Siirry sisältöön Siirry chattiin
Markkinaraati: Koronlaskut jatkuvat – kuinka matalalle mennään?

Markkinaraati: Koronlaskut jatkuvat – kuinka matalalle mennään?

Perjantai 11. lokakuuta 2024 Markkinaraati

EKP laskee todennäköisesti taas korkoja. Tällä viikolla Markkinaraati pohtii, kuinka alas korot voivat laskea ja teemmekö paluuta nollakorkojen aikaan.

Aktian pääekonomisti Lasse Corin pelkää, että olemme palaamassa matalien korkojen aikaan jollain aikavälillä Euroopassa.

- Se on tietenkin yksittäisille lainanottajille hyvä asia, mutta ei kokonaisuudelle, Corin sanoo. Jos korot ovat hirveän matalalla, se johtuu siitä, että talous ei kasva.

- Uskon, että menemme vielä selkeästi alle kahteen prosenttiin, Corin ennustaa.

Koronlaskut vaikuttavat kotitalouksien kulutukseen. Corinin vinkki asuntovelallisille on miettiä korkoja koko laina-ajan yli, erityisesti koronvaihtelujen aikaan. Kotitaloudet ovat velkaantuneimpia sillä hetkellä, kun uusi laina nostetaan. Velkaantuneisuuden laskiessa lainanottajalle avautuu uusia mahdollisuuksia esimerkiksi koronvaihdon osalta.

- Lainanottajan riski on suurimmillaan lainan alkuvaiheessa, sillä silloin velkaa on suhteessa eniten tuloihin. Jos alkuvaiheessa haluaa ottaa kiinteän koron sille jaksolle, kun on eniten velkaa suhteissa tuloihin, niin korkoriski on suojattu, Corin sanoo.

- Kun lainaa on lyhennetty 5–10 vuotta, velkaantumisaste on pienentynyt ja tilannetta voi miettiä uudestaan, esimerkiksi vaihtamalla vaihtuvaan korkoon, Corin vinkkaa.

Corinin lisäksi Markkinaraadissa tällä viikolla ovat Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ja Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.