Siirry sisältöön Siirry chattiin
Huijausyrityksiä liikkeellä Aktian nimissä – älä luovuta tietojasi puhelimessa, sähköpostissa tai tekstiviestillä Aktian nimissä on lähetetty huijausviestejä, joissa ilmoitetaan epäilyttävästä toiminnasta tilillä ja pyydetään suorittamaan maksu. Lue lisää
Inflaatio, kiristyvä rahapolitiikka ja taantumapelot – miten käy korkosijoittajan?

Inflaatio, kiristyvä rahapolitiikka ja taantumapelot – miten käy korkosijoittajan?

Maanantai 22. elokuuta 2022 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Korot ovat laskeneet kesän huipuista, mitä selittää epäilyt rahapolitiikan kovimman kiristämissyklin helpottamisesta. Korkosijoittajan kannalta tuottotasot alkavat näyttää houkuttelevalta, mutta keskeistä positioitumisen kannalta on mahdollinen taantuma ja sen syvyys.

Onko inflaatiopiikki nähty?

Kesään lähdettäessä teema korkomarkkinoilla oli hyvin selvä: punaisena kiljuva inflaatio yhdistettynä kiristyvään rahapolitiikkaan. Kesä-heinäkuun aikana Yhdysvaltojen keskuspankki Fed ennätti nostamaan ohjauskorkoaan kaksi kertaa 75:llä korkopisteellä ja Euroopan keskuspankki EKP kerran 50:llä korkopisteellä. Näiden tapahtumien ja villiintyneiden inflaatiolukujen ympärillä ovat sekä volatiliteetti että ylöspäin suuntautuva korkoliike olleet merkittäviä. Toisaalta USA:n heinäkuun inflaatio yllätti sijoittajat alakanttiin ensimmäistä kertaa sitten 2021 alkuvuoden, mutta on vielä liian varhaista sanoa, onko inflaatiopiikki varmasti jäämässä taakse.

Inflatorinen ympäristö on ollut erityisesti yritysten joukkovelkakirjojen ensimarkkinalle myrkkyä. Koko vuosi on ollut sekä Investment Grade että riskisemmässä High Yield -luokassa tavallista hiljaisempaa emissioiden osalta, mutta erityisesti kesä on ollut hyvin vaisu. Tämä on vaikeuttanut uusien ”herkkujen” metsästämistä jo hyvin haasteellisessa markkinaympäristössä.

Heinäkuuralli: Rahapolitiikan kiristämistarve ennakoitua vähäisempi?

Markkinaympäristö yllätti monet sijoittajat heinäkuussa kun riskiset omaisuusluokat – erityisesti yhdysvaltalaiset osakkeet – kirivät alkuvuonna menetettyä laskuaan kiinni. Samassa rallissa myös korot painuivat alas, mikä heijastui puolestaan joukkovelkakirjojen hintatuoton paranemisena. Liikkeen taustalla on markkinan hinnoittelemien pahimpien koronnostopelkojen vaihtuminen taantumapelkoihin. Keskuspankit eivät joutuisi kiristämään rahapolitiikkaa aiemmin ennakoidulla voimalla, mikäli taantuma huolehtisi inflaation jäähtymisestä. Tämä näkyy markkinan hinnoittelemissa koronnosto-odotuksissa, jotka ovat tulleet hyvin merkittävästi alas kesä-heinäkuun huippulukemista.

Taantumapelot värittävät korkosijoittajan loppuvuotta

Korkosijoittajan kannalta keskeinen teema loppuvuodelle ovat taantumapelot. Mikäli lähestyvä taantuma olisi syvä, olisivat erityisesti matalamman luottoluokituksen High Yield -yrityslainat helisemässä. Erityisesti pahasti velkaantuneet, ohuen kassavirran yritykset olisivat ongelmissa jo nousseiden rahoituskustannusten johdosta.  Mikäli inflaatio ei aja kuluttajia mahdottomaan ahdinkoon, ja eskaloituva energiakriisi vältetään, ovat High Yield -yrityslainat hyvin houkuttelevia. Mikäli taantuma kuitenkin olisi ennakoitua syvempi, kestäisivät Investment Grade -luokitellut paperit sen High Yield -luokan papereita paremmin.

Yrityskoroissa tuottotasot hyviä – erityisesti Euroopan High Yield -luokassa

Erityisesti Euroopan High Yield -lainat ovat sekä tuotto- että suojaustasoiltaan suhteellisesti houkuttelevia: korkoerot ovat Euroopan High Yield -luokassa reippaasti yli kaksi sataa korkopistettä kymmenen vuoden mediaaniaan korkeammalla samalla kun tuottotasot ovat liki kaksi sataa korkopistettä vastaavaa mediaania korkeammalla. Myös Euroopan Investment Grade -luokassa tuottotasot ovat selvästi puoleensavetävämpiä kuin viimeisen kymmenen vuoden aikana ovat keskimäärin olleet.

Vaikka mahdollinen taantuma osoittautuisikin syväksi, on yrityslainoihin sijoittavalle tarjolla turvallisempia papereita suhteellisen hyvillä tuottotasoilla. Mikäli taantuma olisi vain pieni notkahdus, ei sillä todennäköisesti olisi laajoja vaikutuksia riskisempiinkään yrityslainoihin, jotka tarjoavat nykyisillä tasoillaan hyvin kilpailukykyistä tuottoa.

 

Markkinakatsauksen on kirjoittanut junioranalyytikko Elias Järventaus.