Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian verkkopalveluissa on huoltokatko sunnuntaina 27.10. klo 3.00-10.00

Verkkopankit, tunnistuspalvelu, verkkomaksu, WS-kanava ja Aktia Mobiilipankki ovat poissa käytöstä katkon ajan.

Jos asuntolainasi kuukausierä laskee, kannattaa vapautunut raha panna poikimaan

Jos asuntolainasi kuukausierä laskee, kannattaa vapautunut raha panna poikimaan

Perjantai 18. lokakuuta 2024 Blogit ja artikkelit

Alentuneen korkotason seurauksena lainasi kuukausierä saattaa pienentyä huomattavastikin. Uusi korkoprosentti päivittyy korontarkistuspäivänä automaattisesti lainasi tietoihin, ja maksat lainastasi vähemmän kuin ennen. Mitä, jos sijoittaisit tämän "ylimääräisen" rahan rahastoon kasvamaan?

Jos lainasi kuukausierä nousi korkojen nousun myötä, se vastaavasti laskee korkojen laskiessa. Näin sinulle vapautuu joka kuukausi rahasumma, jonka voisit sijoittaa tuottavasti. 

Kun laitat koronlaskun myötä vapautuvat varat säästöön, säästäminen ei vähennä kuukausittain käytettävissä olevia rahojasi. Sama summa, joka ennen koronlaskua meni kokonaan lainasi kuukausierään, meneekin nyt osittain myös säästöön. Näin muuhun kulutukseen käytettävissäsi oleva rahasumma pysyy ennallaan samalla, kun kartutat varallisuuttasi.  

Kun laitat koronlaskun myötä vapautuvat varat säästöön, säästäminen ei vähennä kuukausittain käytettävissä olevia rahojasi. 

Kun säästät kuukausittain rahastoon, teet siitä rutiinin ja automaation, eikä säästöön meneviä rahoja tule kiusausta käyttää johonkin muuhun. Karttuvat säästösi toimivat myös puskurina yllättävissä tilanteissa tai vaikka korkotason tulevissa nousuissa.

Katso, milloin on lainasi korontarkistuspäivä ja aloita rahastosäästäminen

Lainakoron muutokset tapahtuvat lainan korontarkistuspäivänä. Useimpien suomalaisten asuntolainat on sidottu 12 kuukauden euriboriin, jolloin koron tarkistus tapahtuu 12 kuukauden välein. Jos lainasi on sidottu johonkin muuhun viitekorkoon, esimerkiksi kuuden tai kolmen kuukauden euriboriin, koron tarkistus tapahtuu niiden mukaisesti.  

Oman lainasi tiedot, kuten seuraavan korontarkistuspäivän ja arviot tulevista maksueristä, voit tarkistaa mobiilipankista tai verkkopankista Lainat-välilehdeltä. 

Helposti omassa mobiili- tai verkkopankissasi

Kuukausisäästämisen aloitat helpoiten Aktian mobiilipankissa valitsemalla Sijoitukset – Tee rahastosijoitus. Valitse haluamasi rahasto ja seuraa ohjeita.  Aktian verkkopankissa valitse Säästöt ja sijoitukset - Aloita säännöllinen rahastosäästäminen. Sen jälkeen voit valita, mihin rahastoon haluat säästää.

Jos haluat keskustella säästämisestä ja sijoittamisesta asiantuntijamme kanssa, voit varata ajan etätapaamiseen.

Varaa etätapaaminen

Lue lisää rahastosäästämisestä

Säännöllinen rahastosäästäminen 

Säännöllinen rahastosäästäjä hyötyy kaikissa markkinatilanteissa

 

Tämä on mainos. Rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta. Rahasto-osuuden arvo voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa varat kokonaan tai osittain. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. Tämä ei ole Aktia Pankki Oyj:n antama yksilöllinen suositus asiakkaalle. Aktia Pankki Oyj ei vastaa asiakkaan sijoitustoiminnan tuloksesta. Asiakkaan tuleva sijoitustoiminnan tulos riippuu verotuksesta, joka puolestaan riippuu kunkin sijoittajan henkilökohtaisesta tilanteesta ja voi muuttua jatkossa. Asiakkaan tulee aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä tutustua rahoitusvälineen ominaisuuksiin, kuluihin ja riskeihin, jotka ilmenevät esimerkiksi sijoitusrahaston avaintietoesitteestä ja rahastoesitteestä. Säännöt, rahastoesitteet, avaintietoesitteet ja muut viralliset asiakirjat sekä Aktia Pankki Oyj:n sijoittajatiedote ovat saatavissa veloituksetta suomen- ja ruotsinkielisenä Aktian toimipisteissä ja osoitteessa www.aktia.fi. Rahastoja hallinnoi Aktia Rahastoyhtiö Oy, joka kuuluu Aktia-konserniin. Aktia Pankki Oyj toimii Aktia Rahastoyhtiö Oy:n asiamiehenä.