Siirry sisältöön Siirry chattiin
Osakemarkkinat rauhoittuneet viime viikon shokin jälkeen

Osakemarkkinat rauhoittuneet viime viikon shokin jälkeen

Maanantai 12. elokuuta 2024 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Edellisviikon lopun ja viime viikon alun terävä lyhyen aikavälin myyntiaalto osakemarkkinoilla vaikuttaa rauhoittuneen. Usein epävarmuuden mittarina käytetty VIX-indeksi kävi maanantaina 5.8. korkeimmillaan yli 65 pisteen lukemassa. Tämän jälkeen Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden implisiittistä volatiliteettia kuvastava mittari on tippunut melko tasaisesti takaisin alle 25 pisteen tason. Osakemarkkinat ovat reagoineet nousemalla uudestaan teknisesti ylimyydyiltä tasoilta.

 

Yleensä historiassa, kun markkinaliikkeet ovat näin lyhyellä ajanjaksolla näin voimakkaita, markkinaheilunta ei rauhoitu kerralla. Shokin jälkeistä hyppyä seuraa usein uusi myyntiaalto, kun erilaiset toteutuneeseen volatiliteettiin perustuvat systemaattiset sijoitusstrategiat joutuvat myymään riskisijoituksia pysyäkseen sijoitussuunnitelman määrittämissä puitteissa. Voi hyvin olla, että markkinapohjat nähtiin jo viime maanantaina, mutta sijoittajien kannattaa varautua kurssiheilunnan jatkumiseen elokuussa, joka on historiassa ollut yksi heikommista kuukausista sijoittajan vuosikalenterissa.

Sijoitusmarkkinoiden dynamiikka on muuttunut

 

Viime aikoina saadut pehmeämmät talousluvut ja inflaatio-odotusten lasku ovat jälleen nostaneet markkinoiden odotuksia keskuspankkien tulevien koronlaskujen suhteen. Yhdysvaltojen keskuspankilta odotetaan tällä hetkellä lähes prosentin verran koronlaskuja kuluvan vuoden aikana.

 

Markkinatoimijoiden keskuudessa suurimpana riskinä ei pidetä enää inflaatiota vaan keskuspankkien jälkijättöistä rahapolitiikkaa. Pelätään, että liian kireä rahapolitiikka hidastaa talouskasvua entisestään ja johtaa pahimmillaan maailmatalouden taantumaan ja riskisijoitusten uuteen myyntiaaltoon. Vuoden alkupuolella hieman huonompia talousuutisia on tietyllä tavalla pidetty hyvänä asiana osakesijoittajan näkökulmasta, koska ne ovat hillinneet inflaatio-odotuksia ja ruokkineet edelleen odotuksia alemmista korkotasoista. Kun inflaatio-odotukset ovat jo alhaalla, ja keskuspankkien tulevat koronlaskut on hinnoiteltu, huonot talousluvut ovat sijoittajan näkökulmasta sitä mitä ne ovat – huonoja.

 

Emme usko talouden taantumaan kuluvan vuoden aikana

 

Maailmantalouden kasvumomentti on hiipunut viime aikoina, geopoliittiset riskit Lähi-Idässä ovat koholla ja Yhdysvaltojen lähestyvät presidentinvaalit ylläpitävät epävarmuutta. Emme kuitenkaan usko talouskasvun merkittävään hidastumiseen tai taantumaan kuluvan vuoden aikana. Moni asia tukee näkemystämme. Kuluttajien ja yritysten taseet ovat keskimäärin hyvässä kunnossa korkotasojen noususta huolimatta. Velanhoitokulut suhteessa varallisuuteen ovat laskeneet tasaisesti koronavuosien jälkeen. Työn tuottavuus on myös nousussa, kun AI-investoinnit ja algoritmien laajempi hyödyntäminen alkavat asteittain tehostaa yritysten toimintamalleja ja parantaa kannattavuutta. Pankkien luotonannossa näkyy myös elpymisen merkkejä niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin, ja vakavaraisuus on hyvässä kunnossa. Tämä luo osaltaan puskuria sen varalle, että talouskasvussa nähdään hidastumista ja yritysten maksukyky heikentyisi.

 

Osakemarkkinoiden hinnoittelu on tullut alas, mutta P/E-luvuilla arvioituna mistään merkittävästä alennuksesta ei voida vielä puhua. Talouskasvu on hidastumassa ainakin väliaikaisesti, ja yhtiöiden tulosennusteita on korjattu alaspäin. Toisaalta keskuspankkien tulevat koronlaskut tuovat osaltaan turvaa tulevan kurssikehityksen näkökulmasta. Emme usko, että pidempiaikainen laskumarkkina on alkanut. Mahdollisuuksia löytyy edelleen, mutta sijoittajien kannattaa samalla totutella siihen, että nousun kulmakerroin loivenee etenkin isoimpien markkinaindeksien osalta. Samalla yllä kuvattu toimintaympäristön dynamiikan muutos voi näkemyksemme mukaan johtaa siihen, että jälkeen jääneet markkinasegmentit, kuten pienemmän markkina-arvon yhtiöt Yhdysvalloissa, Euroopan osakemarkkinat, arvoyhtiöt tai vaikkapa kotimaan osakemarkkinat pärjäävät suurempia markkinaindeksejä paremmin.

 

Samu Lang, sijoitusjohtaja

Aktia Varainhoito