Siirry sisältöön Siirry chattiin
Huijausyrityksiä liikkeellä Aktian nimissä – älä luovuta tietojasi puhelimessa, sähköpostissa tai tekstiviestillä Aktian nimissä on lähetetty huijausviestejä, joissa ilmoitetaan epäilyttävästä toiminnasta tilillä ja pyydetään suorittamaan maksu. Lue lisää
Yhdysvaltojen korkojen nousu markkinoiden huolena

Yhdysvaltojen korkojen nousu markkinoiden huolena

Tiistai 19. huhtikuuta 2022 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Vaikka Ukrainan sodasta on saatu järkyttäviä uutisia siviileihin kohdistuneista sotarikoksista, markkinoiden kiinnostus aiheeseen on vähentynyt Venäjän vetäytyessä Kiovasta, ja geopoliittisten riskien ainakin väliaikaisesti pienentyessä. Fokus on siirtynyt takaisin tavanomaisempiin huoliin, kuten Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin korkojennostovauhtiin, ja pitkien korkojen nousuun.

Korkojen nousu on pysäyttänyt osakemarkkinoiden toipumisen ja saanut korkorahastojen tuotot laskuun. Poikkeuksena ovat olleet kehittyvien markkinoiden paikallisen valuutan määräiset joukkolainat, jotka ovat tuottaneet positiivisesti pitkien dollari- ja eurokorkojen noususta huolimatta.

Nousevien korkojen taustalla on pääosin ollut nopeutunut inflaatio. Yhdysvaltojen kuluttajahintainflaatio saavutti pääsiäistä edeltävällä viikolla ennätyksellisen 8,5 % vuosivauhdin. Inflaatio näyttää olemaan pysyvämpi ilmiö verrattuna Ukrainan sotaa edeltäviin arvioihin, pitäen keskuspankit globaalisti varpaillaan. Moni kehittyvien maiden keskuspankki aloitti korkojen nostot jo viime vuonna, mutta Fedin entistä haukkamaisempi sävy lisää myös kehittyvien keskuspankeille paineita kiihdyttää ohjauskorkojensa nostoja. 

Markkinat hinnoittelevatkin kehittyvien talouksien keskuspankeille jo yli kahden prosenttiyksikön rahapolitiikan kiristymistä seuraavan 12 kuukauden aikana. Arviomme mukaan kehittyvien maiden inflaatio saavuttaa huippunsa ja rauhoittuu Yhdysvaltojen inflaatiota aikaisemmin, ja kehittyvien maiden ensimmäiset koronnostosyklit tulevat pian olemaan ohi. Kehittyvien maiden paikallisvaluuttojen korkotaso on noussut jo pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammaksi, joten korkoriski on hallittavissa myös nykyisessäkin inflaatioympäristössä.

Kehittyvien maiden valuutoille näkymät ovat myös houkuttelevat. Nousseiden korkotasojen lisäksi valuutat ovat perinteisellä reaalisella efektiivisellä valuuttakurssi -arvostusmittarilla edulliset. Valuuttavolatiliteetti on laskenut Venäjän hyökkäyksen jälkeisistä huipuista, avaten tilaa carry trade -sijoituksille. Ulkomaisten sijoittajien omistusosuudet paikallisen valuutan EM-valtionlainoissa ovat laskeneet melkein alimmilleen viiteen vuoteen lähes kaikissa maissa, joten positiointi on edelleen hyvin kevyttä ja riskit valuuttapaosta ovat tavanomaista matalammat.

Riskejä markkinoilla on kuitenkin edelleen. On vaikea ennustaa, miten ja milloin Ukrainan sota päättyy. Selkeät merkit rauhoittumisesta vähentäisivät häntäriskejä ja lisäisivät jonkin verran optimismia globaaliin kasvunäkymään. Elintarvikkeiden hinnannousu voi lisätä epävakautta kehittyvissä maissa, kuten mm. Perusta on viime aikoina uutisoitu. Vaikka energian hinnannousu saattaa osaltaan vähentää globaalia tuotantoa, näistä haasteista huolimatta pidämme kehittyvien korkomarkkinoiden hinnoittelua neutraalina ja suhtaudumme edelleen positiivisesti globaaliin kasvuun keskipitkällä aikavälillä. Yleensä globaalit kasvuriskit ja kiihtyvä inflaatio eivät ole optimaalinen ympäristö paikallisen valuutan velkakirjoille, mutta kohtuulliset riskipreemiot ja halvat valuutat voivat tuoda ylituottoa. Arvioimme kehittyvien korkomarkkinoiden kestävän myös Fedin tällä hetkellä hinnoitellun rahapolitiikan. 

Markkinakatsauksen on kirjoittanut salkunhoitaja Mikko Kuisma.