Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Det är serviceavbrott i Aktias nätbank söndag 27.10 kl. 3.00-10.00

Nätbanker, identifieringstjänsten, nätbetalning, WS-kanal och Aktia Mobilbanken är ur bruk under avbrottet.

Tillväxtmarknadernas dollarobligationer i bra form– fortsatt positiva avkastningsförväntningar

Tillväxtmarknadernas dollarobligationer i bra form– fortsatt positiva avkastningsförväntningar

Den 21 oktober 2024 Marknadsöversikter och placeringsutsikter

Tillväxtmarknadernas statsobligationer i dollar har under 2024 erbjudit placerarna mycket god avkastning. Indexet JP Morgan EMBIG Diversified, som beskriver tillgångsslaget, hade stigit med cirka 7 procent i euro fram till mitten av oktober, medan tillväxtmarknadernas statsobligationer i lokal valuta hade avkastat knappt 3 procent.

Under året har särskilt den relativt höga löpande avkastningen stött tillgångsslagets avkastning, vilket har gett placerarna skydd mot tidvisa marknadsfluktuationer under året. Trots att USA:s centralbank Fed började sänka styrräntan i september 2024 och att åtminstone två ytterligare räntesänkningar prissätts för innevarande år, ligger räntan på USA:s 10-åriga statsobligation för närvarande på en högre nivå än i januari 2024 (3,8 vs 4,0 %). I den här miljön medför den höga löpande avkastningen på tillväxtmarknadernas statsobligationer i dollar stabilitet för placerarna.

Trots de geopolitiska spänningarna har det allmänna risksentimentet varit mycket starkt i år. De bättre utsikterna för kreditbetyget i flera länder och det ökade antalet finansieringskanaler har bidragit till ett högre risksentiment. Detta har stöttat den totala avkastningen på obligationer i dollar genom minskade riskpremier. På indexnivå var riskpremierna för obligationer i dollar i slutet av september cirka 25 punkter lägre (361) än i början av året. Om man i siffrorna bortser från att Venezuela återupptogs i indexet, vilket skedde gradvis under våren och sommaren, och från den höjning av riskpremierna som detta medförde, har riskpremierna skärpts med cirka 80 punkter under året. Särskilt riskpremierna för obligationer med kreditbetyget CCC och lägre har minskat betydligt under året, med över 700 räntepunkter. Obligationerna från till exempel Ecuador, Argentina och Pakistan har avkastat bäst.

Fortsatt avkastningspotential på tillväxtmarknaderna

När vi ser mot 2025 kommer förväntningarna på att USA:s centralbank Fed fortsätter att sänka styrräntan att stöda avkastningsutsikterna för tillväxtmarknadernas obligationer i dollar. Utifrån Feds tidigare räntecykler har tillväxtmarknadernas statsobligationer i dollar varit det räntetillgångsslag som avkastat bäst i scenarier där Fed har slutat höja styrräntan. Å andra sidan ligger tillgångsslagets riskpremier för närvarande på relativt låga nivåer (EMBIG Div ca 350 poäng), särskilt om vi bortser från obligationer med kreditbetyget CCC och lägre (EMBIG Div ex CCC ca 190 poäng). För placerare erbjuder tillgångsslaget fortsättningsvis även historiskt sett en mycket attraktiv löpande avkastning på omkring 6 procent utan den mycket spekulativa CCC-delen.

I fundamenthänseende är tillväxtutsikterna fortfarande bättre än på de utvecklade marknaderna och inflationstrycket är lägre än tidigare. I efterdyningarna efter pandemin är många länders skuldsättning och budgetunderskott fortfarande höga. Den största riskfaktorn med tanke på tillgångsslagets avkastningspotential under de kommande 12 månaderna är således en betydande försämring av de globala tillväxtutsikterna (och särskilt utsikterna i USA). I ett sådant riskscenario skulle de höjda riskpremierna påverka tillgångsslagets avkastning negativt. Samtidigt skulle en nedgång i de riskfria räntorna i viss mån stödja tillgångsslagets utveckling på ett positivt sätt.    

