Asuntosijoittajan dilemma: asuntojen hinnat nousevat ja vuokrat laskevat
Helsingissä on tällä hetkellä tarjolla noin 6000 vuokra-asuntoa, kun niitä vielä vuonna 2019 oli vain puolet tästä. Vuokra-asuntoa hakevalla on siis valinnanvaraa. Heikkokuntoiset asunnot tai asunnot, joissa on
vuokralaisten näkökulmasta jokin puute, esimerkiksi tiskikoneen puuttuminen, jäävätkin tässä tilanteessa helposti ilman vuokralaista.
Tähän runsaudenpulaan on johtanut kaksi kehityskulkua. Yhtäältä tarjonta on kasvanut, kun asuntosäätiöt ovat viime vuosina ostaneet ja rakentaneet suuren määrän asuntoja vuokrakäyttöön. Myös sijoittajat ovat olleet aktiivisia ja ostaneet vuokrattavaksi asuntoja. Toisaalta koronapandemia on muuttanut markkinaa radikaalisti ja supistanut kysyntää. Opiskelijat ovat jääneet kotipaikkakunnillensa, kun opiskelu joka tapauksessa tapahtuu etänä. Myös turistit ja muut lyhyet vuokraukset ovat jääneet pois. Näiden lisäksi monet työssäkäyvät, jotka ovat vuokranneet työviikoksi asunnon, ovat nyt etätyön myötä poissa vuokramarkkinoilta, kuten myös ulkomaalaiset työn perässä Suomeen muuttavat.
Siinä, missä vuokramarkkina on hiljentynyt, on myytävien asuntojen kysyntä noussut huippulukemiin. Sijainnista riippuen, asunnoista saatetaan jopa kilpailla.
Siinä, missä vuokramarkkina on hiljentynyt, on myytävien asuntojen kysyntä noussut huippulukemiin. Sijainnista riippuen, asunnoista saatetaan jopa kilpailla. Myytävien asuntojen tarjonta pääkaupunkiseudulla on nyt yli 20 % pienempi kuin vuonna 2019. Niukan tarjonnan myötä asuntojen hinnat ovat nousseet kohisten.
Kannattaisiko nyt myydä?
Moni asuntosijoittaja onkin päätynyt myymään pois asunnot, joiden tuotto jää alhaiseksi. Jos asunnossa pitäisi tehdä kokonaisvaltainen remontti tai jos taloyhtiössä on tulossa suurempia korjauksia, voi olla, että nyt on hyvä hetki myydä asunto hyvään hintaan.
Jos miettii sijoitusasunnosta luopumista, on samalla mietittävä mitä vapautuneille varoille tekee.
Mutta mitä sitten? Jos miettii sijoitusasunnosta luopumista, on samalla mietittävä mitä vapautuneille varoille tekee. Ne voi joko kuluttaa tai säästää. Jälkimmäisen voi toteuttaa esimerkiksi laittamalla
rahat pankkitilille tai sukanvarteen. Näissä molemmissa tuotto-odotuskin on sama, nolla. Tai sitten rahat voi sijoittaa uudestaan tuottavasti. Ja tähän on tarjolla monta muutakin vaihtoehtoa kuin asunto, ja yksi toimiva ohjenuora.
Mitä vaihtoehtoja on suoralle kiinteistösijoitukselle?
Sijoitusasuntoa lähinnä olevat sijoitusvaihtoehdot ovat asunto- tai kiinteistörahasto. Näiden hyviä puolia ovat hajautus kymmeniin tai satoihin asuntoihin tai erityyppisiin kiinteistöihin, ammattimainen asuntosalkun hoito
ja ennen kaikkea vaivattomuus. Kääntöpuolella on sijoituksien hallinnoinnista maksettava palkkio.
Mutta, samalla kun sijoittamista kerran miettii, on tietysti järkevää tarkastella aihetta myös laajemmin kuin vain kiinteistösijoittamisen perspektiivistä.
Hyvänä ohjenuorana sijoituksia pohtiessa voi pitää sitä, miten ammattimaisesti sijoitustoimintaa harjoittavat jakavat sijoituksensa maantieteellisesti ja eri omaisuusluokkiin.
Hyvänä ohjenuorana sijoituksia pohtiessa voi pitää sitä, miten ammattimaisesti sijoitustoimintaa harjoittavat jakavat sijoituksensa maantieteellisesti ja eri omaisuusluokkiin. Kaikki suomalaiset eläkeyhtiöt esimerkiksi
jakavat sijoituksensa suunnilleen samalla tavalla kolmeen omaisuusluokkaan: osakesijoituksiin, korkosijoituksiin ja ns. vaihtoehtoisiin sijoituksiin, joihin myös kiinteistösijoitukset luetaan.
Suomen suurimmalla eläkesijoittajalla Ilmarisella on varoistaan noin 12 % kiinteistösijoituksissa. Suomalaisella yksityissijoittajalla tämä osuus voi olla lähemmäs 100 %, kun otetaan huomioon oman kodin ja kesämökin lisäksi mahdolliset sijoitusasunnot. Riskien hajauttamisen näkökulmasta tällainen jako on, jos ei epäterve, niin ainakin epäoptimaalinen.
Haluaisitko sinä sijoittaa kuin ammattilainen?
Suomalaisella sijoittajalla ei ole mitään syytä miksi ei voisi sijoittaa kuin ammattilainen ylätason ”jako kolmeen” -mallia noudattaen. Tämä malli on myös Aktian tarjoaman sijoitusneuvonnan kivijalka. Se ei kuitenkaan tarkoita, että väittäisimme olevamme paras salkunhoitaja kaikissa omaisuusluokissa. Käytämme avokätisesti myös ulkopuolisia salkunhoitajia siellä, missä omaa osaamista ei ole. Omasta osaamisestamme kuitenkin kertoo jotain se, että tänä vuonna Aktia nimettiin ensimmäisenä kotimaisena varainhoitajana niin parhaaksi rahastotaloksi kuin parhaaksi korkorahastojen ja osakerahastojen hoitajaksi riippumattoman Morningstarin vertailussa.
Omasta osaamisestamme kertoo jotain se, että tänä vuonna Aktia nimettiin ensimmäisenä kotimaisena varainhoitajana niin parhaaksi rahastotaloksi kuin parhaaksi korkorahastojen ja osakerahastojen hoitajaksi riippumattoman Morningstarin vertailussa.
Aktia Kiinteistönvälitys
Kokonaisvaltainen palvelumme kattaa asuntojen arvioinnit sekä myyntiä että vuokrausta varten. Teemme sekä myynti että vuokraustoimeksiantoja.
Aktia Varainhoito
Autamme sinua mielellämme rakentamaan itsellesi sopivan ammattimaisesti hajautetun sijoitussalkun. Saat kauttamme markkinoiden parhaat osake-, korko- ja vaihtoehtoiset sijoitustuotteet omasta ja kumppaneidemme valikoimista.
Kirjoittajat:
Berit Segercrantz, kiinteistönvälittäjä, Aktia Kiinteistönvälitys
Thomas Lindholm, henkilöasiakkaiden sijoittamisesta ja säästämisestä vastaava johtaja, Aktia
Pankki