Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Användande av övergångsregler och rapport om den ekonomiska ställningen

Försäkringar

Användande av övergångsregler och rapport om den ekonomiska ställningen

Aktia Livförsäkring Ab har Finansinspektionens tillstånd att använda övergångsregler i solvensberäkningen fram till 1.1.2032.

Lägesrapporten om bolagets solvens och finansiella ställning, enligt kapitel 8 a § 1 i försäkringsbolagslagen, har publicerats för 2024. Läs rapporten nedan.

 

Sammanfattning 2024

Aktia Livförsäkring Ab (nedan bolaget) producerar kundvänliga livförsäkringslösningar för privatkunder, företagare och företagskunder i Finland. Produkterna tillhandahålls huvudsakligen via ombud. Bolaget förvaltar ca 81 000 försäkringar som tecknats av privat- och företagskunder.

Bolaget är ett solvent finländskt bolag med lång och gedigen erfarenhet av livförsäkringar i Finland. Bolaget har ca 72 anställda. Aktia Livförsäkring Ab är ett helägt dotterbolag till Aktia Bank Abp och hör till Aktiakoncernen.

Affärsverksamheten utvecklades väl under året. Premieinkomsten ökade betydligt och steg till den högsta nivån i bolagets historia, 209,9 miljoner euro. Ökningen berodde på både riskförsäkringar och placeringsbundna försäkringar. Också bolagets placeringsbundna bestånd nådde sin rekordnivå. Det placeringsbundna beståndet ökade både tack vare en god premieinkomst och gynnsamma marknadsförhållanden. Skadekvoten för riskförsäkringar fortsatte att minska. Avkastningen på bolagets placeringar var 4,3 % (5,4 %) beräknat enligt marknadsvärdet. På grund av det skärpta konkurrensläget förväntas bolagets intjäning ligga kvar på nuvarande nivå.

Under året gjordes försäkringstekniska tilläggsavsättningar på 26,6 miljoner euro i FAS-resultaträkningen, vilka försvagade företagets resultat till en förlust på 19,8 miljoner euro (vinst på 10,7 miljoner euro). Omkostnadsprocenten steg på grund av de ökade kostnaderna. De största faktorerna var de ökade personal-, provisions- och it-kostnaderna. Provisionsnivåerna steg i takt med försäljningstillväxten. Personal- och it-kostnaderna höjer temporärt bolagets kostnadsnivå under bassystemreformen.

Affärsverksamheten fortsatte att utvecklas i enlighet med strategin. Uppsägningen av sjukkostnadsförsäkringsbeståndet framskred som planerat och slutfördes 2024. Strategin för flerkanalsdistribution ökade premieinkomsterna från bolagets riskförsäkringar och när sjukkostnadsförsäkringarna upphörde förbättrades skadekvoten i enlighet med förväntningarna.

I slutet av året utvidgade vi vårt samarbete med POP Banken. Samarbetet gör det möjligt att erbjuda POP Bankens kunder Aktia Livförsäkring Ab:s placeringsförsäkringar, där Aktias kapitalförvaltnings insikter och starka hållbarhetskompetens kombineras med de fördelar som en placeringsförsäkring erbjuder.

Bolaget framskred planenligt med genomförandet av bassystemreformen och specifikationsarbetet i den första fasen slutfördes före utgången av året. Det nya systemet ersätter bolagets nuvarande försäkringssystem. Genomförandefasen pågår i flera år. Det handlar om det största projektet i bolagets historia. Under året tog man internt i bruk en ny applikationshelhet som gör det möjligt att tillhandahålla riskförsäkringar på ett kundvänligare och effektivare sätt än tidigare. Också förbättringen av kund- och distributörsupplevelsen förblev ett av våra fokusområden.

Aktia Livförsäkring Ab är ett helägt dotterbolag till Aktia Bank Abp. För Aktia Livförsäkring Ab:s verksamhet svarar bolagsstämman, styrelsen och verkställande direktören som stöds av ledningsgruppen.

Bolagets styrelseordförande byttes 1.12.2024, då styrelsemedlemmen Anssi Huhta blev ordförande. Den tidigare ordföranden Juha Hammarén fortsätter som styrelsemedlem. De övriga styrelsemedlemmarna är Karri Varis och Pekka Hietala. Outi Henrikssons uppdrag som styrelsemedlem upphörde 30.8.2024.

Verkställande direktör Riikka Luukko lämnade sin befattning i bolaget 30.11.2024, varefter uppgiften har skötts av Ville Niiranen som är ställföreträdare för verkställande direktören. Rekryteringen av en ny verkställande direktör pågår.

Sammansättningen av bolagets ledningsgrupp ändrades hösten 2024 och i november 2024 kompletterades den med den direktör som ansvarar för riskhanteringsfunktionen.

Bolagets riskhanteringsfunktion lades tills vidare delvis ut till Advisense Oy från och med 1.11.2024.

Aktia Livförsäkring Ab:s riskaptit fastställs i enlighet med bolagets eget intresse, men så att den också motsvarar Aktiakoncernens totala riskaptit med beaktande av riskerna i koncernens övriga bolag. Utgångspunkten är att kapitalbufferten ska vara tillräckligt stor för att den i alla lägen ska uppfylla de krav som solvensregelverket ställer. Både Aktia Livförsäkring Ab och Aktiakoncernen ska klara av strängare kapital- och myndighetskrav i det skärpta marknadsläget.

På grund av koncernens strategiska målsättningar har vissa riskhanteringsåtgärder intensifierats, eftersom förändringarna i strategin kan exponera bolaget för risker som inte tidigare varit aktuella. Mer specifikt har det bredare utbud av investeringsprodukter som erbjuds under försäkringsskalen 
möjliggjort förekomsten av icke-likvida och allt mer komplexa produkter även inom den portfölj som täcker de 
placeringsbundna försäkringarna. Även om riskerna för bolaget inte förväntas öka på grund av detta, måste frågan beaktas i riskhanteringen och framför allt måste mätmetoderna för vissa risker vidareutvecklas.

