Siirry sisältöön Siirry chattiin
Miljonäärinä eläkkeelle? Säästäminen ja sijoittaminen kiinnostaa nuoria, mutta miten päästä alkuun?

Miljonäärinä eläkkeelle? Säästäminen ja sijoittaminen kiinnostaa nuoria, mutta miten päästä alkuun?

Perjantai 11. lokakuuta 2024 Blogit ja artikkelit

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekemistä tuotteen avaintietoesitteeseen. 

Aktian kesällä 2023 teettämän tutkimuksen mukaan yli kaksi kolmasosaa nuorista on kiinnostunut säästämisestä ja sijoittamisesta. Samaan aikaan kuitenkin lähes kaksi kolmasosaa vastaajista kertoi suunnittelevansa talouttaan vain kuukauden kerrallaan. On selvää, että näin säästöjä ei pääse kertymään. Miten sitten päästä alkuun ja onnistua säästämään ja vaurastumaan suunnitelmallisesti? 

Tärkeintä on aloittaa, vaikka pienelläkin summalla 

Säästäminen kannattaa ottaa tavalla tai toisella tavaksi jo nuoresta alkaen, vaikka tulot ovatkin ehkä vielä pieniä ja epäsäännöllisiä. Sijoitusrahastoihin esimerkiksi voit tehdä kertasijoituksia vaikka kesätienesteistä säästetyistä tai lahjaksi saaduista rahoista. Toinen tapa on säästää säännöllisesti joka kuukausi. Alkuun pääset jopa 20 euron kuukausisummalla. 

Kokeile itse säästölaskurilla, miten säästösi voisivat kehittyä

Säästölaskuri

Säästäminen on pitkäjänteistä puuhaa, jossa aika on säästäjän puolella 

Mitä aikaisemmin aloitat, sitä kauemmin aika ja korkoa korolle -ilmiö ehtivät tehdä töitä puolestasi. Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että kun sijoitat myös sijoituksellesi kertyvät tuotot, nekin alkavat kasvaa korkoa säästämäsi pääoman lisäksi. Useimmat sijoitusrahastot esimerkiksi toimivat juuri näin. Ne eivät maksa tuottoja ulos, vaan sijoittavat ne puolestasi. 

Esimerkkilaskelma: miljonäärinä eläkkeelle
Jos säästät rahastoon 140 euroa kuussa, sinulla voi olla miljoonan euron sijoitusvarallisuus, kun jäät eläkkeelle. 
Esimerkkilaskelmassa on käytetty seuraavia oletuksia: 

  • säästöaika 50 vuotta
  • kuukausisäästö 140 euroa (säästetty summa yhteensä 84 000 euroa)
  • vuosittainen tuotto 8 %
  • oletettu tuotto yhteensä 921 213 euroa
  • varallisuus yhteensä 1 005 213 euroa

Esimerkissä käytetty tuotto-odotus perustuu Aktia Varainhoidon pitkän aikavälin tuotto-odotukseen osakesijoituksille. Laskennassa ei huomioida toimeksiantoihin tai sijoituskohteisiin liittyviä palkkioita. Lopulliseen tuottoon vaikuttavat sijoituskohteisiin liittyvät merkintä-, lunastus- ja kaupankäyntipalkkiot sekä asiakkaan henkilökohtainen verotus. 

Sijoitusrahastossa hyödyt ammattilaisten osaamisesta

Jos et itse osaa tai halua seurata markkinoita, on käytännössä helpointa sijoittaa rahastoihin. Valittavanasi on suuri valikoima erilaisia rahastoja, jotka koostuvat osake-, korko- tai vaihtoehtoisista sijoituksista tai niiden yhdistelmästä. 

Rahastossa varasi on hajautettu ammattimaisesti ja laajemmin kuin mihin itse pystyisit yksittäisiä osakkeita tai korkosijoituksia ostamalla. Kukaan ei pysty varmasti ennustamaan markkinoiden tai yksittäisten sijoitusten kehitystä, ja sijoittamiseen liittyy aina riski, että sijoituskohteen arvo saattaa myös laskea. Siksi sijoitukset kannattaa hajauttaa mahdollisimman laajasti eri omaisuuslajeihin, eri toimialoille ja eri maantieteellisille alueille. 

