Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Det är serviceavbrott i Aktias nätbank söndag 27.10 kl. 3.00-10.00

Nätbanker, identifieringstjänsten, nätbetalning, WS-kanal och Aktia Mobilbanken är ur bruk under avbrottet.

Marknadsrådet: Räntesänkningarna fortsätter – hur lågt ska vi gå?

Marknadsrådet: Räntesänkningarna fortsätter – hur lågt ska vi gå?

Den 11 oktober 2024 Marknadsrådet, Markkinaraati

ECB kommer sannolikt att sänka räntorna igen. Den här veckan diskuterar marknadsrådet Markkinaraati på hur lågt räntorna kan sjunka och om vi är på väg tillbaka till nollräntorna.

Aktias chefsekonom Lasse Corin fruktar att vi på sikt kommer att återgå till låga räntor i Europa.

- Det är naturligtvis bra för enskilda låntagare, men inte för helheten, säger Corin. Om räntorna är väldigt låga beror det på att ekonomin inte växer.

Jag tror att vi kommer att få se nivåer klart under två procent, förutspår Corin.

Räntesänkningarna påverkar hushållens konsumtion. Corins tips till personer med bolån är att tänka på räntorna över hela lånetiden, särskilt under perioder med räntefluktuation. Hushållen är som mest skuldsatta när de lyfter ett nytt lån. I takt med att skulden minskar öppnas nya möjligheter för låntagaren, till exempel när det gäller räntebyte.

- Låntagarens risk är som störst i början av lånetiden, eftersom skulden då är som störst i förhållande till inkomsterna. Om man i början vill ta en fast ränta för den period då skulden är som störst i förhållande till inkomsterna, är ränterisken skyddad, säger Corin.

- Efter att låntagaren har amorterat på lånet i 5-10 år har skuldsättningsgraden minskat och det är ett bra läge att tänka över situationen på nytt, till exempel genom att byta till rörlig ränta, tipsar Corin.

Utöver Corin deltar även Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich och Danske Banks senioristrateg Kaisa Kivipelto i veckans Markkinaraati. 

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras. Videon är på finska.