Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian verkkopalveluissa on huoltokatko sunnuntaina 27.10. klo 3.00-10.00

Verkkopankit, tunnistuspalvelu, verkkomaksu, WS-kanava ja Aktia Mobiilipankki ovat poissa käytöstä katkon ajan.

Haluaisitko vaurastua kuin ruotsalainen? Uusi Aktia Osakeobligaatio Ruotsi on pääomaturvattu mahdollisuus hyötyä Tukholman pörssin kehityksestä

Haluaisitko vaurastua kuin ruotsalainen? Uusi Aktia Osakeobligaatio Ruotsi on pääomaturvattu mahdollisuus hyötyä Tukholman pörssin kehityksestä

Maanantai 16. syyskuuta 2024 Blogit ja artikkelit

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekemistä tuotteen avaintietoesitteeseen. 

Tukholman pörssiä pidetään yleisesti pohjoismaisista pörsseistä laadukkaimpana ja menestyneimpänä. Nyt merkittävissä oleva Aktia Osakeobligaatio Ruotsi tarjoaa mahdollisuuden päästä hyötymään Ruotsin osakemarkkinan menestyksestä 100 % pääomaturvatusti. Aktian salkunhoitaja Juuso Kenkkilä ja strukturoiduista tuotteista vastaava johtaja Aki Lakkisto kertovat, mikä on ruotsalaisten vaurastumisen salaisuus, ja miksi nyt tarjolla oleva harvinainen "triplasatanen" on juuri nyt ajankohtainen vaihtoehto riskiä kaihtavalle sijoittajalle. Sijoitus on merkittävissä 4.10.2024 asti.

Aktian asiakkaana, merkitse verkkopankissa Jos et vielä ole Aktian asiakas, varaa aika tästä

  • Aktia Osakeobligaatio Ruotsi tarjoaa sijoittajalle harvinaisen niin sanotun triplasatasen: 100 % pääomaturva, 100 % tuottokerroin ja 100 % merkintähinta.
  • Sijoittaja saa kohteena olevan osakemarkkinan mahdollisen nousun mukaisen tuoton täysimääräisenä ilman riskiä kohdemarkkinan laskusta johtuvasta pääoman menettämisestä.
  • Kohde-etuutena on Tukholman pörssin suurimpien ja vaihdetuimpien yhtiöiden osakekurssikehitystä kuvaava osakeindeksi.

Tukholman pörssi on pohjoismaisista pörsseistä suurin, ja sitä pidetään yleisesti myös laadukkaimpana, mikä tekee siitä myös sijoittajille kiinnostavimman. Laatu tietysti näkyy myös hinnassa, ja Tukholman pörssin kehitys onkin ollut merkittävästi eurooppalaista keskiarvoa parempaa viime vuosina. Historiaansa nähden Kenkkilä ei kuitenkaan pidä Tukholman pörssiä erityisen kalliina. Laatua sijoittajalle tarjoavat Kenkkilän mukaan erityisesti monet isot, maailmankin mittakaavassa toimialojensa johtavat yhtiöt, joiden kasvu ja kannattavuus on vahvaa. 

– Atlas Copcoa, joka on tässä kohde-etuutena olevan indeksin suurin yhtiö, pidetään yleisesti yhtenä maailman parhaista konepajayhtiöistä. Muita Tukholman pörssistä löytyviä maailman indeksejä huomattavasti paremmin kehittyneitä yhtiöitä ovat esimerkiksi ABB ja Volvo. Ja sitten on myös Investor, Wallenbergin suvun sijoitusyhtiö, joka omistaa kaikkia niitä parhaimpia konepajoja, mikä tuo tavallaan vielä lisäpainoa niihin, Kenkkilä sanoo.  

– Kun suomalaisilta kysyy, Suomessa on tosi hyviä konepajoja. Ruotsalaiset konepajat kuitenkin kasvavat nopeammin ja niiden kannattavuus ja sijoitetun oman pääoman tuotto ovat merkittävästi parempia. Euroopan tasollakin Ruotsista löytyy johtavia yhtiöitä useilta toimialoilta. 

Ruotsalaiset konepajat kasvavat nopeammin ja niiden kannattavuus ja sijoitetun oman pääoman tuotto ovat merkittävästi parempia.

Toimialajakauma Tukholman pörssissä on laajempi kuin Helsingissä, ja vaikkapa pankki- ja rahoitusalan yhtiöitä on listalla laajemmin. Myös kansainvälisesti menestyviä kulutustuote- ja palveluyhtiöitä löytyy useita, esimerkiksi muotiin keskittynyt Hennes & Mauritz. Yksi toimiala, mikä Kenkkilän mukaan Tukholman pörssistä pitkälti puuttuu, on teknologiasektori, jolla pohjoismaat yleensäkin ovat aika heikkoja. Näitä yhtiöitä ei ole kuin muutamia, lähinnä Ericsson ja Hexagon. 

