Siirry sisältöön Siirry chattiin
Vastuullisuusjohtajan blogi: Aktia mukana kehittämässä ennennäkemätöntä ilmastovaikutusten arviointityökalua

Vastuullisuusjohtajan blogi: Aktia mukana kehittämässä ennennäkemätöntä ilmastovaikutusten arviointityökalua

Torstai 29. elokuuta 2024 Blogit ja artikkelit

 ASCOR (Assessing Sovereign Climate-Related Opportunities and Risks) on ensimmäinen julkinen sijoittajien työkalu, jolla arvioidaan valtiollisten joukkovelkakirjojen liikkeeseenlaskijoita ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Ensimmäinen työkalun avulla tehty selvitys kattaa 25 maan ilmastotavoitteet ja -politiikat. Aktia on yksi hankkeen alkuperäisistä rahoittajista ja toiminut ASCOR-neuvonantajakomitean jäsenenä vuodesta 2021 ainoana suomalaisena varainhoitajana.

Työkalu auttaa sijoittajia vuorovaikutukseen liikkeeseenlaskijoiden kanssa, jotta voidaan löytää yhteinen käsitys vihreästä siirtymästä kansallisella tasolla. ASCOR auttaa myös liikkeeseenlaskijoita nopeuttamaan ilmastotekoja ja sijoittajia saavuttamaan nettonollatavoitteensa omaisuusluokassa, joka vielä tähän asti on usein jätetty päästölaskennan ulkopuolelle. Lisäksi se antaa valtioille mahdollisuuden esitellä edistymistään ilmastonmuutoksen torjunnassa.

ASCORiin on sidottu oikeudenmukaisuuden periaatteet, jotka kannustavat rahavirtoja tukemaan kestävää ja vähähiilistä siirtymää maissa, joilla on pienimmät mahdollisuudet rahoittaa sitä itse. 

Työkalu luo yhteisen perustan yksittäisten maiden ilmastonmuutostoimien arvioimiseksi ja vahvistaa julkista tiedonantoa, jotta sijoittajat voivat ymmärtää maiden toimia ja edistymistä. Arvioinneissa keskitytään muun muassa maiden kestävän rahoituksen suunnitelmiin, toimintatapoihin ja siirtymävaatimuksiin sekä ilmastonmuutoksen hillitsemisen että ilmastovaikutuksiin sopeutumisen osalta.

Ensimmäinen arviointi 25 maasta julkaistu

ASCOR julkaisi joulukuussa 2023 ensimmäisen riippumattoman akateemisen arvion 25 maan ilmastotavoitteista ja -politiikoista. Löydökset tuovat esiin ristiriitaisen kuvan, jossa näkyy merkkejä ilmastolakien merkittävästäkin edistymisestä, mutta toisaalta todisteita päästövähennystavoitteiden kunnianhimon riittämättömyydestä asettua 1,5 °C:n mukaiselle polulle. Tulosten mukaan myös valtioiden heikot tai olemattomat sitoumukset fossiilisten polttoaineiden asteittaisesta lopettamisesta saattavat vaarantaa nettonollaan tähtäävän tulevaisuuden. Tänä vuonna työkalun on tarkoitus kattaa yhteensä 70 valtiota. Myös Suomi on mukana näiden maiden joukossa.  
Aktialla olemme hyödyntäneet ASCORia luomalla sen tuloksiin perustuvan prosessin ja mallin valtioiden kanssa käytäviin vaikuttamiskeskusteluihin.

Aktia mukana ainoana suomalaisena varainhoitajana

Me Aktiassa olemme olleet mukana ainoana suomalaisena varainhoitajana kehittämässä tätä globaalia viitekehystä, joka soveltuu kansainväliselle rahoitussektorille valtionvelan liikkeeseenlaskijoiden arvioimiseksi ilmastonmuutoksen näkökulmasta. 

ASCOR on tulos ennennäkemättömästä yhteistyöstä loppusijoittajien, omaisuudenhoitajien ja valtionvelan liikkeeseenlaskijoiden välillä. Hanketta tukevat myös kansainväliset sijoittajaverkostot. ASCOR onkin vastaus sijoittajien muuttuneisiin odotuksiin valtion ilmastotoimien suhteen.  

Lisätietoja: www.ascorproject.org 

Markus Lindqvist
[email protected]