osakemarkkinaympäristö, vaikka listautumista suunnittelevia ja markkina-arvostusten paranemista odottavia yhtiöitä lieneekin runsas määrä. Sitä vastoin ostotarjousten pienehköä lukumäärää voi pitää jopa yllätyksenä. Tänä vuonna pääomasijoittajan tai teollisen toimijan ostotarjouksen kohteena ovat olleet IT-yhtiöt Efecte, Innofactor ja Heeros sekä lämmitys- ja sisäilmaratkaisuyhtiö Purmo Group. Määrällisesti tämä on jopa hieman vähemmän kuin edellisvuonna, jolloin ostotarjouksia nähtiin mm. Uponorista, Caverionista, Roviosta ja Musti Groupista. Yllättävää ostotarjousten vähäisyys on erityisesti siksi, että Helsingin pörssissä on iso joukko laadukkaita yhtiöitä, joiden osakkeen arvostustaso on pysynyt tänä vuonna erittäin matalana sekä suhteutettuna yhtiöiden pidemmän aikavälin tulospotentiaaliin että verrattaessa esimerkiksi kansainvälisiin verrokkiyhtiöihin. Siten ne voivatkin tarjota houkuttelevan mahdollisuuden niin sijoituskohteita etsivälle pääomasijoittajalle, kuin yritysostoja suunnittelevalle kilpailijalle tai teolliselle toimijalle, vaikka tarjouksessa maksettaisiinkin merkittävä preemio osakkeen markkinahinnan päälle.
Entä eväät vuoteen 2025?
Vuoteen 2025 katsottaessa mm. samat teemat tulevat pysymään Suomi -sijoittajien mielessä. Yritysten kysyntäympäristössä on edelleen paljon epävarmuuksia – etenkin alkuvuonna – mutta analyytikkojen ennusteissa on selvää tuloskasvua. Jos tulosennusteiden laskeva trendi viimein alkaisi kääntyä positiivisemmaksi, se antaisi vankat perusteet myös arvostustasojen ja osakekurssien nousulle. Jos Helsingin pörssin nykyiset alhaiset arvostustasot jatkuvat, on hyvin todennäköistä, että ostotarjouksia suomalaisyhtiöistä tullaan näkemään enemmän. Osakkeenomistajalle ostotarjous tarjoaa maksetun preemion muodossa usein nopean tuoton, mutta samalla pörssistä voi poistua hyviä pitkän ajan sijoituskohteita. Toiveena onkin, että osinkojen ja yksittäisten ostotarjousten lisäksi tuottoa tulisi myös laajenevassa määrin yritysten tulosten paranemiseen perustuvasta arvonnoususta.
Markkinakatsauksen on kirjoittanut Aktian salkunhoitaja Paavo Ahonen.
Aktia Pankki Oyj (”Aktia”) on tuottanut tämän katsauksen sijoittajien käyttöön. Informaatio on koottu julkisista lähteistä, joita Aktia pitää luotettavina. Aktia ei kuitenkaan vastaa sisällön oikeellisuudesta tai täydellisyydestä. Tämä katsaus on tarkoitettu yhtenä monista apuvälineistä avustamaan sijoittajan päätöksentekoa, mutta sijoittajan tekemä sijoituspäätös on viime kädessä hänen omansa ja sen tulee perustua sijoittajan riittävinä pitämiin tietoihin ja tutkimuksiin. Sijoittajan tulee huomioida markkinoilla nopeasti tapahtuvat muutokset ja niiden vaikutukset tämän katsauksen sisältöön. Aktia-konserniin kuuluvat yritykset, Aktian yhteistyökumppanit tai näiden yhtiöiden henkilökunta ei vastaa suorista tai epäsuorista tappioista tai vahingoista, jotka aiheutuvat tämän katsauksen tai sen osien käytöstä sijoitustoiminnassa. Katsauksen sisältämä informaatio on tarkoitettu sijoittajalle, jolle katsaus on esitetty, eikä sitä pidä antaa kenenkään toisen henkilön käyttöön. Tämän katsauksen kopioiminen tai lainaaminen kokonaisuudessaan tai osittain on kiellettyä ilman Aktian lupaa.
Sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Asiakas vastaa itse omien sijoituspäätöstensä taloudellisista tuloksista. Tuotto voi jäädä saamatta ja sijoitetun pääoman voi jopa menettää ja sijoitus voi aiheuttaa taloudellisia tappioita. Rahoituspalvelujen ja tuotteiden kulut voidaan periä asiakkaalta sijoitustoiminnan tuloksesta riippumatta. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä asiakkaan on syytä tutustua huolella sijoitusmarkkinoihin ja eri sijoitusvaihtoehtoihin. Aktia ei vastaa dokumentissa esitettyjen tuotto-olettamusten toteutumisesta. Esitettävät skenaariot ovat tulevan tuloksen arvio, joka perustuu aiempiin tietoihin siitä, miten tämän sijoituksen arvo vaihtelee, ja/tai nykyisiin markkinaolosuhteisiin, eivätkä ne ole täsmällinen indikaattori. Saatava tulos vaihtelee sen mukaan, millainen markkinoiden kehitys on ja miten kauan sijoitusta pidetään hallussa. Annetut tiedot eivät ole tae tulevasta tuotto tai arvonkehityksestä. Tämä katsaus ei perustu asiakkaan henkilökohtaisiin tietoihin eikä ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi. Katsaus ei ole tarkoitettu sijoitustutkimukseksi, eikä sitä ei välttämättä ole laadittu sijoitustutkimuksen riippumattomuutta koskevien säännösten mukaisesti. Mahdollisesti esiteltyihin rahoitusvälineisiin ei sovelleta sijoitustutkimusta koskevia kaupankäyntirajoituksia. Asiakas voi joutua maksamaan muitakin kuin Aktian välityksellä suoritettavia veroja ja julkisia maksuja. Asiakkaan tulee olla tietoinen siitä, että sijoittamiseen ja sijoitusomaisuuteen liittyy veroseuraamuksia, joiden taloudellisia vaikutuksia ei välttämättä ole huomioitu tässä esityksessä. Tuleva tulos riippuu verotuksesta, joka puolestaan riippuu kunkin sijoittajan henkilökohtaisesta tilanteesta ja voi muuttua jatkossa. Asiakkaan pitää itse hankkia tarvittavat tiedot sijoitustensa ja niihin liittyvien päätösten veroseuraamuksista.