Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Det är serviceavbrott i Aktias nätbank söndag 27.10 kl. 3.00-10.00

Nätbanker, identifieringstjänsten, nätbetalning, WS-kanal och Aktia Mobilbanken är ur bruk under avbrottet.

Om räntan för ditt bolån sjunker, lönar det sig att placera de pengar som frigörs

Om räntan för ditt bolån sjunker, lönar det sig att placera de pengar som frigörs

Den 18 oktober 2024 Bloggar och artiklar

Som en följd av att räntorna sjunkit kan den månatliga betalningsraten för ditt lån sjunka betydligt. Den nya räntan uppdateras automatiskt i dina låneuppgifter på räntejusteringsdagen och betalningsraten sjunker. Tänk om du skulle placera den summa som nu blir över varje månad i en fond? 

Om månadsraten på dina lån ökade när räntorna steg, så minskar den när räntorna sjunker. Detta frigör en summa pengar varje månad som du istället kunde placera och få avkastning på. Den summa pengar som före räntesänkningen endast gick till din månatliga amortering kommer nu också att räcka till sparande. Den summa du har tillgängliga för konsumtion förblir oförändrad medan du har chansen att öka din förmögenhet.

en summa pengar som före räntesänkningen endast gick till din månatliga amortering kommer nu också att räcka till sparande

Då du månadssparar i en fond blir sparandet automatiskt och du frestas inte att använda pengarna till något annat. Dina besparingar fungerar som en buffert inför oväntade situationer eller till och med eventuella räntehöjningar i framtiden.

Ta reda på när du har räntejusteringsdag och börja spara i en fond

Räntan på ett lån ändras på lånets räntejusteringsdag. De flesta finländska bolån är bundna till tolv månaders euribor, vilket innebär att räntan justeras var tolfte månad. Om ditt lån är bundet till en annan referensränta, till exempel tre eller sex månaders euribor, justeras räntan i enlighet med detta. 

Du kan kontrollera uppgifterna om ditt lån, till exempel nästa räntejusteringsdag och uppskattning av framtida amorteringar, i din mobil- eller nätbank under fliken Lån.

Börja spara enkelt i mobil- eller nätbanken

Enklast börjar du månadsspara i Aktias mobilbank genom att välja Placeringar – Teckna en ny fond. Välj den fond du vill placera i och följ anvisningarna. Om du vill börja spara i Aktias nätbank väljer du Sparande och placeringar - Börja fondspara regelbundet. Välj sedan vilken fond du vill spara i.  

Om du vill prata om sparande och placerande med en expert boka en tid för ett distansmöte. 

Boka distansmöte

Läs mer om fondsparande. 

Regelbundet fondsparande 

Den regelbundna fondspararen drar nytta av alla marknadslägen 

 

Detta är en annons. Den historiska avkastningen är ingen garanti för fondernas framtida utveckling. Tidigare resultat ska inte tolkas som en prognos om framtida avkastning. Värdet på en fondandel kan stiga eller sjunka, och placeraren kan förlora sina placerade medel helt eller delvis. Även den förväntade avkastningen kan utebli. Detta är inte en av Aktia Bank Abp given individuell rekommendation för kunden. Aktia Bank Abp ansvarar inte för resultatet av kundens placeringsverksamhet. Kundens framtida resultat omfattas av beskattning beroende på varje investerares personliga situation och kan förändras i framtiden. Kunden bör alltid innan placeringsbeslutet bekanta sig med det finansiella instrumentets egenskaper, kostnader och risker, vilka framgår till exempel ur fondens basfakta för investerare och fondprospekt. Stadgarna, försäkringsvillkoren, fondprospekten, basfakta för investerare, andra officiella dokument samt Aktia Bank Abp:s meddelande till investerare finns tillgängliga avgiftsfritt på finska och svenska vid Aktias serviceställen och på adressen www.aktia.fi. Fonderna förvaltas av Aktia Fondbolag Ab som ingår i Aktiakoncernen. Aktia Bank Abp fungerar som ombud för Aktia Fondbolag Ab.