Siirry sisältöön Siirry chattiin
Kesän korjausliike vai tekoälyhypen vetämää markkinanousua? Pitkän aikavälin osakemarkkina-ajurit näyttävät vihreää valoa

Kesän korjausliike vai tekoälyhypen vetämää markkinanousua? Pitkän aikavälin osakemarkkina-ajurit näyttävät vihreää valoa

Maanantai 24. kesäkuuta 2024 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Osakemarkkinoiden kausittaiseen luonteeseen liittyvä loppukevään tai kesän heikkous on ainakin toistaiseksi loistanut poissaolollaan, ja osakemarkkinat ovat tehneet USA:n osakemarkkinoiden vetämänä uusia huippuja viime viikkoina.

Loppuvuodesta 2022 alkanut sijoitusteema tekoälyn käytön mahdollistajien ja tekoälypalveluita tarjoavien teknologiayhtiöiden ympärillä on vain vahvistunut viime kuukausina, ja isot teknologiajätit ovat vetäneet koko osakemarkkinaa ylöspäin. Hyvä esimerkki teeman vahvuudesta on viime viikkoina ollut Apple. Se oli pitkään maailman arvokkain yhtiö, mutta yhtiön kasvuhuolien takia Microsoft ehti kiilata hetkeksi maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi. Applen osake nousi kaikkien aikojen korkeimmalta tasolta muutamassa päivässä yli 10 prosenttia – markkina-arvossa yli 300 miljardia dollaria – kun yhtiö julkisti tuovansa omat tekoälypalvelunsa yhteistyössä ChatGPT:n kehittäneen OpenAI:n kanssa uusimpiin puhelinmalleihinsa. Markkinoilla laskettiin tämän tarkoittavan uusien puhelimien myynnin kasvua, ja tulosennusteet kääntyivät heti uuteen nousuun.

Apple ei saanut pitää maailman arvokkaimman yhtiön paikkaa tällä kertaa muutamaa päivää pidempään, kun tekoälybuumista eniten hyötyvä Nvidia kiilasi maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi. Yksistään kourallinen maailman suurimpia teknologiayhtiöitä tulee lähivuosina investoimaan satoja miljardeja dollareita nopean tekoälyn mahdollistaviin Nvidian tekoälysuorittimiin, ja kaikkien muiden yhtiöiden ja toimialojen on seurattava perässä tavalla tai toisella, joten yhtiön hurjat tuloskasvuluvut jatkanevat kasvuaan vielä pitkään. Nvidian osakkeen paino koko maailman osakemarkkinoista on noussut jo lähelle 5 prosenttia ja yli 7 prosenttiin S&P 500 -indeksistä, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että monella salkunhoitajalla ja sijoittajalla on ollut viime viikkoina painetta ostaa mahdolliset alipainot osakkeessa kiinni pysyäkseen osakemarkkinoiden nousussa jotenkin mukana.

USA:n talouskasvu ja inflaation lasku tukevat osakemarkkinan kehitystä

Lyhyen aikavälin osakemarkkinaliikkeistä riippumatta myös hieman pidemmän aikavälin osakemarkkinanäkymät näyttävät vahvoilta. Tärkein osakemarkkinoita tukeva konkreettinen asia on USA:n talouskasvun vahvuus. Samaan aikaan, kun inflaatio laukkasi korkealla ja keskuspankit kiristivät rahapolitiikkaa ennätysnopeasti erittäin kireäksi, Yhdysvaltojen talous on kasvanut vastoin odotuksia yli kahden prosentin vauhtia ja kasvaa suunnilleen samaa vauhtia myös lähivuodet. Kuluttajavetoista taloutta ovat tukeneet vahva työllisyystilanne, koronavuosina ennätyskorkealle noussut säästämisaste (valtio jakoi kansalaisille ilmaista tukirahaa suoraan tilille), jonka turvin kuluttajat selvisivät kulujen noususta, sekä valtiotalouden massiivinen elvyttävä politiikka, joka on tuonut IRA:n (Inflation Reduction Act) kautta satojen miljardien dollarien investoinnit maahan. Vahvan jenkkitalouden lisäksi inflaatio on saatu kuriin kaikkialla maailmassa, ja yhä useammassa maassa inflaatio on jo hyvin lähellä tai jopa alle 2 prosentin tason, joka on monelle keskuspankille inflaation virallinen tavoitetaso. Tämä tarkoittaa sitä, että keskuspankkien rahapolitiikka kääntyy vääjäämättä elvyttävämpään suuntaan ja mikä tärkeintä, ainakaan rahapolitiikka ei tule vähään aikaan kiristymään missään päin maailmaa. Tämä tukee osakemarkkinoiden lisäksi myös yleistä maailmantalouden kasvua, kun investointien rahoittaminen tulee jälleen edullisemmaksi, kuluttajien asuntolainojen hoitokulut laskevat ja rahaa jää enemmän muuhun kuluttamiseen.

