Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Vad är det egentligen som händer på placeringsmarknaden?

Vad är det egentligen som händer på placeringsmarknaden?

Den 7 april 2025 Bloggar och artiklar

Marknaden drabbades av en chock i torsdags när Trump & Co tillkännagav importtullar som övergick allt förstånd. Ingen rationell ekonomisk teori kan förklara så här drastiska åtgärder som på kort sikt, och kanske också på längre sikt, mest skadar USA själv. Inflationen tilltar, priserna på produktionsfaktorerna stiger, konsumenternas köpkraft minskar, förtroendet hos de ekonomiska aktörerna försvagas, investeringarna blir färre medan handelsbalansen inte sjunker utan ytterligare ökar i takt med att importpriserna stiger. I praktiken försvagas BNP-tillväxtens alla komponenter.

I allmänhet är det den ekonomiska utvecklingen som styr det politiska beslutsfattandet. Sällan tänker man sig att den ekonomiska politiken skulle användas som ett vapen och ett verktyg för centralisering av makt utan hänsyn till några som helst påföljder. Det verkar vara precis vad det handlar om här. Genom ekonomiska trångmål tvingar man både ”vänner” och ”fiender” att bli trogna anhängare och följare, i utbyte mot vissa riktade lättnader. Det är en förståelig tankegång – det enda problemet är att den inte fungerar. De stora internationella bolagens produktionskedjor är så mångsidiga, och så många aktörer är sammankopplade till dem att det är omöjligt att åstadkomma några snabba riktade lättnader. Priserna på produktionsfaktorerna hinner stiga, konsumentpriserna gå uppåt, efterfrågan minska, resultaten försämras, arbetstagare sägas upp osv.

Det är oundvikligt att tulldumheterna upphör i något skede. Utmaningen är tidtabellen. Ju längre läget fortsätter att vara dimmigt, desto mer tärs förtroendet för de ekonomiska aktörerna och desto snabbare avtar också tillväxten eller blir till och med negativ. I praktiken finns det några vägar framåt.

1. Trump gör en helomvändning i sin tullretorik och ger någon annan skulden för tullarna.

 Detta verkar osannolikt, eftersom administrationen satsat allt på tullarna och det för Trump inte handlar om ekonomi utan om utövande och demonstration av makt (se ovan).

2. Leden inom det egna partiet börjar splittras när verkligheten slår till genom marknadsrörelserna och den ekonomiska statistiken snabbt försämras. Samtidigt märker man att det inte kommer att lyckas att ”flytta” produktionskedjorna till hemlandet under Trumps mandatperiod.

Detta är den mest sannolika utvecklingen, men i vilket fall som helst är den ganska långsam – synliga förändringar kommer sannolikt först att ses efter kongressens ”mellanval” 2026.

Är den största kursnedgången bakom oss eller måste vi vara beredda på det värsta?

Korrigeringsrörelsen i slutet av veckan var mycket snabb och brant, men vi har sett liknande rörelser tidigare. Elektroniska handelsalgoritmer, ett snabbt tillträde till marknaden för placerarna, stora volymer av privatkunder och andra marknadsstrukturrelaterade faktorer spär på kursrörelserna och leder ofta till överdrivna reaktioner på negativa chocker samt på kort sikt till ett mycket översålt läge. Så har det gått till även nu. RSI för aktieindexet S&P 500 har sjunkit till 23 (senast nådde indexet samma nivåer 2022, 2020 och 2018) medan VIX-indikatorn, som mäter den förväntade volatiliteten på marknaden, landade på 45,3. En nivå på över 35 anses vanligen vara en god köpsignal för den långsiktiga placeraren. Dessutom sjönk till exempel den indikator som Goldman Sachs själv beräknat för marknadssentimentet till -2,5. Senast den blev så låg var under marknadskorrigeringen 2022. Siffror lägre än -2 har historiskt sett indikerat en avkastning på i genomsnitt 2,5 procent under de två följande veckorna med relativt god träffsäkerhet. Ur en rent teknisk synvinkel är de nuvarande nivåerna ett mycket bra tillfälle att höja risknivån för placeringsportföljerna på lång sikt.

Prissättningen på aktiemarknaden och tullsjabblet, som inte kan analyseras utifrån ekonomisk teori, medför dock utmaningar. Prissättningen på aktiemarknaden i USA har sjunkit betydligt, till en i stort sett genomsnittlig nivå i förhållande till de senaste 10 åren. Därför kan man ännu inte tala om någon omfattande reaförsäljning. I Europa, Norden och även i Finland ser det återigen rätt förmånligt ut efter de kraftiga rörelserna i slutet av förra veckan. Prissättningskoefficienterna är dock svaga prognosmakare när det gäller marknadsvändningar eftersom resultatprognoserna alltid släpar efter; man hinner inte sänka dem förrän marknaden markant gått ner, medan prognoserna börjar stiga först en tid efter att marknaden nått botten. Gnabbet kring tullarna dämpar tyvärr en mer permanent vändning till det bättre. Den mest sannolika vägen framåt är att det politiska trycket ökar och stödet för Trump rasar. Detta kommer dock oundvikligen att ta tid, vilket upprätthåller osäkerheten och volatiliteten på marknaden.
Jag skulle inte sälja riskplaceringar på dessa nivåer. En eventuell ny korrigeringsrörelse på 10 procent i S&P 500-indexet är inte så värdefull att det lönar sig att jaga efter den. Särskilt med tanke på att det på kort sikt finns en stor risk för en rekyl uppåt.

