Siirry sisältöön Siirry chattiin
Osakkeissa epätyypillinen syyskuu

Osakkeissa epätyypillinen syyskuu

Maanantai 7. lokakuuta 2024 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Syyskuut ovat keskimäärin vuoden heikoimpia kuukausia osakemarkkinoille. Tämäkin syyskuu alkoi osakemarkkinoiden kannalta varsin pehmeästi, mutta jo ensimmäisen viikon jälkeen suunta kääntyi ylöspäin. Lopulta globaalit osakemarkkinat tuottivat omissa valuutoissaan 1,9 prosenttia ja euroissa noin 1,5 prosenttia. Kehittyvät markkinat nousivat Kiinan vetämänä selkeästi parhaaksi alueeksi. Tuotto euroissa oli 5,8 prosenttia ja paikallisissa valuutoissa lähes sama, 5,6 prosenttia. Hong Kong -listatut Kiina-osakkeet tuottivat paikallisessa valuutassa lähes 19 prosenttia. Myös korkomarkkinoilla syyskuun kehitys oli vahvaa kaikkien lajien tuottaessa selkeästi positiivisesti.

 

Talouskehitys on edelleen ollut hieman pehmeää, mikä on aiheuttanut huolia sekä keskuspankkiireissa että sijoitusmarkkinoilla. Erityisesti teollisuuden indikaattoreissa kehitys on jatkanut heikkenemistään molemmin puolin Atlanttia. Uudet tilaukset ovat olleet laskevalla uralla, ja viime aikoina myös työllistämisaikeissa on näkynyt heikkenemistä. Työttömyysastekin on ollut hienoisessa nousussa etenkin Yhdysvalloissa. Toisaalta taloudessa näkyy myös paljon positiivista erityisesti palveluiden ja kuluttajan osalta. Vaikka työttömyys on hieman noussut, tilanne on edelleen erittäin hyvä. Heikkeneminen ei kuitenkaan saisi jatkua pidempään, jotta tasainen kasvunäkymä ei vaarantuisi.

 

Syyskuun loppupuolella nähtiin merkittävä taloustapahtuma, kun Kiina päätti valtavista talouden tukitoimista. Tämä tarjoaa parhaimmillaan mahdollisuuden globaalinkin talouden vakauttamiseksi, mutta todennäköisempää on, että vaikutus jää enemmän Kiinan sisäiseksi ja ehkä lyhytaikaiseksikin. Korkojen laskulla, kiinteistömarkkinan tukemisella sekä osakemarkkinoiden vakauttamisella saavutettiin nopea markkinareaktio, mutta pysyvämpien talousluottamusta vahvistavien vaikutusten arvioiminen on vielä epävarmaa. 

 

Keskuspankkien fokus siirtyi talouskehitykseen

 

Keskuspankit ovat heikentyneen kehityksen myötä kääntyneet seuraamaan talouskehitystä hyvin tarkasti. Inflaatiosta ei nykyisellään ole enää uhkaa, vaan se lähestyy tai on jo keskuspankkien tavoitteissa, joten fokuksen vaihtaminen on hyvinkin perusteltua. Koronlaskut on aloitettu jo sekä EKP:n että Fedin osalta. Fed aloitti laskut syyskuussa poikkeuksellisen suurella 50 korkopisteen laskulla, ja tahdin odotetaan jatkossakin pysyvän reippaana. Markkinoilla odotetaan loppuvuoteen EKP:lta kahta ja Fediltä kolmea laskua ja lisää ensi vuonna. Talouskehitys määrittelee, paljonko laskuja lopulta tarvitaan. Jo nyt näköpiirissä olevista laskuista saadaan tukea kasvulle ensi vuoden aikana, ja yhdessä hyvän kasvupohjan kanssa pidämme todennäköisenä, että talouden pehmeän laskun tavoittelussa onnistutaan.  Tämä olisi luonnollisesti positiivista markkinakehityksen kannalta.

 

Hermostuneisuus pysynee kuitenkin pinnassa loppuvuoden ajan. Kuluvan vuoden tuotot ovat olleet jo hyviä, ja loppuvuoteen riittää jännitettäviä tapahtumia. Talouskasvu ja koronlaskut ovat markkinoiden kannalta tärkeimmät, mutta myös Yhdysvaltain kuukauden päässä olevat presidentinvaalit ja räjähdysherkkä Lähi-Idän tilanne aiheuttanevat heiluntaa.

