Omikron ja Fed heiluttelevat markkinoita
Marraskuu oli sijoitusmarkkinoilla volatiili kuukausi. Globaalit osakemarkkinat olivat aina kuun viime päiviin asti hyvässä vedossa, mutta uutinen koronaviruksen uudesta omikron-variantista käänsi osakemarkkinat laskuun. Loppujen lopuksi globaalit osakemarkkinat jäivät omissa valuutoissaan reilut 1,5 % miinukselle, euroissa lasku oli noin 0,5 %. Omikronin aiheuttama hermostuneisuus heijastui myös korkomarkkinoille, mikä näkyi USA:n ja euroalueen valtionlainakorkojen laskuna. Matalan luottoluokituksen High Yield -yrityslainojen ja kehittyvien markkinoiden valtionlainojen korot nousivat ja tuotot jäivät selvästi pakkasen puolelle.
Koronavirus oli viime kuukausien aikana jäänyt markkinoilla teemana jo selvästi taka-alalle, mutta tartuntamäärien kasvu, lisääntyneet rajoitukset ja erityisesti Etelä-Afrikasta löytynyt uusi omikron-variantti nosti pandemian ja sen aiheuttaman taloudellisen epävarmuuden jälleen markkinoiden fokukseen. Toistaiseksi omikronin ominaisuuksista ja rokotevasteesta tiedetään hyvin vähän. Jos hyvin käy ja olemassa olevat rokotteet purevat myös tähän virusvarianttiin, sen taloudelliset vaikutukset jäävät todennäköisesti pieniksi. Huonossa tapauksessa edessä voivat olla uusien rokotusten kehitystyö ja tiukat rajoitustoimet, mitkä väistämättä hidastaisivat talouskasvua.
Inflaatio on edelleen yllättänyt yläkanttiin. USA:ssa kuluttajahintainflaatio kipusi lokakuussa jo yli 6 %:iin vuodentakaiseen nähden ja euroalueen inflaatio oli marraskuussa alustavien tietojen mukaan lähes 5 %. Itsepintaisen korkealla pysyvä ja yhä kiihtyvä inflaatio on vihdoin saanut Yhdysvaltain keskuspankin Fedin reagoimaan. Pääjohtaja Powell totesi pitämässään puheessa, että huolimatta omikronin luomasta epävarmuudesta marraskuussa aloitetun joukkovelkakirjalainojen osto-ohjelman pienentämisen vauhdittaminen on paikallaan. Hän totesi myös, että ei näe inflaatiota enää väliaikaisena, vaan se tulee pysymään korkealla jonkin aikaa ja lisäksi työmarkkina on parantunut selvästi, joten entisen kaltaiselle elvytykselle ei ole enää tarvetta. Odotuksissa onkin nyt, että Fed tulee joulukuun kokouksessaan tekemään päätöksen osto-ohjelman alasajon nopeuttamisesta. Rahapolitiikan kiristämisessä looginen jatko osto-ohjelman lopettamisen jälkeen on ohjauskoron nostojen aloittaminen. Markkina hinnoittelee tällä hetkellä jo noin 0,5 % koronnostoja ensi vuodelle ja 1,25 % seuraavan kahden vuoden aikana.
Omikron ja Powellin odotettua haukkamaisemmat lausunnot rahapolitiikan kiristämisen suhteen ovat lisänneet hermostuneisuutta markkinoilla. Tämä näkyy mm. siten, että osake- ja korkomarkkinoiden heiluntaa mittaavat volatiliteetti-indeksit ovat keskimääräistä korkeammilla tasoilla. Joulukuussa markkinoiden likviditeetti lisäksi heikkenee sijoittajien aktiviteetin vähentyessä vuoden loppua kohti. Tämä altistaa markkinat helposti tavanomaista suuremmalle heilunnalle.
Kasvaneesta epävarmuudesta ja edessä olevasta markkinoiden heikentyvästä likviditeetistä johtuen muutamme allokaatiotamme defensiivisempään suuntaan. Laskemme osakkeet ylipainosta neutraaliin ja nostamme lyhyet korot neutraalista ylipainoon. Osakeallokaation sisällä laskemme Euroopan ylipainosta neutraaliin ja nostamme USA:n neutraalista ylipainoon. Euroopan osakemarkkina on luonteeltaan USA:n markkinaa syklisempi ja enemmän riippuvainen globaalin talouden kehityksestä. USA taas on defensiivisempi ja yleensä Eurooppaa parempi epävarmassa markkinatilanteessa. Pitkät korot pidämme alipainossa. Korkea inflaatio ja aiempaa haukkamaisempi Fed eivät houkuttele ottamaan lisää korkoriskiä. Korkoallokaation pidämme ennallaan. Ylipainotamme korkeamman korkotason High Yield -yrityslainoja ja kehittyvien markkinoiden valtionlainoja. Euroalueen valtionlainat ovat isossa alipainossa ja korkean luottoluokituksen Investment Grade -yrityslainat alipainossa.
Markkinakatsauksen kirjoitti Tommi Tähtinen.