Siirry sisältöön Siirry chattiin
Sijoitusmarkkinoilla tervetullut korjausliike

Sijoitusmarkkinoilla tervetullut korjausliike

Tiistai 6. elokuuta 2024 Blogit ja artikkelit

Sijoitusmarkkinoiden teemat kääntyivät päälaelleen muutamassa päivässä. Inflaation sijaan maailmantalouden kasvupelot ja geopoliittinen epävarmuus nousivat keskiöön sijoittajien päätöksenteossa. Markkinoiden pelkokerrointa kuvastava VIX-indeksi pomppasi hetkessä yli 50 pisteen. Tätä korkeammalla käytiin viimeksi koronakriisin aikaan, ja vastaavilla tasoilla eurokriisissä 2011. Riskisijoitukset ja etenkin osakemarkkinat laskivat kauttaaltaan terävästi.

Hintaliikkeet ovat olleet rajuja, mutta niissä on nähtävissä myös paljon terveitä merkkejä. Vuoden alusta tarkasteltuna suurin osa päämarkkina-aluista on edelleen pinnan yläpuolella. Maailman suurin markkina-alue, Yhdysvallat, on euromääräisesti noin 10 prosenttia yli vuodenvaihteen tason (5.8. tilanne). 

Viime vuoden lokakuusta heinäkuun puoleen väliin asti kurssinousut ovat olleet voimakkaita. Yhdysvaltojen isot teknoyhtiöt ovat vetäneet globaalisti päämarkkinaindeksien hinnat nousuun. Kurssiliikkeet ovat olleet suurimpien teknojättien harteilla muiden markkinasegmenttien laahatessa jäljessä. AI-huuma, hidastuva inflaatio, hyvä talouskasvu ja odotukset keskuspankkien kevenevästi rahapolitiikasta ovat osaltaan ruokkineet positiivisia tunnelmia. 

Korjausliikkeet ovat markkinoiden normaalia toimintaa

Heinäkuun loppupuolella ja nyt elokuun alussa kurssiliikkeet kääntyivät päälaelleen. Tiedotusvälineet unohtivat teknoyhtiöiden massiiviset tulokset, AI-investoinnit, tuottavuuden kasvun ja hidastuvan inflaation. Katse kääntyi hieman pehmeämpään talousdataan ja yritysten tulosennusteiden laskuun. Taantumapelot nostivat päätään kaiken muun kustannuksella. 

Korjausliikkeen näkökulmasta hetki on ollut otollinen. Markkinasentimentti oli ylipositiivinen ja keskeiset markkinaindeksit teknisesti yliostettuja. Samaan aikaan talouden momentti on hidastunut, ja USA:n keskuspankki ei ole vielä keventänyt rahapolitiikkaansa. Lisäksi Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin liittyvä epävarmuus on ollut nousussa. 

Korjausliike on täysin ymmärrettävä ja toivottava. Korjausliikkeitä nähdään aina, ja positiivinen markkinakehitys edellyttää, että ilmassa on tervettä epäluuloa. Yksikään pidempiaikainen nousumarkkina ei toteudu ympäristössä, jossa kaikki talouden toimijat ovat positiivisia ja uskovat suotuisan ympäristön jatkuvan ikuisesti.

Korjausliikkeessä on myös paljon terveitä merkkejä. Laskijoiden kärjessä ovat olleet eniten nousseet ja omiin tuloksiinsa nähden kaikkein kalleimmat markkinasegmentit, kun taas jälkeenjääneet ja edullisemmin hinnoitellut markkinasegmentit ovat pärjänneet paremmin. Koko korjausliike lähti liikkeelle Yhdysvaltojen Magnificent 6 -yhtiöistä (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta). Korjausliikkeen alkuvaiheessa pienemmän markkina-arvon yhtiöt liikkuivat Yhdysvalloissa vastavirtaan, tasapainoin rakennettu S&P 500 -indeksi tuotti isoveljeään paremmin, arvoyhtiöt voittivat kasvuyhtiöt ja Euroopan markkinat tuottivat pääsääntöisesti Yhdysvaltoja paremmin. Sittemmin markkinakorjauksesta on muodostunut itseään ruokkiva ja laajempi ilmiö.

Markkinaliikkeiden voimakkuus on tullut monelle yllätyksenä, mutta tämä ei ole ensimmäinen (eikä viimeinen) kerta, kun näemme näin voimakkaita liikkeitä. Heinä–elokuun aikana kaupankäyntiaktiviteetti on usein hiljaisempaa, jolloin pienemmillä volyymeilla saadaan suurempia liikkeitä aikaiseksi. Indeksituotteiden osuus on noussut, ja tunnepohjaisiin ratkaisuihin syyllistyvien vähittäisasiakkaiden osuus kaupankäyntivolyymeistä on ollut jatkuvassa kasvussa. Velkarahalla rakennettujen positioiden purkaminen varmasti myös osaltaan selittää ja ruokkii negatiivisia hintaliikkeitä. 

Sijoittajalle avautuu uusia mahdollisuuksia

Osakemarkkinoiden liike on ollut niin raju ja nopea, että lyhyellä aikavälillä osakesijoitusten myymiselle näiltä tasoilta on vaikea löytää mitään järkiperusteita. Samalla osake- ja joukkolainasijoitusten välinen korrelaatio on kääntynyt negatiiviseksi, mikä tuo osaltaan turvaa allokaatiosijoittajien salkkuihin. Spekulatiivinen sijoittaja voi hyvin hakea pidemmän aikavälin mahdollisuuksia eniten ylimyydyiltä markkinasegmenteiltä. Esimerkiksi loistavaa tulosta tekeviin US-teknoyhtiöihin pääsee nyt selvästi halvemmalla mukaan kuin pari viikkoa sitten, ja yhdysvaltalaiset pienyhtiöt voivat hyötyä yllä mainitun ”rotaatioteeman” jatkuessa ja Yhdysvaltojen keskuspankin aloittaessa koronlaskut ensi kuussa.

Osakemarkkinoiden hinnoittelu on tullut jo selvästi alas, mutta P/E-luvuilla arvioituna mistään merkittävästä alennuksesta ei voida vielä puhua. Talouskasvu on hidastumassa ainakin väliaikaisesti, ja yhtiöiden tulosennusteita on revisioitu alaspäin. Toisaalta keskuspankkien tulevat koronlaskut tuovat osaltaan turvaa tulevan kurssikehityksen näkökulmasta. Pelot välittömästä taloustaantumasta ovat liioiteltuja, ja todellinen talousdata ei myöskään tue tätä näkemystä. Emme usko, että pidempiaikainen laskumarkkina on alkanut. Mahdollisuuksia löytyy edelleen, mutta sijoittajien kannattaa samalla totutella siihen, että nousun kulmakerroin – etenkin isoimpien markkinaindeksien osalta – tulee loivenemaan.

Samu Lang, sijoitusjohtaja
Aktia Varainhoito