Siirry sisältöön Siirry chattiin
Muutos osakemarkkinoilla – rotaatio voi jatkua vielä pitkään

Muutos osakemarkkinoilla – rotaatio voi jatkua vielä pitkään

Maanantai 5. elokuuta 2024 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Kesän aikana sijoitusmarkkinoilla on vallinnut kaksijakoinen tunnelma. Erityisesti heinäkuussa tämä näkyi selvästi, kun alkukuusta USA:n osakemarkkinoilla paukuteltiin uusia kaikkien aikojen huipputasoja useana päivänä peräkkäin, mutta loppukuusta markkinavetureina toimineet isot teknologianimet kääntyivät laskuun.

Samaan aikaan pienet yhtiöt ja markkinat, jotka aiemmin olivat jääneet jälkeen, kehittyivät positiivisesti. Myös korkosijoittajille heinäkuu oli vahva jakso, kun markkinoiden huomio kääntyi odotettua matalampien inflaatiolukujen jälkeen taas voimakkaasti koronlaskuodotusten suuntaan. Lopulta globaalit osakemarkkinat jäivät hieman pakkasen puolelle sekä omissa valuutoissaan että euroissa mitattuna. Korkotuotot sitä vastoin olivat heinäkuussa reilusti plussalla.

Markkinat hinnoittelevat taas koronlaskuja

Talousnäkymät ovat heikentyneet hienoisesti kesän aikana. Alkuvuonna nähdyt talouskasvuennusteiden nostot eivät enää näytä jatkuvan. Sekä yritysten aktiviteetissa että työllisyyskehityksessä on päinvastoin nähty heikkenevää kehitystä, mikä on herättänyt keskuspankkiireissa huolia. Samaan aikaan inflaatio, joka alkuvuodesta näytti kiihtyvän, on uudestaan kääntynyt alaspäin. Keskuspankkiireilla on näin ollen hyvät syyt kääntyä jälleen koronlaskumyönteisemmiksi, minkä markkinat ovat hyvin noteeranneet. EKP laskikin korkoja hyvin ennakoidusti kesäkuun kokouksessaan, mutta heinäkuussa ei nähty uusia liikkeitä. Yhdysvaltain Fed taas viitoitti heinäkuun kokouksessaan voivansa liikkua syyskuun kokouksessa, ja nyt markkinoilla hinnoitellaan jälleen useita koronlaskuja molemmilta loppuvuoden aikana. Toki keskuspankit ovat edelleen hyvin tarkkaavaisia tulevan talous- ja inflaatiokehityksen suhteen, joten tilanne voi vielä elää.

Osakemarkkinoilla kesäkuu sekä heinäkuun alku menivät jo tutuksi tulleella tavalla isojen amerikkalaisten teknologiayhtiöiden vetovastuulla. Muu maailma pärjäsi selvästi heikommin, kun samaan aikaan USA:ssa laajat osakeindeksit löivät uusia ennätyksiä muutaman ison yhtiön vetämänä. Näiden yhtiöiden arvostukset ovat pitkään olleet kiistanalaisia – ovatko ne kalliita vai eivät. Hidastuvan inflaation myötä muuttuneet koronlaskuodotukset ratkaisivat pelin ainakin hetkeksi, kun samalla tuloksetkaan eivät ole yllättäneet entiseen tapaan. Osakemarkkinoilla nähtiin heinäkuussa hurja rotaatio, jossa isoimpia yhtiöitä myytiin ja pienyhtiöitä ostettiin. Tuottoeroa MAG7:n ja pienyhtiöiden välille tuli muutamassa päivässä yli 20 prosenttia. Yhdysvaltain ulkopuoliset markkinat pääsivät osin myös hyötymään tästä rotaatiosta, kun esimerkiksi suomalaiset osakkeet kehittyivät yleistä kehitystä paremmin. Mikäli inflaatio jatkaa hidastumistaan ja talouskehitys ei sakkaa liiaksi, niin kuin ainakin toistaiseksi näyttää, voi tämä nyt nähty rotaatio jatkua vielä selkeästi pidemmällekin.

Osakkeet edelleen ylipainossa allokaatiossamme

Allokaatiossa olemme edelleen ylipainossa osakkeissa, alipainossa pitkissä koroissa ja neutraalipainossa lyhyissä koroissa. Osakeallokaatiossa ylipainotamme halvempia, syklisempiä ja viime vuosina teknologiayhtiöiden kehityksestä jälkeen jääneitä alueita ja osakkeita. Ylipainot kohdistuvat Pohjoismaihin, Eurooppaan sekä kehittyville markkinoille. Lisäksi painotamme pienten yhtiöiden osuutta salkuissa. Odotamme korkosyklin kääntymisen tukevan rotaation jatkumista osakkeissa ja lisäksi Kiinan olevan valmis tekemään seuraavia voimakkaampia tukitoimia talouden jatkaessa heikkenemistään aiemmista toimista huolimatta. USA on neutraalipainossa ja Japanin osakemarkkinat alipainossa. 

Korkosijoituksissa pidämme painopisteen korkeinta juoksevaa tuottoa tarjoavilla markkinoilla. Ylipainotamme kehittyvien markkinoiden paikallisvaluuttamääräisiä valtionlainoja sekä Investment Grade- ja High Yield -yrityslainoja. Dollarimääräiset kehittyvien markkinoiden valtionlainat ovat neutraalipainossa ja euroalueen valtionlainat isossa alipainossa.

Markkinakatsauksen on kirjoittanut Aktian allokaatiojohtaja Patrik Moring.