Obligationer med kreditbetyget B och BB i övervikt i vår strategi

I vår placeringsstrategi har vi under året klart överviktat obligationer med kreditbetyget BB och B, medan obligationer med kreditbetyget CCC och sämre i enlighet med vår placeringsfilosofi har en betydligt mindre vikt i vår strategi än i jämförelseindexet. De senaste 24 månaderna har varit mycket starka för de svagare länderna som har avkastat betydligt bättre än andra High yield-obligationer. Det är dock bra att komma ihåg att till exempel CCC-delen under en granskningsperiod på fem år först nu har nått upp till BB-nivån i fråga om den totala avkastningen. På lång sikt erbjuder BB- och B-obligationer ett bättre förhållande mellan avkastning och risk än CCC-obligationer av lägre kvalitet, där risken för omstrukturering av skulder är betydande. 

Marknadsöversikten har skrivits av Aktias porföljförvaltare Anton Nykvist.

 

Aktia Bank Abp (”Aktia”) har producerat denna presentation för investerarnas bruk. Informationen är samlad från offentligt tillgängliga källor som Aktia anser vara tillförlitliga. Aktia ansvarar dock varken för riktigheten eller för fullständigheten av innehållet. Presentationen är till för att som ett hjälpmedel bland andra verktyg hjälpa investeraren att fatta beslut. Investerarens investeringsbeslut är i sista hand hans eget och det bör grunda sig på information och undersökningar som investeraren själv anser vara tillräckliga. Investeraren bör observera att det på marknaden kan ske snabba förändringar som påverkar uppgifterna i denna presentation. Aktias koncern- eller delägarbolag, samarbetspartners eller anställda vid nämnda bolag ansvarar varken för direkta eller indirekta förluster eller skador som förorsakas av användningen av denna presentation eller delar av den i investeringsverksamhet. Presentationens innehåll är riktat till den investerare som den presenterats för och skall ej ställas till någon annans förfogande. Kopiering eller citerande av denna presentation eller delar av den är förbjuden utan tillstånd av Aktia.

Investeringsverksamheten förknippas alltid med ekonomisk risk. Kunden ansvarar själv för de ekonomiska följderna av sina placeringsbeslut. Avkastning kan utebli och man kan t.o.m. förlora det investerade kapitalet. Kostnader för finansieringstjänsterna kan debiteras kunden oberoende av resultatet av placeringsverksamheten. Innan man fattar ett placeringsbeslut är det skäl att noggrant studera placeringsmarknaden och olika investeringsalternativ. Aktia ansvarar inte för att de angivna avkastningsantagandena förverkligas. De presenterade scenarierna är beräkningar av framtida resultat som bygger på tidigare uppgifter om hur värdet på denna investering varierat, och/eller gällande marknadsförhållanden, och är ingen exakt indikator. Investeringens utfall är beroende av marknadsutvecklingen och av hur länge du behåller investeringen. Informationen baserar sig på antaganden som utgår från den historiska avkastningen på olika finansierings-instrument men utgör ingen garanti för framtida utveckling av avkastning eller värde. Presentationen baserar sig inte på kundens personliga uppgifter och är inte avsedd som placeringsråd. Denna presentation är en del av Aktias marknadsföringsmaterial och har inte nödvändigt utformats enligt bestämmelserna för oberoende investeringsanalyser. De presenterade finansiella instrument omfattas inte av handelsbegränsningar som gäller investeringsanalyser. Kunden kan bli tvungen att betala även andra än via banken debiterade skatter och offentliga avgifter. Kunden skall vara medveten om att placeringar och placeringsegendom har skattepåföljder, vars ekonomiska effekter inte nödvändigtvis har iakttagits i denna presentation. Framtida resultatet omfattas av beskattning beroende på varje investerares personliga situation och som kan förändras i framtiden. Kunden bör själv skaffa nödvändig information angående skattepåföljder för sina placeringar och till dessa anknytande beslut.