Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Det är serviceavbrott i Aktias nätbank söndag 27.10 kl. 3.00-10.00

Nätbanker, identifieringstjänsten, nätbetalning, WS-kanal och Aktia Mobilbanken är ur bruk under avbrottet.

Gå i pension som miljonär? Ungdomar är intresserade av att spara och placera, men hur komma i gång?

Gå i pension som miljonär? Ungdomar är intresserade av att spara och placera, men hur komma i gång?

Den 11 oktober 2024 Bloggar och artiklar

Detta är marknadsföringskommunikation. Bekanta dig innan placeringsbeslutet med produktens basfakta för investerare.

Enligt en undersökning som Aktia lät göra sommaren 2023 är över två tredjedelar av ungdomar intresserade av att spara och placera. Samtidigt uppgav dock nästan två tredjedelar att de planerar sin ekonomi bara en månad åt gången. Det är uppenbart att detta inte leder till några besparingar. Hur kan man då komma i gång med att spara och öka förmögenheten på ett planmässigt sätt? 

Det viktigaste är att börja, även om summan är liten 

Det lönar sig att börja spara redan som ung på ett eller annat sätt, även om inkomsterna kanske fortfarande är små och oregelbundna. Till exempel i placeringsfonder kan du göra engångsplaceringar med din sommarjobbslön eller pengar som du fått i gåva. Ett annat sätt är att spara regelbundet varje månad. Du kan komma i gång med en månatlig summa på bara 20 euro. 

Testa sparräknaren för att se hur dina besparingar kan utvecklas

Sparräknaren

Sparande är en långsiktig aktivitet där tiden är spararens vän

Ju tidigare du börjar, desto längre hinner tiden och ränta på ränta-fenomenet arbeta åt dig. Ränta på ränta-fenomenet innebär att när du också placerar avkastningen på din placering, börjar också den växa utöver det kapital du sparar. Till exempel fungerar de flesta placeringsfonderna just så här. De betalar inte ut avkastningen, utan placerar den åt dig. 

Exempelkalkyl över ränta på ränta-fenomenet: gå i pension som miljonär
Om du sparar 140 euro i månaden i en fond, kan du ha en placeringsförmögenhet på en miljon euro när du går i pension. 
Följande antaganden har använts i exempelkalkylen: 

  • spartid 50 år
  • månadssparande 140 euro (totalt 84 000 euro sparat)
  • årlig avkastning 8 %
  • antagen avkastning totalt 921 213 euro
  • Förmögenhet totalt 1 005 213 euro

Den förväntade avkastningen i exemplet baserar sig på Aktia Kapitalförvaltnings långsiktiga förväntade avkastning på aktieplaceringar. Vid beräkningen beaktas inte provisioner som hänför sig till uppdrag eller placeringsobjekt. Den slutliga avkastningen påverkas av tecknings-, inlösen- och handelsprovisionerna som hänför sig till placeringsobjekten samt av kundens personliga beskattning. 

I en placeringsfond drar du nytta av yrkespersoners kompetens

Om du inte själv kan eller vill följa marknaden, är det i praktiken lättast att placera i fonder. Du kan välja i ett stort sortiment av olika fonder som består av aktieplaceringar, ränteplaceringar eller alternativa investeringar eller en kombination av dessa. 

I fonden har dina tillgångar diversifierats professionellt och i större utsträckning än vad du själv skulle kunna göra genom att köpa enskilda aktier eller ränteplaceringar. Ingen kan med säkerhet förutse hur marknaden eller enskilda placeringar utvecklas, och det finns alltid en risk för att placeringsobjektets värde också kan sjunka. Därför lönar det sig att i så stor utsträckning som möjligt diversifiera placeringarna mellan olika tillgångsslag, branscher och geografiska områden. 

Förvaltningsportföljerna erbjuder den största diversifieringen av Aktias fonder, och de är ett bra sätt för att komma i gång med placerande. Du kan välja den förvaltningsportfölj som har den risknivå och förväntade avkastning som lämpar sig bäst för ditt behov. 

En regelbunden sparare drar nytta av både uppgångar och nedgångar på marknaden

Det säkraste sättet att lyckas med att placera vid rätt tidpunkt är att placera hela tiden. Genom att spara ett visst belopp varje månad jämnar du ut kursfluktuationer på marknaden och kan dra nytta av både uppgångar och nedgångar. När kurserna sjunker får du fler fondandelar med ditt månatliga sparbelopp. Då kurserna stiger igen stiger också värdet på de fondandelar som du köpt till ett billigare pris. 

Kom enkelt i gång i mobil- eller nätbanken

Du kan bekanta dig med Aktias fondutbud här. Via sidan kommer du också till jämförelseverktyget för placeringsobjekt, som du kan använda för att jämföra olika alternativ. Kom dock ihåg att den avkastning som visas i verktyget är avkastning som realiserats. Situationen på marknaden förändras hela tiden, så du kan inte dra några slutsatser om framtida avkastning från den tidigare avkastningen.

När du har hittat en fond som passar dig, är det enklaste sättet att teckna, dvs. köpa fondandelar i mobil- eller nätbanken. Du kan också ingå ett avtal om regelbundet fondsparande i en önskad fond. På detta sätt debiteras ditt månatliga sparbelopp ditt konto automatiskt varje månad, till exempel på lönedagen. Sparandet går som av sig självt, och du frestas inte att använda pengarna på något annat.

Så här kommer du i gång

I Aktias Mobilbank välja Placeringar – Gör en fondplacering. Välj önskad fond och följ anvisningarna. 

I Aktias nätbank väljer du Spara och placera – Börja fondspara regelbundet. Efter det kan du välja i vilken fond du vill spara. 

Om du är under 18 år är det lättast att be vårdnadshavaren lämna ett uppdrag för din räkning. Under vissa förutsättningar kan 15–17-åringar själva lämna placeringsuppdrag för de pengar de tjänat, men detta kräver en tidsbokning och ett besök på bankens verksamhetsställe. 

Läs mer om sparande

Regelbundet fondsparande

Den långsiktiga placeraren drar nytta av svängiga börskurser 

 

Fondens historiska avkastning är ingen garanti för dess framtida utveckling. Tidigare resultat ska inte tolkas som en prognos om framtida avkastning. Fondandelens värde kan stiga eller sjunka och placeraren kan förlora de placerade medlen delvis eller i sin helhet. Även den förväntade avkastningen kan utebli. Detta är inte en av Aktia Bank Abp given individuell rekommendation för kunden. Aktia Bank Abp ansvarar inte för resultatet av kundens placeringsverksamhet. Det framtida resultatet av placeringsverksamheten för kunden beror på beskattningen, som i sin tur beror på varje placerares personliga situation som kan förändras i framtiden. Kunden bör alltid innan placeringsbeslutet bekanta sig med det finansiella instrumentets egenskaper, kostnader och risker som framgår av t.ex. placeringsfondens basfakta för investerare samt fondprospektet. Stadgarna, fondprospekten, basfakta för investerare, andra officiella dokument samt Aktia Bank Abp:s meddelande till investerare finns tillgängliga avgiftsfritt på finska och svenska vid Aktias serviceställen och på adressen www.aktia.fi. Fonderna förvaltas av Aktia Fondbolag Ab som är en del av Aktiakoncernen. Aktia Bank Abp verkar som ombud för Aktia Fondbolag Ab.