Tuleeko tekoälystä tuloskasvun positiivinen yllätys jo lähivuosina?

Kiihtyvän maailmantalouden kasvun sekä kyyhkysmäisemmän rahapolitiikan lisäksi tärkein osakemarkkina-ajuri ovat tietysti yritysten tuloskasvunäkymät. Heikot ajat näyttävät jäävän pikkuhiljaa taka-alalle, ja pörssiyhtiöille ympäri maailman odotetaan lähivuosina kasvavia tuloksia (muillakin sektoreilla kuin USA:n teknologiasektorilla). Korkotasojen lasku auttaa myös velkaantuneita yhtiöitä, joiden korkokulut laskevat, ja tätä kautta alimmalle riville jäävä tulos kasvaa. Lähivuosina tuloskasvun positiivinen yllätys voi tulla katsaukseni alussa mainitusta tekoälystä. Lukuisat viime vuosina ja tänä vuonna tehdyt akateemiset tutkimukset osoittavat, että tekoälysovellusten käyttöönotto monissa toimistotöissä parantaa työn tuottavuutta merkittävästi ja hyvin nopeasti. Tuottavuuden parantuminen kiihdyttää suoraan talouskasvua, ja muutos voi olla huomattavan nopea, koska tuottavuuttaan parantavat yhtiöt voittavat markkinaosuuksia kilpailluilla markkinoilla, mikä ajaa yhtiöt investoimaan ja implementoimaan uusia tekoälyn mahdollistamia työkaluja ja työtapoja nopeasti.

Monen tekoälystä hyötyvän yhtiön toimitusjohtaja on ainakin työnsä puolesta vakaasti sitä mieltä, että tekoälyn hyödyntäminen jokapäiväisessä elämässä ja tavassa tehdä töitä on vasta alkutekijöissään, ja suurin kasvu on vasta edessäpäin. Sijoitusmarkkinoille tämä on tietysti juuri sitä puhetta, jota se haluaakin kuulla. Riskinä on tietysti aina uuden kuplan syntyminen, mutta kuten teknokupla, finanssikriisiä edeltänyt nousukausi ja koronaa seurannut nollakorkokausi ovat osoittaneet, kupla voi kasvaa vuosia ja vuosia, kunnes vasta jälkikäteen voidaan arvioida, missä kohtaa odotukset kasvoivat yksinkertaisesti liian koviksi todellisuuteen verrattuna.

Kesällä ei kannata tuijotella osakekursseja herkeämättä, vaan suosittelemme laittamaan tietokoneet ja älypuhelimet hetkeksi sivuun. Toivottavasti saamme nauttia lämpimistä ja aurinkoisista kesäpäivistä! Aiheeseen liittyvä kesäloman lukusuositus on tietenkin Chris Millerin ”Chip War”, joka on tänään vieläkin ajankohtaisempi kuin julkaisuajankohtanaan vajaat kaksi vuotta sitten.

Markkinakatsauksen on kirjoittanut Aktian salkunhoitaja Juuso Kenkkilä.