När det gäller bolagets egen portfölj har marknadsriskerna inte aktivt ökats. Fastighetsplaceringarnas vikt till verkligt värde ökade på grund av återbetalning av bolagslån och inkallat kapital i anslutning till tidigare förbindelser, men i övrigt förblev placeringsportföljens risknivå och grundallokering nästan oförändrade. Bolaget har aktivt utrett möjligheterna att lösgöra sig från stora enskilda placeringar i syfte att förebygga uppkomsten av riskkoncentrationer i takt med att den placeringsportfölj som utgör täckning för den räntebundna ansvarsskulden minskar. I praktiken har innehaven dock ännu inte sålts.

När det gäller försäkringsprodukterna, kommer bolaget att utöver placeringsbundna försäkringar fortsätta fokusera på lönsamma riskförsäkringsprodukter Bolaget har allmänt taget utvecklat hela sitt riskhanteringssystem under 2024.

I bolagets officiella bokslut iakttas finländsk bokförings- och redovisningspraxis (FAS) samt god bokföringssed. Aktiakoncernens bokslut upprättas enligt IFRS-redovisningsprinciperna; de IFRS-justerade värdena ska användas som utgångspunkt också vid värderingen för solvensändamål.

Portföljtillgångarna värderas för solvensändamål enligt best effort-princip möjligast nära ett marknadsvärde som kan härledas från en aktiv och likvid marknad. För tillgångsklasser där det här inte är möjligt, t.ex. riskkapitalplaceringar, fastighetsfonder samt direkta fastighetsplaceringar, används alternativa värderingsmetoder.

De försäkringstekniska avsättningarna värderas för solvensändamål till ett marknadsvärde enligt vilket de förväntas kunna överlåtas till ett annat försäkringsbolag. Värdet beräknas som summan av bästa skattning och en riskmarginal. Bästa skattningen motsvarar ett diskonterat nuvärde av de estimerade framtida kassaflödena som försäkringsförpliktelserna förväntas ge upphov till med beaktande av kontraktsgränserna i enlighet med regelverkets krav.

För diskontering av kassaflöden används de riskfria räntesatser som EIOPA (Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten) publicerat. För de räntebundna försäkringarnas bästa skattning tillämpas den riskfria grundräntan med tillägg för volatilitetsjusteringen som EIOPA publicerat. Med volatilitetsjusteringen strävar man efter att minska den extra variation i solvenskapitalbeloppet som följer av fluktuationer i kreditriskmarginalen. På en del av bestånden tillämpas därtill övergångsregeln för försäkringstekniska avsättningar.

I fråga om det estimerade kassaflödet från försäkringsavtal preciserade bolaget under 2024 några beräkningsmetoder eller antaganden i dem. De viktigaste ändringarna gällde antaganden om återköp och kostnader, och ökade som helhet de försäkringstekniska avsättningarna i solvensberäkningen.

Bolagets kapitalbasmedel uppgick vid utgången av 2024 till sammanlagt 180,5 (184,8) miljoner euro, och bestod i sin helhet av primärkapital. Det medräkningsbara primärkapitalet för täckning av solvenskapitalkravet (SCR) uppgick i slutet av 2024 totalt till 174,0 (180,1) miljoner euro då SCR-kravet var 94,2 (93,9) miljoner euro, vilket medför att förhållandet mellan dessa var 185 % (192 %). Det medräkningsbara kapitalet för täckning av minimikapitalkravet (MCR) uppgick i slutet av 2024 totalt till 131,8 (137,8) miljoner euro, då MCR-kravet var 24,6 (23,5) miljoner euro, dvs. förhållandet mellan dessa var 536 % (585 %). Av det medräkningsbara primärkapitalet för täckning av kapitalkraven (både SCR och MCR) var 126,9 (133,1) miljoner euro medräkningsbart primärkapital på nivå 1 och resten medräkningsbart primärkapital på nivå 2.

Bolaget tillämpar ett avdrag från de försäkringstekniska avsättningarna under en övergångsperiod, med tillåtelse från Finansinspektionen. Tillämpningen av övergångsregeln ökade i slutet av år 2024 kapitalbasmedlen med 27,1 (31,9) miljoner euro. Inverkan avtar årligen linjärt så att den är noll från början av 2032 Utan tillämpning av övergångsregeln skulle förhållandet mellan de medräkningsbara kapitalbasmedlen och SCR-kravet vid årsskiftet ha varit 149 % (149 %) och förhållandet mellan de medräkningsbara kapitalbasmedlen och MCR-kravet skulle ha varit 412 % (417 %). I avsnitt E beskrivs närmare hur övergångsregeln inverkar på bolagets solvens.

Minskningen i kapitalbasmedel under året beror på att övergångsregeln för de försäkringstekniska avsättningarna slopas, på förändringar i marknadsvärdet på tillgångar och försäkringstekniska avsättningar och dels på ändringar i antagandena om värderingsberäkningen av ansvarsskulden. Ökningen i SCR-kravet beror på många orsaker och de beskrivs närmare i avsnitten C och E.

Inom bolagets strategi är målsättningen att årligen betala ut 60–80 % av IFRS-resultatet i form av utdelning. Samtidigt ska ändå kapitalkraven uppfyllas. För den strategiperiod som löper ut 2025 är bolagets målsättningsnivåer för en betryggande solvensgrad 150–200 % utan övergångsregler och 175–200 % med övergångsregler. Bolaget betalade ingen vinstutdelning under 2024.