Siirry sisältöön Siirry chattiin
Huijausyrityksiä liikkeellä Aktian nimissä – älä luovuta tietojasi puhelimessa, sähköpostissa tai tekstiviestillä Aktian nimissä on lähetetty huijausviestejä, joissa ilmoitetaan epäilyttävästä toiminnasta tilillä ja pyydetään suorittamaan maksu. Lue lisää
ESG-sijoittaminen happotestissä

ESG-sijoittaminen happotestissä

Maanantai 28. marraskuuta 2022 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Sijoitusvuosi 2022 lähenee loppuaan. Suurin osa sijoittajista lienee valmis sulkemaan kaupankäyntikirjan kannet hyvissä ajoin ennen uutta vuotta ja hautaamaan kirjan komeron perimmäiseen nurkkaan.

Kulunut vuosi on ollut sijoittajille harvinaisen haastava, ja erityisen vaikea se on ollut monille ESG-sijoittamisen strategioille. Muistutukseksi todettakoon, että ESG-sijoittamisella, tai suomeksi sanottuna vastuullisella sijoittamisella, tarkoitetaan sijoitustoimintaa, jossa otetaan huomioon ympäristöön (Environment), yhteiskuntaan (Social) ja hyvään hallintotapaan (Governance) liittyviä tekijöitä.

Vaikea markkinaympäristö haastaa sijoitusstrategiat

Voimakkain inflaatio sitten 70–80-lukujen taitteen on ajanut korot voimakkaaseen nousuun, ja tämän myötä monet vuosien ajan menestyksekkäästi toimineet sijoitusstrategiat ovat kärsineet. Inflaation syistä voidaan keskustella pitkäänkin, mutta varmasti taustalla on ainakin yhdistelmä vuosia jatkunutta löysää rahapolitiikka, koronapandemian aiheuttamia pullonkauloja tuotantoketjuissa sekä Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka on sekoittanut Euroopan energiamarkkinat. Korkojen nousu ja maailmantalouden hidastuminen ovat painaneet kasvuosakkeiden kursseja, ja inflatorisessa ympäristössä esimerkiksi raaka-aineiden hinnat ovat olleet nousu-uralla. Hieman karrikoiden voidaan sanoa, että jos vuonna 2022 on halunnut tehdä sijoitusmarkkinoilla positiivista tuottoa, on pitänyt sijoittaa dollarimääräisesti energiayhtiöihin, öljyyn, kultaan sekä aseteollisuuteen.

Edellä mainittujen sijoituskohteiden voittokulku on aiheuttanut sen, että useampikin sijoittaja on – jos ei kyseenalaistanut – niin ainakin nostanut keskusteluihin ESG-strategioiden mielekkyyden. Fossiilisten polttoaineiden tuottajat ja aseyhtiöt kun ovat lähes kaikissa ESG-strategioissa vähintäänkin reilussa alipainossa ja toisinaan jopa kokonaan kiellettyjen sijoitusten listalla. 

Venäjän hyökättyä Ukrainaan voidaan perustellusti argumentoida, että aseilla ei ainoastaan pönkitetä diktatuureja, vaan niillä myös puolustetaan demokratiaa ja vapautta päättää omista asioista. Euroopassa vaikuttaakin vallitsevan harvinaisen vahva konsensus siitä, että maanosan omaa puolustusta tulee vahvistaa merkittävästi tulevina vuosina, ja aseyhtiöiden tilauskirjat pullistelevat. Samaan aikaan monet energialaskujen kanssa kamppailevat yritykset ja kotitaloudet varmasti ainakin hetkellisesti haikailevat halvan maakaasun perään, sillä se toisi sähkönhintaa alaspäin koko Euroopassa. 

Vastuullinen sijoittaminen on eteenpäin katsomista

Vaikka kulunut vuosi on ESG-sijoittamisen näkökulmasta ollut haastava, on syytä pitää mielessä, että sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa. Mikään sijoituskohde tai -strategia ei tuota vuodesta toiseen ylivertaisia tuottoja, ja sama koskee ESG-sijoittamista. Me Aktiassa haluamme kuitenkin ajatella, että vastuullinen sijoittaminen ei ole vain yksi strategia muiden joukossa, vaan organisaatioon sisäänrakennettu tapa arvioida sijoituskohteita ja hoitaa asiakkaiden varallisuutta. 

Me Aktiassa haluamme kuitenkin ajatella, että vastuullinen sijoittaminen ei ole vain yksi strategia muiden joukossa, vaan organisaatioon sisäänrakennettu tapa arvioida sijoituskohteita ja hoitaa asiakkaiden varallisuutta.

Ennustaminen ja etenkin tulevaisuuden ennustaminen on hankalaa, mutta haluan ajatella, että energiatoimialan tulevaisuus on ennemminkin vedyssä, biopolttoaineissa ja tuulivoimassa kuin öljyssä ja kaasussa, että liikenne sähköistyy sen sijaan että polttomoottoreiden osuus kasvaa, että kasvispohjaiset proteiinit yleistyvät lautasella ja kiertotalous valtaa alaa kertakäyttökulttuurilta. Kaikki edellä mainitut ovat esimerkkejä siitä, että kun ajattelee pidemmälle, kuten meillä Aktiassa on tapana, kasvumahdollisuudet ja vastuullisuus kulkevat loppujen lopuksi monessa tapauksessa käsi kädessä.