Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Bedrägeriförsök i Aktias namn – ge aldrig ut dina uppgifter per e-post eller klicka på inloggningslänkar Falska meddelanden har skickats ut i Aktias namn. Meddelandet handlar om att mottagaren fått ett meddelande i postlådan. Klicka inte på länken i meddelandet. 
Håll dig alert på nätet och fira en fridfull jul

Håll dig alert på nätet och fira en fridfull jul

Den 19 december 2024 Bloggar och artiklar

Julbrådskan och den ökande trafiken i nätbutikerna väcker ofta nätbrottslingarnas intresse, och därmed ökar nätbrottsligheten ofta under jul. Hur kan man skydda sig mot nätbrottslingar och hur känner man igen en pålitlig nätbutik? Vi har samlat ihop de viktigaste tipsen för att hjälpa dig att säkerställa en fridfull jul.

Vid nätfiske betonas leveransbedrägerier

Under juletider är det mycket trafik i nätbutikerna och nätbrottslingarna utnyttjar det aktuella temat också i sina nätfiskemeddelanden. Vid leveransbedrägerier är målet ofta att få tillgång till en persons bankkoder genom att hänvisa exempelvis till uteblivna leveransavgifter eller andra transportproblem.

Det är bra att komma ihåg att tillförlitliga kurirtjänster aldrig begär känslig information per sms eller e-post. Det bästa sättet att skydda sig är att uträtta ärenden på tjänstens egen webbplats och vid behov kontrollera meddelandets äkthet med hjälp av sändningsförsändelsen. Dessutom är det bra att komma ihåg de grundläggande principerna – klicka aldrig på länkar som verkar suspekta och kontrollera avsändaren av meddelandet och länkens adress om möjligt.

Undvik falska nätbutiker

Det finns nuförtiden ett flertal olika nätbutiker och det blir därför allt svårare att identifiera äkta nätbutiker. Innan du går och handlar lönar det sig att kontrollera några saker som du kan fästa uppmärksamhet vid, för att försäkra dig om att nätbutiken är tillförlitlig.

  • Kom ihåg att ett för bra erbjudande vanligtvis är en bluff. Om det i nätbutiken säljs väldigt billiga produkter eller produkter med stora rabatter, lönar det sig att vara särskilt uppmärksam. Läs andras erfarenheter av nätbutiken.
  • Dåliga erfarenheter sprids ofta snabbt på internet, vilket gör att opålitliga aktörer lätt åker fast.
  •  Kontrollera adressen och företagets kontaktuppgifter. Kontrollera att webbutikens adress är https:// och att företaget har både kontaktuppgifter och dataskyddsbeskrivning.
  • Granska webbplatsens utseende. Trots att falska webbplatser ständigt utvecklas kan man identifiera en falsk nätbutik till exempel på basen av dåligt språk och fotografier med dålig kvalitet.

Utöver falska nätbutiker lönar det sig att vara uppmärksam på s.k. beställningsfällor. Beställningsfällor går ofta ut på att konsumenten vilseleds till exempel genom erbjudanden eller lotterier och lockas till att ingå ett långvarigt beställningsavtal.

Håll dig lugn och agera snabbt vid behov

Bedragarnas viktigaste trumfkort är julbrådskan och -stressen, som leder till att snabba beslut görs utan eftertanke. Därmed är det viktigt att stanna upp innan man agerar, även under juletid.

Alla gör vi ändå misstag, oberoende om det är jul eller inte och då är det bra att komma ihåg instruktionerna för sådana situationer.  Om du misstänker att dina bankkoder eller kortuppgifter har utsatts för missbruk, kontakta omedelbart Aktias kundtjänst på numret 010 247 010. Om kundtjänsten är stängd eller väntetiden är lång, ring till Aktias spärrtjänst: Kort och Aktia Wallet +358 800 0 2477 (24 h) och nätbanken +358 20 333 (24 h). Spärrtjänsten är öppen även under julen.

Med dessa tips önskar vi alla en fridfull och trygg jul!