– Mutta toisaalta, Atlas Copconkin merkittävin osakeajuri on tällä hetkellä puolijohdeteollisuus, jonne menee paljon laitteistoja. Kun Nvidialla menee hyvin, se arvoketju valuu Atlas Copcoon asti, Kenkkilä kuvailee. 

– Historiahan ei koskaan ole mikään tae tulevaisuudesta, mutta salkunhoito on vähän sellaista todennäköisyyspeliä. Omissa valinnoissani en pidä lainkaan huonona, jos yhtiön taustalta löytyy jo 15 tai 20 vuotta laadukasta työtä. Ja sellaisia löytyy isolla painolla tästä indeksistä.

Juuso Kenkkilä ja Aki Lakkisto AktialtaJuuso Kenkkilä ja Aki Lakkisto

Vahva kotimarkkinakysyntä vakauttaa markkinaa 

Myöskään vahva kotimainen kysyntä ja pitkään jatkuneet sijoittamisen perinteet eivät Kenkkilän mukaan ainakaan haittaa Ruotsin näkymiä. Ruotsalaisten varallisuudesta iso osa on koko ajan pörssissä ja sijoituksissa, mikä on johtanut aivan erilaiseen vaurastumiskehitykseen kuin Suomessa. 

– Ruotsissahan varallisuus nousi jo keväällä kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle, vaikka asuntojen hinnat ovat laskeneet saman kymmenen prosenttia kuin meilläkin, Kenkkilä muistuttaa.  

Kotimarkkinan vahvuudella on Kenkkilän mukaan iso merkitys Tukholman pörssin vakaalle kehitykselle. Ulkomaisten sijoittajien liikkeet eivät samalla lailla pääse heiluttamaan pörssiä kuin esimerkiksi Helsingissä. 

– Ja kasvava talous. Maahanmuuton kautta on tullut sitä kasvua. Väestö kasvaa ja se haluaa vaurastua, se kulttuuri on tosi erilainen kuin täällä Suomessa.

Markkinariskit voivat heiluttaa kursseja 

Kotimaisen kysynnän tukemasta omavaraisuudestaan huolimatta ei Ruotsinkaan markkina ole immuuni markkinoiden yleiselle epävarmuudelle, ja Ruotsin kruunukin on riskisentimentin mukana liikkuva komponentti Kenkkilä muistuttaa.  

Toinen riski, minkä Kenkkilä nostaa esiin, liittyy isoon pankkisektoriin. Pankkien arvostukset ovat yleisestikin jääneet suhteellisen alhaisiksi, ja heikko asuntomarkkina huolestuttaa sijoittajia. 

– Ulkomaiset sijoittajat muistavat vielä 90-luvun kiinteistökuplan puhkeamisen Ruotsissa. Tänä päivänä pankit ovat kuitenkin kiristyneen sääntelyn myötä ihan eri tilanteessa kuin silloin, ja riskit ovat paljon pienemmät, Kenkkilä painottaa.  

– Yksi riski on myös, että koronlaskuja ei pystyttäisikään toteuttamaan odotetusti. Se ei tietysti olisi velallisten kannalta hyvä asia.

Harvinainen mahdollisuus sijoittajalle

Aktia Osakeobligaatio Ruotsi tarjoaa sijoittajalle harvinaisen niin sanotun triplasatasen, jonka pääomaturva on 100 %, alustava tuottokerroin 100 %, ja jonka merkintähinnassa ei ole ylikurssia, vaan myös merkintähinta on 100 %. Sijoitukseen liittyy normaali merkintäpalkkio.

Pääomaturvatut sijoitustuotteet ovat pohjimmiltaan korkosijoituksia ja siksi riippuvaisia sopivista markkinaolosuhteista. Korkotuottoa ei niissä makseta ulos, vaan sillä ostetaan optio, joka antaa oikeuden osallistua osakemarkkinan nousuun. Mitä korkeampi korkotaso, sitä enemmän rahaa on käytettävissä optioon, mikä taas mahdollistaa sijoitukselle korkeamman tuottokertoimen. 

Markkinaympäristö on vielä suotuisa tällaiselle sijoitustuotteelle.