Aktian rahastoista laajimman hajautuksen tarjoavat varainhoitosalkut, jotka ovatkin hyvä tapa päästä sijoittamisessa alkuun. Varainhoitosalkuista voit valita omaan tarpeeseesi sopivimman niin riskitasoltaan kuin tuotto-odotukseltaan. 

Säännöllinen säästäjä hyötyy sekä markkinoiden nousuista että laskuista

Varmin tapa onnistua sijoitusten ajoituksessa on sijoittaa koko ajan. Säästämällä tietyn summan joka kuukausi tasaat markkinoiden kurssiheilahteluja ja voit hyötyä niin nousuista kuin laskuista. Kurssien laskiessa saat kuukausittaisella säästösummallasi halvemmalla enemmän rahasto-osuuksia. Kun kurssit taas nousevat, nousee myös halvemmalla ostamiesi osuuksien arvo. 

Helposti alkuun omassa mobiili- tai verkkopankissasi

Aktian rahastovalikoimaan voit tutustua täällä. Sivulta pääset myös sijoituskohteiden vertailutyökaluun, jonka avulla voit vertailla eri vaihtoehtoja. Muista kuitenkin, että työkalussa näkyvät tuotot ovat toteutuneita tuottoja. Markkinoiden tilanteet muuttuvat koko ajan, joten et voi päätellä tulevia tuottoja aiemmista. 

Kun olet löytänyt itsellesi sopivan rahaston, helpoin tapa merkitä, eli ostaa, rahasto-osuuksia, on omassa mobiili- tai verkkopankissasi. Voit myös tehdä säännöllisen rahastosäästämisen sopimuksen haluamaasi rahastoon. Näin kuukausisäästösummasi veloitetaan tililtäsi automaattisesti valitsemanasi päivänä joka kuukausi, esimerkiksi heti palkkapäivänä. Säästäminen sujuu kuin itsestään, eikä sinulle tule kiusausta käyttää näitä rahoja mihinkään muuhun.

Näin pääset alkuun

Mobiilipankissa valitse Sijoitukset – Tee rahastosijoitus. Valitse haluamasi rahasto ja seuraa ohjeita. 

Aktian verkkopankissa valitse Säästöt ja sijoitukset - Aloita säännöllinen rahastosäästäminen. Sen jälkeen voit valita, mihin rahastoon haluat säästää. 

Jos olet alle 18-vuotias, helpointa on pyytää huoltajaa tekemään toimeksianto puolestasi. 15–17 -vuotiaat voivat tietyin edellytyksin tehdä itse tienaamilleen rahoille sijoitustoimeksiantoja, mutta tämä vaatii ajanvarauksen ja käynnin pankin toimipisteessä. 

Lue lisää aiheesta

Säännöllinen rahastosäästäminen

Pitkäjänteinen sijoittaja hyötyy kurssiheilunnasta

 

Rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta. Rahasto-osuuden arvo voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa varat kokonaan tai osittain. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. Tämä ei ole Aktia Pankki Oyj:n antama yksilöllinen suositus asiakkaalle. Aktia Pankki Oyj ei vastaa asiakkaan sijoitustoiminnan tuloksesta. Asiakkaan tuleva sijoitustoiminnan tulos riippuu verotuksesta, joka puolestaan riippuu kunkin sijoittajan henkilökohtaisesta tilanteesta ja voi muuttua jatkossa. Asiakkaan tulee aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä tutustua rahoitusvälineen ominaisuuksiin, kuluihin ja riskeihin, jotka ilmenevät esimerkiksi sijoitusrahaston avaintietoesitteestä ja rahastoesitteestä. Säännöt, rahastoesitteet, avaintietoesitteet ja muut viralliset asiakirjat sekä Aktia Pankki Oyj:n sijoittajatiedote ovat saatavissa veloituksetta suomen- ja ruotsinkielisenä Aktian toimipisteissä ja osoitteessa www.aktia.fi. Rahastoja hallinnoi Aktia Rahastoyhtiö Oy, joka kuuluu Aktia-konserniin. Aktia Pankki Oyj toimii Aktia Rahastoyhtiö Oy:n asiamiehenä.