Sannolikt turbulent även framöver

Köpobjekt kan börja sökas exempelvis inom den europeiska banksektorn, som är ganska immun mot tullarnas direkta effekter. De europeiska teknikbolagens prissättning har också sjunkit skarpt i kölvattnet av USA-bolagens nedgång. Den europeiska försvarsindustrin har också fått en allt starkare ställning som ett sekulärt tema som bär över cyklerna. MAG7-bolagen och t.ex. Nasdaq 100-aktieindexet börjar också ha ett bra värde med tanke på tillväxtutsikterna. Det är uppenbart att AI-boomen och de relaterade investeringarna inte kommer att stanna upp av en tillfällig statsmans tabbar, utan kommer att fortsätta under kommande mandatperioder. Dessutom har bolagen spelat och kommer att spela en viktig roll för förmögenheten och hela BNP-utvecklingen i USA, och i slutändan vill ingen äventyra den, även om man hotar vilt just nu.

Det lönar sig ändå inte att leka hjälte i dagens marknadsmiljö. Det är bäst att dela upp eventuella ändringar och anskaffningar till portföljen i flera omgångar under våren och sommaren, eftersom turbulensen på marknaden knappast är över än. På så sätt kan den tidsmässiga risken minskas och anskaffningspriserna fås till en genomsnittligt god nivå.

Samu Lang, placeringsdirektör

 

Aktia Bank Abp (”Aktia”) har producerat denna presentation för investerarnas bruk. Informationen är samlad från offentligt tillgängliga källor som Aktia anser vara tillförlitliga. Aktia ansvarar dock varken för riktigheten eller för fullständigheten av innehållet. Presentationen är till för att som ett hjälpmedel bland andra verktyg hjälpa investeraren att fatta beslut. Investerarens investeringsbeslut är i sista hand hans eget och det bör grunda sig på information och undersökningar som investeraren själv anser vara tillräckliga. Investeraren bör observera att det på marknaden kan ske snabba förändringar som påverkar uppgifterna i denna presentation. Aktias koncern- eller delägarbolag, samarbetspartners eller anställda vid nämnda bolag ansvarar varken för direkta eller indirekta förluster eller skador som förorsakas av användningen av denna presentation eller delar av den i investeringsverksamhet. Presentationens innehåll är riktat till den investerare som den presenterats för och skall ej ställas till någon annans förfogande. Kopiering eller citerande av denna presentation eller delar av den är förbjuden utan tillstånd av Aktia.

Investeringsverksamheten förknippas alltid med ekonomisk risk. Kunden ansvarar själv för de ekonomiska följderna av sina placeringsbeslut. Avkastning kan utebli och man kan t.o.m. förlora det investerade kapitalet. Kostnader för finansieringstjänsterna kan debiteras kunden oberoende av resultatet av placeringsverksamheten. Innan man fattar ett placeringsbeslut är det skäl att noggrant studera placeringsmarknaden och olika investeringsalternativ. Aktia ansvarar inte för att de angivna avkastningsantagandena förverkligas. De presenterade scenarierna är beräkningar av framtida resultat som bygger på tidigare uppgifter om hur värdet på denna investering varierat, och/eller gällande marknadsförhållanden, och är ingen exakt indikator. Investeringens utfall är beroende av marknadsutvecklingen och av hur länge du behåller investeringen. Informationen baserar sig på antaganden som utgår från den historiska avkastningen på olika finansierings-instrument men utgör ingen garanti för framtida utveckling av avkastning eller värde. Presentationen baserar sig inte på kundens personliga uppgifter och är inte avsedd som placeringsråd. Denna presentation är en del av Aktias marknadsföringsmaterial och har inte nödvändigt utformats enligt bestämmelserna för oberoende investeringsanalyser. De presenterade finansiella instrument omfattas inte av handelsbegränsningar som gäller investeringsanalyser. Kunden kan bli tvungen att betala även andra än via banken debiterade skatter och offentliga avgifter. Kunden skall vara medveten om att placeringar och placeringsegendom har skattepåföljder, vars ekonomiska effekter inte nödvändigtvis har iakttagits i denna presentation. Framtida resultatet omfattas av beskattning beroende på varje investerares personliga situation och som kan förändras i framtiden. Kunden bör själv skaffa nödvändig information angående skattepåföljder för sina placeringar och till dessa anknytande beslut.