Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian verkkopalveluissa on huoltokatko sunnuntaina 27.10. klo 3.00-10.00

Verkkopankit, tunnistuspalvelu, verkkomaksu, WS-kanava ja Aktia Mobiilipankki ovat poissa käytöstä katkon ajan.

Pääekonomistin blogi: Suomen houkuttelevuus ulkomaisten pörssisijoittajien silmissä ei ole heikentynyt

Pääekonomistin blogi: Suomen houkuttelevuus ulkomaisten pörssisijoittajien silmissä ei ole heikentynyt

Torstai 24. lokakuuta 2024 Blogit ja artikkelit

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Suomeen liittyvien riskien arvioitiin nousseen ulkomaisten sijoittajien silmissä. Syyksi oletettiin Suomen välitön läheisyys Venäjään ja vielä tuolloin sotilaallinen liittoutumattomuus. Maksutasetilastoista selviää, että ulkomaiset pörssiosakesijoittajat eivät ole myyneet suomalaisia osakkeita. Päinvastoin osakkeiden netto-ostot ovat olleet keskimäärin positiiviset sodan syttymisen jälkeen.

Ulkomaisten sijoittajien käytöksessä ei merkittävää muutosta

Venäjän hyökättyä Ukrainaan sijoittajien keskuudessa kasvoi huoli siitä, että Venäjä voisi hyökätä myös muihin maihin, olihan Venäjän alkuperäinen suunnitelma vallata Ukraina kolmessa päivässä. Mahdollinen invaasio olisi luonnollisesti valtava riski paikallisille yrityksille, ja tämän riskin kansainväliset sijoittajat huomioivat sijoituspäätöksissään. Suomessa kasvoi huoli siitä, että koska olimme Naton ulkopuolella, invaasion riski olisi suurempi ja suomalaiset pörssiyhtiöt nähtäisiin vähemmän houkuttelevina sijoituskohteina.

Virallisista maksutasetilastoita näemme, kuinka paljon ulkomaalaiset sijoittajat ovat tehneet portfoliosijoituksia suomalaisiin pörssilistattuihin osakkeisiin. Muutama termiselitys lienee paikallaan. Maksutase mittaa koko talouden kaikkia rahavirtoja kotimaan ja ulkomaiden välillä. Tilasto sisältää mm. kaiken viennin ja tuonnin, ulkomaalaiset investoinnit suomalaisiin tytäryhtiöihin ja esimerkiksi ulkomaisten osuuden Suomen valtion velasta. Tilastosta selviää myös, miten paljon ulkomaalaiset sijoittajat omistavat suomalaisia pörssiosakkeita. Portfoliosijoitus viittaa sijoitukseen, joka on osa suurempaa sijoituskokonaisuutta, eli sijoituksella ei havitella määräysvaltaa kohteena olevassa yhtiössä.

Nimenomaan uusien portfoliosijoituksien määrä on jatkanut kasvuaan sodan syttymisen jälkeen. Joinakin vuosineljänneksinä muutos on ollut negatiivinen muuta useimmin positiivinen, ja jos kaikkien vuosineljännesten muutoksen laskee yhteen, ulkomaalaiset ovat ostaneet nettona enemmän suomalaisia pörssiosakkeita kuin ovat myyneet niitä. Pitkä itäraja ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan eivät siis ole karkottaneet ulkomaalaisia sijoittajia Helsingin pörssistä.

Ulkomaisten sijoittajien pörssiosakkaiden nettohankinnat Suomesta

 

Ulkomaisten omistuksen osuus laskenut hieman sodan jälkeen

Ulkomaisten portfoliopörssiosakesijoitusten osuus koko Helsingin pörssistä kasvoi merkittävästi vuoden 2021 aikana. Kehitykseen on todennäköisesti vaikuttanut muutaman suuren suomalaisen yhtiön kehitys. Esimerkiksi Nordean osake menestyi hyvin vuonna 2021. Nordean markkina-arvo kattaa yli 10 prosenttia koko Helsingin pörssin yhteenlasketusta arvosta, ja lisäksi Nordean osakkeista yli 80 prosenttia on ulkomaalaisomistuksessa.

Sodan syttymisen jälkeen osuus on laskenut varovaisesti. Samalla ajanjaksolla ulkomaalaiset portfoliosijoitukset ovat kuitenkin kasvaneet. Markkinaosuuden lasku näyttäisi siis olevan seurausta ulkomaalaisten omistamien osakkeiden heikommasta arvonkehityksestä.

Helsingin pörssi on edelleen ulkomaalaista osakesijoittajien silmissä sijoittamisen arvoinen. Venäjän hyökättyä Ukrainaan tämä tosiasia ei näytä muuttuneen.

Ulkomaisten omistajien osuus Helsingin pörssistä