Siirry sisältöön Siirry chattiin
Huijausyrityksiä liikkeellä Aktian nimissä – älä luovuta tietojasi puhelimessa, sähköpostissa tai tekstiviestillä Aktian nimissä on lähetetty huijausviestejä, joissa ilmoitetaan epäilyttävästä toiminnasta tilillä ja pyydetään suorittamaan maksu. Lue lisää
Markkinaraati: ”Koko verojärjestelmä remonttiin”

Markkinaraati: ”Koko verojärjestelmä remonttiin”

Perjantai 30. elokuuta 2024 Markkinaraati

Suomessa on syyskuun alusta alkaen yksi Euroopan korkeimmista arvonlisäveroista. Miten veronkorotus vaikuttaa Suomen talouteen?

- Sen sijaan, että mietimme veroja ja mistä saamme verotuloja, meidän pitäisi ajatella miten saamme veropohjaa kasvatettua, Aktian pääekonomisti Lasse Corin sanoo.

Esimerkiksi Ruotsissa palkkasumma ja tämän kautta myös verotulot ovat noussut paljon nopeammin kuin Suomessa. Tanskassa taas palkkasummat eivät ole nousseet samaa vauhtia, mutta yritysten tulokset ovat lihavoittaneet valtion kassaa.

Markkinaraadin asiantuntijoiden mukaan Suomella on suurempia tulo-ongelmia kuin mitä arvolisäveron korotuksella pystytään korjaamaan. Joitain toimenpiteitä tarvittiin kuitenkin jo tämän vuoden puolella.

- Meidän pitää keskustella muustakin kuin arvonlisäverosta. Suomen ongelmat eivät sillä ratkea, Corin toteaa.  

Corinin mielestä Suomessa on muitakin veroja, joita voitaisiin kiristää. Hän mainitsee esimerkkeinä yhtiöiden osinkoverohuojennuksen, ammattiyhdistyksen jäsenmaksun verovähennysoikeuden sekä yleishyödyllisten järjestöjen verohelpotukset. Samalla hän alleviivaa, että nämäkään eivät ole yksinään ratkaisu Suomen ongelmiin. 

Entä millä verokevennyksillä tai etuuksilla Suomen talous saataisiin kasvuun?

- Haluaisin nähdä jonkinlaisen veroporkkanan, jolla saisimme houkuteltua korkeapalkkaista työperäistä maahanmuuttoa Suomeen, Corin sanoo.

Lasse Corinin lisäksi Markkinaraadissa ovat tällä viikolla mukana Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti ja SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.