Siirry sisältöön Siirry chattiin
Venäjän hyökkäyssodan talousvaikutuksista

Venäjän hyökkäyssodan talousvaikutuksista

Maanantai 28. helmikuuta 2022 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Aloitin nykyisessä työssäni helmikuussa 2020. Kuukautta myöhemmin iski korona enkä ole sen jälkeen tehnyt täyttä viisipäiväistä työviikkoa toimistolla. Viime viikolla tuli kaksivuotisen pääekonomistiurani toinen merkittävä taloudellinen shokki: Venäjän täysin oikeuttamaton hyökkäys Ukrainaan. Mutta miten taloudelliset shokit koronan ja sodan välillä eroavat? Vastaus: korona oli syvä ja lyhyt, Venäjän invaasion seuraus on matala ja pitkä. Tämä on tämänhetkinen tilanne, joka elää jatkuvasti.

Kriisin syvyys ja pituus

Yhteistä molemmille kriiseille on yllätyksellisyys. Mutta iso ero tulee vaikutuksista. Koronassa talouden toimintaa oli pakko rajoittaa viruksen leviämisen rajoittamiseksi. Tällä oli syvä ja lyhyt vaikutus talouteen. On selvää, että talous sukeltaa, kun iso osa palvelusektorista pakotetaan kiinni. Mutta talouteen ei jäänyt merkittäviä pysyviä vaikutuksia, jonka myötä palautuminen oli myös rivakkaa.

Sodan ja talouspakotteiden vaikutus on erilainen. Länsimaissa kuluttajien elämää ei ole rajoitettu. Ulkona voi syödä ja palveluita voi käyttää. Sen sijaan vaikutus tuntuu nyt enemmän raaka-ainemarkkinoiden ja talouspakotteiden kautta. Venäjä on tärkeä energian ja muiden raaka-aineiden tuottaja. Jos näiden tuonti Venäjältä estyy, niin kuin todennäköisesti tapahtuukin, vaikuttaa tämä sekä inflaatioon että yrityksiin, jotka näitä raaka-aineita hyödyntävät. Yritykset käyttävät loppuun olemassa olevansa varastot, jonka jälkeen nähdään tuotanto-ongelmia ja hinnannousuja, jos raaka-aineita ei saada korvattua.

Investoinnit kasvavat

Koronan jälkeen nähtiin merkittävä kasvu investoinneissa. Tämä kasvu on ollut enemmänkin vastaus kysynnän merkittävään kasvuun mittavien taloudellisten tukiohjelmien jälkeen.

Venäjän aloittaman sodan seurauksena koko energiapoliittinen ajattelu muuttuu. Tavoitteena tulee olemaan kaiken riippuvuuden vähentäminen Venäjältä. Ja tämä vaatii investointeja, paljon investointeja. Näillä tulee olemaan talouskasvua kiihdyttävä vaikutus kahta kautta: investointeihin käytettävä eurot kasvattavat bruttokansantuotetta ja samalla investoinnit uusiutuvaan energiaan vähentävät energiatuontia Venäjältä, joka myös kiihdyttää kasvua vahvistamalla vaihtotasetta.

Kuluttajien luottamuksen heikkeneminen tulee olemaan epäyhtenäistä

Korona vaikutti käytännössä kaikkiin kuluttajiin maailmassa. Virus tuli lähelle kaikkia yhtäaikaisesti. Jokaisessa maassa odotettiin rokotteita ja pelättiin sairaalakapasiteetin puolesta.

Sodalla tulee varmasti olemaan kuluttajien luottamusta heikentävä vaikutus, etenkin Euroopassa. Mutta ei yhtä merkittävästi kaikkialla. Veikkaan, että vaikutus Yhdysvalloissa on lievempi, koska sotaa ei käydä heidän naapurimaassaan, eikä sodassa taistele yhdysvaltalaisia sotilaita. Lisäksi USA:ssa ollaan mielestäni enemmän tottuneita sotiin (Kuwait, Irak, Afganistan).

Tilanne elää tällä hetkellä jatkuvasti. Varmaa kuitenkin on, että länsimaiden suhteet Venäjään ovat muuttuneet vuosikymmeniksi. Ja tämä muutos ohjaa myös taloudellisia päätöksiä.

 

Tuoreen markkinakatsauksen on kirjoittanut pääekonomisti Lasse Corin.