 

Osakkeet ja lyhyet korot edelleen ylipainossa allokaatiossa

 

Allokaatiossa olemme edelleen ylipainossa osakkeissa, alipainossa pitkissä koroissa ja ylipainossa lyhyissä koroissa. Olemme hieman pienentäneet osakeylipainoa laskemalla painotusta kehittyvien markkinoiden osakkeissa. Uskomme, että koronlaskut tukevat talousnäkymiä ja riskinottohalukkuutta, etenkin kun emme näe kasvun luisuvan taantumaa kohti. Osakeallokaatiossa ylipainotamme halvempia, syklisempiä ja viime vuosina teknologiayhtiöiden kehityksestä jälkeen jääneitä alueita ja osakkeita. Ylipainot kohdistuvat Pohjoismaihin ja Eurooppaan. Lisäksi painotamme pienten yhtiöiden osuutta salkuissa. Odotamme korkosyklin kääntymisen tukevan rotaation jatkumista osakkeissa. USA ja kehittyvät markkinat ovat neutraalipainossa ja Japanin osakemarkkinat alipainossa.

 

Korkosijoituksissa pidämme painopisteen korkeinta juoksevaa tuottoa tarjoavilla markkinoilla. Ylipainotamme kehittyvien markkinoiden paikallisvaluuttamääräisiä valtionlainoja sekä Investment Grade- ja High Yield -yrityslainoja. Dollarimääräiset kehittyvien markkinoiden valtionlainat ovat neutraalipainossa ja euroalueen valtionlainat isossa alipainossa.

 

Markkinakatsauksen on kirjoittanut Aktian allokaatiojohtaja Patrik Moring.

 

 

Aktia Pankki Oyj (”Aktia”) on tuottanut tämän katsauksen sijoittajien käyttöön. Informaatio on koottu julkisista lähteistä, joita Aktia pitää luotettavina. Aktia ei kuitenkaan vastaa sisällön oikeellisuudesta tai täydellisyydestä. Tämä katsaus on tarkoitettu yhtenä monista apuvälineistä avustamaan sijoittajan päätöksentekoa, mutta sijoittajan tekemä sijoituspäätös on viime kädessä hänen omansa ja sen tulee perustua sijoittajan riittävinä pitämiin tietoihin ja tutkimuksiin. Sijoittajan tulee huomioida markkinoilla nopeasti tapahtuvat muutokset ja niiden vaikutukset tämän katsauksen sisältöön. Aktia-konserniin kuuluvat yritykset, Aktian yhteistyökumppanit tai näiden yhtiöiden henkilökunta ei vastaa suorista tai epäsuorista tappioista tai vahingoista, jotka aiheutuvat tämän katsauksen tai sen osien käytöstä sijoitustoiminnassa. Katsauksen sisältämä informaatio on tarkoitettu sijoittajalle, jolle katsaus on esitetty, eikä sitä pidä antaa kenenkään toisen henkilön käyttöön. Tämän katsauksen kopioiminen tai lainaaminen kokonaisuudessaan tai osittain on kiellettyä ilman Aktian lupaa.

Sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Asiakas vastaa itse omien sijoituspäätöstensä taloudellisista tuloksista. Tuotto voi jäädä saamatta ja sijoitetun pääoman voi jopa menettää ja sijoitus voi aiheuttaa taloudellisia tappioita. Rahoituspalvelujen ja tuotteiden kulut voidaan periä asiakkaalta sijoitustoiminnan tuloksesta riippumatta. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä asiakkaan on syytä tutustua huolella sijoitusmarkkinoihin ja eri sijoitusvaihtoehtoihin. Aktia ei vastaa dokumentissa esitettyjen tuotto-olettamusten toteutumisesta. Esitettävät skenaariot ovat tulevan tuloksen arvio, joka perustuu aiempiin tietoihin siitä, miten tämän sijoituksen arvo vaihtelee, ja/tai nykyisiin markkinaolosuhteisiin, eivätkä ne ole täsmällinen indikaattori. Saatava tulos vaihtelee sen mukaan, millainen markkinoiden kehitys on ja miten kauan sijoitusta pidetään hallussa. Annetut tiedot eivät ole tae tulevasta tuotto tai arvonkehityksestä. Tämä katsaus ei perustu asiakkaan henkilökohtaisiin tietoihin eikä ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi. Katsaus ei ole tarkoitettu sijoitustutkimukseksi, eikä sitä ei välttämättä ole laadittu sijoitustutkimuksen riippumattomuutta koskevien säännösten mukaisesti. Mahdollisesti esiteltyihin rahoitusvälineisiin ei sovelleta sijoitustutkimusta koskevia kaupankäyntirajoituksia. Asiakas voi joutua maksamaan muitakin kuin Aktian välityksellä suoritettavia veroja ja julkisia maksuja. Asiakkaan tulee olla tietoinen siitä, että sijoittamiseen ja sijoitusomaisuuteen liittyy veroseuraamuksia, joiden taloudellisia vaikutuksia ei välttämättä ole huomioitu tässä esityksessä. Tuleva tulos riippuu verotuksesta, joka puolestaan riippuu kunkin sijoittajan henkilökohtaisesta tilanteesta ja voi muuttua jatkossa. Asiakkaan pitää itse hankkia tarvittavat tiedot sijoitustensa ja niihin liittyvien päätösten veroseuraamuksista.