Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Ankommande SEPA-betalningar försenade

En del av ankommande betalningar är försenade. Betalningarna krediteras till mottagarnas konton snarast möjligt. Vi beklagar eventuella olägenheter som störningen förorsakar.

Vilka överraskningar bjöd den finska marknaden på i år?

Vilka överraskningar bjöd den finska marknaden på i år?

Den 2 december 2024 Marknadsöversikter och placeringsutsikter

Det är några veckor kvar av året, men i slutet av november har Helsingforsbörsens avkastning, inklusive utdelningen (avkastningsindexet OMXH Cap), knappt nått upp på plus sedan början av året. Perioden är visserligen kort för långsiktiga placerare, men på marknaden som helhet har börsåret varit svagt i Finland.

Trots den jämna indexutvecklingen har variationen mellan aktier varit stor. Även bland stora bolag har vi sett hög avkastning, t.ex. Cargotec med +75 procent, Konecranes med +59 procent och Nokia med +34 procent. Men vi har också sett stora nedgångar: bl.a. Neste sjönk med -53 procent, Metsä Board med -38 procent och stora Enso med -26 procent. I de mindre bolagen finns det återigen stora avkastningsskillnader. För aktiva placerare erbjuder avkastningsskillnader mellan aktierna möjligheter, eftersom det genom valet av aktier är möjligt att få extra avkastning till exempel jämfört med indexavkastningen. Varje börsår bjuder på bolagsspecifika överraskningar, men i år har också ett par andra teman utvecklats i strid med många placerares förväntningar.

Resultatprognoserna svek

Inför året spådde analytikernas konsensusprognoser en resultattillväxt på ca 5 procent i Finland i år, men i praktiken har man varit tvungen att sänka resultatprognoserna under hela året, till en totalt ca 15 procent lägre nivå. Det svaga resultatet för ett enskilt stort bolag, Neste, har haft en betydande inverkan på helheten, men vi har också sett stora sänkningar i de cykliska skogs- och metallbolagens resultatprognoser. Analytikerna och även ledningen för många företag förväntade sig att resultaten och efterfrågan skulle förbättras mot slutet av året. Trots att resultaten från årets sista kvartal ännu är okända, vet vi redan nu att de ursprungliga prognoserna inte har uppnåtts i år. De goda nyheterna är dock att utsikterna om de förbättrade resultaten inte har försvunnit någonstans, de har bara skjutits fram. Resultatpotentialen hos många finländska bolag är klart större än i nuläget, förutsatt att efterfrågan förbättras och omsättningen ökar något.

Överraskande få köpeanbud

Det låga antalet nya börsnoteringar 2024 överraskade inte egentligen med tanke på årets aktiemarknadsmiljö, men det torde finnas ett stort antal bolag som planerar börsnotering och väntar på att marknadsvärderingarna ska förbättras. Däremot kan det låga antalet köpeanbud anses vara en överraskning. I år har it-bolagen Efecte, Innofactor och Heeros samt Purmo Group, som erbjuder uppvärmnings- och inomhusluftlösningar, mottagit köpeanbud från kapitalplacerare eller industriella aktörer. Antalet är till och med något lägre än året innan, då köpeanbud gjordes på bl.a. Uponor, Caverion, Rovio och Musti Group. Det låga antalet köpeanbud är förvånande i synnerhet då det på Helsingforsbörsen finns en mängd högklassiga bolag vars värderingsnivå i år har varit mycket låg både i förhållande till bolagens långsiktiga resultatpotential och till exempel jämfört med internationella referensbolag. Därför kan de erbjuda en attraktiv möjlighet både för kapitalplacerare som söker efter placeringsobjekt och för konkurrenter eller industriella aktörer som planerar företagsförvärv, även om anbudet skulle omfatta en betydande premie utöver aktiens marknadspris.

Vad ska vi förbereda oss på inför 2025?