– Vaikka lyhyet korot ovat viime aikoina laskeneet, markkinaympäristö on vielä suotuisa tällaiselle sijoitustuotteelle. Nyt, kun inflaatio on saatu lähestymään tavoitetasoja ja koronlaskujakin on päästy aloittamaan, voi olla, että ikkuna tämän tyyppisten kokonaisuuksien toteuttamiseen tulee kuitenkin jossain kohtaa sulkeutumaan. Siinäkin mielessä tämä on edelleen mielenkiintoinen ja ajankohtainen mahdollisuus hyödyntää tätä vallitsevaa tilannetta, Lakkisto sanoo. 

Vaikka pääomaa ei siis varsinaisesti sijoiteta osakemarkkinoille, osakeobligaation tuotto sidotaan osakemarkkinaa kuvaavan indeksin kehitykseen. Tässä tapauksessa kohde-etuudeksi on valittu Tukholman pörssin suurimpien ja vaihdetuimpien yhtiöiden osakekurssikehitystä seuraava osakeindeksi. 

Kokeneemmille sijoittajille tarkoitetun viisivuotisen strukturoidun sijoitustuotteen 100 % pääomaturva on voimassa eräpäivänä, ja siihen liittyy liikkeeseenlaskija- ja takaajariski. Pääomaturva ei kata merkintäpalkkiota.  

Yhdistelmäratkaisuilla kiinnostavia kokonaisuuksia eri sijoitustarpeisiin 

Varsinkin turvallisuushakuiselle sijoittajalle pääomaturvattu osakeobligaatio voi Lakkiston mukaan tarjota mahdollisuuden rakentaa mielenkiintoisia kokonaispaketteja. Yhdistämällä pääomaturvattu sijoitus ja esimerkiksi määräaikainen talletus, voidaan rakentaa yhdistelmäratkaisu, jonka tuotto on positiivinen kävi osakemarkkinalla miten tahansa.  

Yhdistämällä pääomaturvattu sijoitus ja määräaikainen talletus, voidaan rakentaa yhdistelmäratkaisu, jonka tuotto on positiivinen kävi osakemarkkinalla miten tahansa.

– Sanotaan vaikka, että sijoitetaan esimerkiksi puolet varoista tähän pääomaturvattuun osakeobligaatioon ja puolet määräaikaiseen talletukseen. Mikäli Tukholman pörssi viiden vuoden aikana nousee, sijoitusobligaatiosta saa kohde-etuusindeksin nousuun sidotun tuoton 100 % kertoimella. Jos kävisi niin, että osakeindeksi laskisi, 100 % pääomaturvan ansiosta sijoitetun pääoman saa kuitenkin kokonaisuudessaan takaisin. Talletuskoron kautta sijoitukselle tulee tällöin joka tapauksessa myös tuottoa, Lakkisto kuvailee.  

Aktia Osakeobligaatio Ruotsin merkintäaika on 16.9.–4.10.2024. Minimimerkintä on 5 000 euroa. 

Aktian asiakkaana, merkitse verkkopankissa Jos et vielä ole Aktian asiakas, varaa aika tästä

Tämä on mainos. Aktia Osakeobligaatio Ruotsi on 5-vuotinen sijoitustuote, jonka liikkeeseenlaskija on Morgan Stanley B.V. Osakeobligaatiolle ei ole asetettu vakuutta. Osakeobligaatioon liittyy liikkeeseenlaskijariski, jonka toteutuessa liikkeeseenlaskija ei maksukyvyttömyyden vuoksi pysty maksamaan lainaa takaisin. Pääomaturva on voimassa vain lainan eräpäivänä. Pääomaturva ei kata merkintäpalkkiota. Sijoitustuotteen ja määräaikaistalletuksen ostaminen yhdessä voi muuttaa riskiä suhteessa siihen, mikä riski olisi, jos tuotteet ostettaisiin erikseen. Pankilla on oikeus muuttaa tarjousta markkinatilanteen muuttuessa olennaisesti. Talletuskorko on Suomessa lähdeveronalaista tuloa ja sijoituksen tuotto verotettavaa pääomatuloa. Tämä ei ole Aktia Pankki Oyj:n antama yksilöllinen suositus asiakkaalle. Sijoittamiseen liittyy aina riski sijoitetun pääoman menettämisestä osittain tai kokonaan. Rahoitusvälineen arvo voi nousta tai laskea. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. Aktia Pankki Oyj ei vastaa asiakkaan sijoitustoiminnan tuloksesta. Asiakkaan tulee aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä tutustua rahoitusvälineen ominaisuuksiin, kuluihin ja riskeihin, jotka ilmenevät esimerkiksi avaintietoasiakirjasta, lainakohtaisista ehdoista ja ohjelmaesitteestä. Avaintietoasiakirja, lainakohtaiset ehdot ja ohjelmaesite ovat saatavissa Aktia Pankki Oyj:n toimipisteissä ja kotisivuilla osoitteessa www.aktia.fi.