Siirry sisältöön Siirry chattiin
Huijausyrityksiä liikkeellä Aktian nimissä – älä luovuta tietojasi sähköpostissa tai klikkaa kirjautumislinkkejä Aktian nimissä on lähetetty huijausviestejä, joissa ilmoitetaan uudesta viestistä postilaatikossa. Älä klikkaa viestissä olevaa linkkiä!
Markkinaraati: Suomi on sähkön suhteen omavarainen

Markkinaraati: Suomi on sähkön suhteen omavarainen

Perjantai 4. maaliskuuta 2022 Markkinaraati

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on jatkunut reilun viikon. Sodan ja sen johdannaisina länsimaiden Venäjään kohdistamien pakotteiden vaikutukset Suomen ja muiden maiden talouteen alkavat vähin erin hahmottua. Yksi keskeinen sektori on energia, jolla on monia kytköksiä Eurooppaan.

– Venäjän aloittaman sodan seurauksena koko energiapoliittinen ajattelu muuttuu. Tavoitteena oleva riippuvuuden vähentäminen Venäjästä vaatii paljon investointeja. Ne kiihdyttävät talouskasvua kahta kautta. Investoinnit uusiutuvaan energiaan kasvattavat bruttokansantuotetta. Energiatuonnin väheneminen Venäjältä kiihdyttää kasvua myös vahvistamalla vaihtotasetta, Aktian pääekonomisti Lasse Corin kirjoitti blogissaan alkuviikosta.

Venäjän sodan talousvaikutuksista keskusteltiin myös Kauppalehden ja Aktian yhdessä tuottamassa Markkinaraadissa. Mukana keskustelussa olivat toimitusjohtajat Risto Murto Varmasta, Risto E.J. Penttilä North West Officesta sekä Juho Romakkaniemi Keskuskauppakamarista.

Vaikka pitkällä aikavälillä Eurooppa pyrkii varmistamaan raaka-aineiden, kuten kaasun, saannin Venäjältä, Suomen tulee raadin mielestä pyrkiä eroon kytköksistä Venäjältä tuotavaan energiaan. Se ei ole kaikkien energiayhtiöiden osalta helppoa, mutta Suomen energiahuoltoa ei pidä jättää Venäjän varaan.

– Pitkäaikaiset ydin- ja tuulivoimainvestoinnit ovat johtamassa tilanteeseen, että Suomi alkaa olla sähkön osalta omavarainen, Risto Murto arvioi.

Hänen mukaansa EU:n pitäisi kriisin ratkettua ryhtyä elvyttämään energia- ja puolustusinvestoinneilla ottamalla 200–300 miljardia yhteisvelkaa.

– Silloin pitää vastustamisen sijasta varmistaa, että saadaan rahaa tänne Suomeen.

Juho Romakkaniemi muistutti, että yhteiskunta sähköistyy samalla, kun öljy- ja kaasuriippuvuutta pienennetään. Sen vuoksi pitää tehdä päätöksiä ydinvoiman lisärakentamisesta. Risto Murto totesi, että omavaraisuuden vuoksi ydinvoimaa tarvitaan, mutta se ei ole kannattavaa, vaan vaatii valtiontukia. Tuulivoima kannattaa nykyisin markkinaehtoisesti.

Juho Romakkaniemi totesi, että kriisi jatkuu niin pitkään kuin Putin lähipiireineen jatkaa mieletöntä kampanjaansa. Risto E.J. Penttilä puolestaan muistutti, että Venäjä on Suomen naapurina jatkossakin.

– Nyt kaikki toiminta Venäjän kanssa on moraalisista syistä täysin seis. Meidän pitää kuitenkin ennen pitkää palauttaa kahdenväliset suhteet. Toivottavasti mahdollisimman pian.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.