När vi blickar framåt mot 2025 kommer bl.a. samma teman att förbli i fokus för placerare på den finska marknaden. Det råder fortfarande stor osäkerhet kring företagens efterfrågan – särskilt i början av året – men analytikerna förväntar sig en tydlig resultattillväxt. Om den sjunkande trenden i resultatprognoserna äntligen tar en positivare vändning, skulle det också skapa en stark grund för uppgång i värderingsnivåerna och aktiekurserna. Om de nuvarande låga värderingsnivåerna på Helsingforsbörsen fortsätter är det mycket sannolikt att vi kommer att se fler köpeanbud på finländska bolag. För aktieägarna erbjuder ett köpeanbud ofta en snabb avkastning i form av den betalda premien, men samtidigt kan gynnsamma långsiktiga placeringsobjekt försvinna från börsen. Förhoppningen är därför att avkastningen även i allt större utsträckning ska komma från en värdeuppgång som bygger på företagens förbättrade resultat utöver utdelning och enskilda köpeanbud.

Marknadsöversikten har skrivits av Aktias portföljförvaltare Paavo Ahonen.

Aktia Bank Abp (”Aktia”) har producerat denna presentation för investerarnas bruk. Informationen är samlad från offentligt tillgängliga källor som Aktia anser vara tillförlitliga. Aktia ansvarar dock varken för riktigheten eller för fullständigheten av innehållet. Presentationen är till för att som ett hjälpmedel bland andra verktyg hjälpa investeraren att fatta beslut. Investerarens investeringsbeslut är i sista hand hans eget och det bör grunda sig på information och undersökningar som investeraren själv anser vara tillräckliga. Investeraren bör observera att det på marknaden kan ske snabba förändringar som påverkar uppgifterna i denna presentation. Aktias koncern- eller delägarbolag, samarbetspartners eller anställda vid nämnda bolag ansvarar varken för direkta eller indirekta förluster eller skador som förorsakas av användningen av denna presentation eller delar av den i investeringsverksamhet. Presentationens innehåll är riktat till den investerare som den presenterats för och skall ej ställas till någon annans förfogande. Kopiering eller citerande av denna presentation eller delar av den är förbjuden utan tillstånd av Aktia.

Investeringsverksamheten förknippas alltid med ekonomisk risk. Kunden ansvarar själv för de ekonomiska följderna av sina placeringsbeslut. Avkastning kan utebli och man kan t.o.m. förlora det investerade kapitalet. Kostnader för finansieringstjänsterna kan debiteras kunden oberoende av resultatet av placeringsverksamheten. Innan man fattar ett placeringsbeslut är det skäl att noggrant studera placeringsmarknaden och olika investeringsalternativ. Aktia ansvarar inte för att de angivna avkastningsantagandena förverkligas. De presenterade scenarierna är beräkningar av framtida resultat som bygger på tidigare uppgifter om hur värdet på denna investering varierat, och/eller gällande marknadsförhållanden, och är ingen exakt indikator. Investeringens utfall är beroende av marknadsutvecklingen och av hur länge du behåller investeringen. Informationen baserar sig på antaganden som utgår från den historiska avkastningen på olika finansierings-instrument men utgör ingen garanti för framtida utveckling av avkastning eller värde. Presentationen baserar sig inte på kundens personliga uppgifter och är inte avsedd som placeringsråd. Denna presentation är en del av Aktias marknadsföringsmaterial och har inte nödvändigt utformats enligt bestämmelserna för oberoende investeringsanalyser. De presenterade finansiella instrument omfattas inte av handelsbegränsningar som gäller investeringsanalyser. Kunden kan bli tvungen att betala även andra än via banken debiterade skatter och offentliga avgifter. Kunden skall vara medveten om att placeringar och placeringsegendom har skattepåföljder, vars ekonomiska effekter inte nödvändigtvis har iakttagits i denna presentation. Framtida resultatet omfattas av beskattning beroende på varje investerares personliga situation och som kan förändras i framtiden. Kunden bör själv skaffa nödvändig information angående skattepåföljder för sina placeringar och till dessa anknytande beslut.