Siirry sisältöön Siirry chattiin
Suomen valtion luottoluokituksen näkymät heikentyivät

Suomen valtion luottoluokituksen näkymät heikentyivät

Maanantai 19. elokuuta 2024 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Kansainvälinen luottoluokittaja heikensi Suomen valtion luottoluokituksen näkymät negatiivisiksi 9.8.2024. Syynä oli huoli Suomen valtion velkaantumisen kasvusta sekä hallituksen toimien riittämättömyydestä velkaantumiskehityksen taittamiseksi. Näkymien muutos ei itsessään muuta valtion velkatilannetta mutta on tärkeä muistus siitä, että valtion velkakehitys ei ole kestävällä pohjalla.

Luottoluokitus on eräänlainen kouluarvosana valtion velanhoitokyvylle. Mitä korkeampi luokka, sen parempi velanhoitokyky valtiolla arvioidaan olevan.

Luottoluokitus on edelleen listan kärkikaartissa

Luottoluokittaja Fitchin Suomen valtiolle antama luottoluokitus on AA+, joka on skaalan toiseksi korkein. Muilla Pohjoismailla on korkein mahdollinen luottoluokitus AAA. Skaalassa on 19 tasoa. Heikompi luottoluokitus kertoo korkeammasta riskistä, joka taas teoreettisesti johtaa korkeampiin korkokuluihin. Suomen valtion korkokulut ovat viime aikoina nousseet selvästi yleisen korkotason noustessa, mutta myös Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Loppupeleissä korkomuutokset ovat melko pieniä, kun luottoluokituksen muutoksia tapahtuu skaalan yläpäässä. Kun yleinen korkotasokin vielä laskee, varsinaista negatiivista vaikutusta valtion korkotasoon voi olla vaikea edes huomata.

Luottoluokitukseen vaikuttavat muutkin asiat kuin velka

Luottoluokitukseen vaikuttavat valtion velkaantumisen ohella muutkin tekijät. Velkaantumisen lisäksi Fitch arvioi esimerkiksi pankkisektorin vakavaraisuutta, poliittista vakautta tai kilpailukykyä. Mainitsemisen arvoista on, että Suomen eläkejärjestelmä arvioitiin luottoluokitusta vahvistavaksi tekijäksi. Fitchin muuttaessa luokituksen näkymät negatiivisiksi syitä olivat ainoastaan velkaantuneisuusasteen nousu sekä hallituksen toimet velkaantumisen hillitsemiseksi, jotka Fitch arvioi riittämättömiksi.

Kriisitasoihin on vielä matkaa

Vertailun vuoksi esitän Suomen ja Kreikan luottoluokitukset samassa kuvassa. Suomi on tällä hetkellä toiseksi korkeimmassa luokassa eAA+, ja Kreikka on skaalan keskitasolla luokassa BBB-. Kreikalla ei koskaan ole saanut Fitchiltä yhtä hyvää luottoluokitusta kuin Suomi. Tämä huomioiden puheet siitä, että Suomi on Kreikan tiellä, tuntuvat hieman yliampuvilta. Suomen tilanne on monella mittarilla kaukana Kreikan tilanteesta.

Toki Kreikan raskaat taloustapahtumat tarjoavat yhden tärkeän opin. Kun tilanne alkaa heiketä, se heikkenee yllättävän nopeasti. Kreikan luottoluokitus lähti nopeaan laskuun vuoden 2009 lopulla. Tästä hetkestä kului reilut kaksi vuotta, ja maa oli maksukyvytön. Luottamuksen voi menettää nopeastikin. Tämä on tärkeä muistaa, kun Suomen valtion taloudenpidosta ollaan huolissaan. Vaikeat päätökset kannattaa tehdä suosiolla vielä hyvän sään aikaan.

Markkinakatsauksen on kirjoittanut Aktian pääekonomisti Lasse Corin.

Luottoluokitushistoria