Siirry sisältöön Siirry chattiin
Markkinaraati: Talousennusteita korjataan ylöspäin

Markkinaraati: Talousennusteita korjataan ylöspäin

Perjantai 16. elokuuta 2024 Markkinaraati

Syyskauden ensimmäisessä Markkinaraadissa puhutaan Suomen talouden näkymistä. Raati pohtii, mihin talouskasvu hävisi ja näyttääkö tulevaisuus todella niin synkältä kuin ennusteet lupailevat.

Suomelle ennustetaan pakkasen puolella olevaa talouskasvua tälle vuodelle. Aktian pääekonomisti Lasse Corin kuitenkin uskoo, että ennusteita korjataan ylöspäin.

- Palkankorotukset ovat lyöty lukkoon, inflaatio on hyvin lähellä nollaa ja todennäköisesti kohta negatiivinen. Samalla asuntomarkkinoilla ja yrityslainoissa on ollut pientä piristymistä. Sanoisin, että ennustettuja miinusmerkkejä voidaan pienentää, Corin sanoo.

Suomessa kuluttajaluottamusindeksi on menossa parempaan suuntaan, vaikka yleisesti luottamus on ollut jo jonkin aikaa heikolla tasolla.

Kuluttajaluottamusta kartoitetaan neljällä kysymyksellä. Arvio omasta taloudesta nyt ja vuoden päästä, arvio Suomen taloudesta vuoden kuluttua sekä kestokulutushyödykkeiden ostoaikeet vaikuttavat kaikki kuluttajaluottamusindeksiin.

- Kuluttajien arviot omat talouden näkymästä ovat hyvällä tasolla. Jos katsomme historiallisesti, ne voivat jopa olla hieman yli keskiarvon, Corin toteaa.

Lassen lisäksi Markkinaraadissa ovat tällä viikolla mukana Työeläkeyhtiö Elon pääekonomisti Tiina Helenius ja Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.