Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Det är serviceavbrott i Aktias nätbank söndag 27.10 kl. 3.00-10.00

Nätbanker, identifieringstjänsten, nätbetalning, WS-kanal och Aktia Mobilbanken är ur bruk under avbrottet.

En ovanlig septembermånad för aktier

En ovanlig septembermånad för aktier

Den 7 oktober 2024 Marknadsöversikter och placeringsutsikter

I genomsnitt hör september till årets svagaste månader på aktiemarknaden. Även i år började september ganska mjukt på aktiemarknaden, men redan efter den första veckan vände riktningen uppåt. Slutligen avkastade den globala aktiemarknaden cirka 1,9 procent i sina egna valutor och ca 1,5 procent i euro. Tillväxtmarknaderna drivna av Kina blev det klart bästa området. Avkastningen var 5,8 procent i euro och nästan densamma, 5,6 procent, i lokal valuta. Kinesiska aktier noterade i Hongkong avkastade nästan 19 procent i lokal valuta. Också på räntemarknaden var utvecklingen stark i september då alla tillgångsslag gav en klart positiv avkastning.

 

Den ekonomiska utvecklingen har fortsättningsvis varit en aning mjuk, vilket har gett upphov till oro både hos centralbankerna och på placeringsmarknaden. Särskilt när det gäller industrins indikatorer har utvecklingen fortsatt att försvagas på båda sidor av Atlanten. Orderingången har minskat och under den senaste tiden har också sysselsättningsavsikterna försämrats. Arbetslösheten har också ökat något, särskilt i USA. Å andra sidan uppvisar ekonomin också många positiva tecken, särskilt när det gäller tjänster och ur konsumentens perspektiv. Även om arbetslösheten har ökat något är situationen fortfarande mycket god. Den svaga utvecklingen får dock inte pågå alltför länge för att inte äventyra de jämna tillväxtutsikterna.

 

Mot slutet av september inträffade en betydande ekonomisk händelse när Kina beslutade om massiva ekonomiska stödåtgärder. I bästa fall medför detta en möjlighet att stabilisera även den globala ekonomin, men det är mer sannolikt att effekten snarare förblir inom Kina och kanske blir kortvarigare. Räntesänkningarna, stödet till fastighetsmarknaden och stabiliseringen av aktiemarknaden ledde till en snabb reaktion på marknaden, men bedömningen av de mer varaktiga förtroendeskapande effekterna är fortfarande osäker. 

 

Centralbankernas fokus riktas nu mot den ekonomiska utvecklingen

 

På grund av den svagare utvecklingen har centralbankerna börjat följa den ekonomiska utvecklingen mycket noggrant. Eftersom inflationen för närvarande inte längre utgör något hot, utan närmar sig eller redan ligger inom centralbankernas mål, är det mycket motiverat att byta fokus. Både ECB och Fed har redan inlett räntesänkningar. Fed började sänka räntan i september med en exceptionellt stor sänkning på 50 räntepunkter, och den raska takten förväntas fortsätta. Marknaden förväntar sig två räntesänkningar från ECB och tre från Fed under slutet av året och ytterligare sänkningar nästa år. Den ekonomiska utvecklingen avgör hur många sänkningar som slutligen behövs. De sänkningar som redan finns i sikte stöder tillväxten under nästa år, och i kombination med en god tillväxtgrund anser vi att det är sannolikt att strävan efter en mjuklandning i ekonomin kommer att lyckas. Detta skulle naturligtvis vara positivt för marknadsutvecklingen.

 

Nervositeten kommer dock antagligen att hålla i sig under resten av året. Avkastningen för innevarande år har redan varit god och slutet av året medför gott om händelser som håller spänningen uppe. Den ekonomiska tillväxten och räntesänkningarna är mest avgörande för marknaden, men också presidentvalet i USA om en månad och den explosiva situationen i Mellanöstern torde orsaka fluktuation.

 

Aktier och korta räntor fortfarande i övervikt i allokeringen

 

I allokeringen är vi fortfarande i övervikt i aktier, i undervikt när det gäller långa räntor och i övervikt i korta räntor. Vi har minskat aktieövervikten något genom att minska aktievikten på tillväxtmarknaderna. Vi tror att räntesänkningarna stöder de ekonomiska utsikterna och riskaptiten, särskilt då vi inte tror att tillväxten kommer att glida mot en recession. Inom aktieallokeringen överviktar vi sådana regioner och aktier som är billigare, mer cykliska och som inte har hängt med i teknikbolagens utveckling. Övervikten riktas också till Norden och Europa. Dessutom betonar vi småbolagens andel i portföljerna. Vi förväntar oss att den rotation som stödjer en omvändning i räntecykeln kommer att fortsätta inom aktierna. USA och tillväxtmarknaderna är i neutral vikt och den japanska aktiemarknaden i undervikt.

 

Inom ränteplaceringarna fokuserar vi på de marknader som erbjuder den högsta löpande avkastningen. Vi överviktar tillväxtmarknadernas statsobligationer i lokal valuta samt Investment Grade- och High Yield-företagsobligationer. Tillväxtmarknadernas statsobligationer i dollar är i neutralvikt och euroområdets statsobligationer i stor undervikt.

 

Marknadsöversikten har skrivits av Aktias allokeringsdirektör Patrik Moring.

 

 

Aktia Bank Abp (”Aktia”) har producerat denna presentation för investerarnas bruk. Informationen är samlad från offentligt tillgängliga källor som Aktia anser vara tillförlitliga. Aktia ansvarar dock varken för riktigheten eller för fullständigheten av innehållet. Presentationen är till för att som ett hjälpmedel bland andra verktyg hjälpa investeraren att fatta beslut. Investerarens investeringsbeslut är i sista hand hans eget och det bör grunda sig på information och undersökningar som investeraren själv anser vara tillräckliga. Investeraren bör observera att det på marknaden kan ske snabba förändringar som påverkar uppgifterna i denna presentation. Aktias koncern- eller delägarbolag, samarbetspartners eller anställda vid nämnda bolag ansvarar varken för direkta eller indirekta förluster eller skador som förorsakas av användningen av denna presentation eller delar av den i investeringsverksamhet. Presentationens innehåll är riktat till den investerare som den presenterats för och skall ej ställas till någon annans förfogande. Kopiering eller citerande av denna presentation eller delar av den är förbjuden utan tillstånd av Aktia.

Investeringsverksamheten förknippas alltid med ekonomisk risk. Kunden ansvarar själv för de ekonomiska följderna av sina placeringsbeslut. Avkastning kan utebli och man kan t.o.m. förlora det investerade kapitalet. Kostnader för finansieringstjänsterna kan debiteras kunden oberoende av resultatet av placeringsverksamheten. Innan man fattar ett placeringsbeslut är det skäl att noggrant studera placeringsmarknaden och olika investeringsalternativ. Aktia ansvarar inte för att de angivna avkastningsantagandena förverkligas. De presenterade scenarierna är beräkningar av framtida resultat som bygger på tidigare uppgifter om hur värdet på denna investering varierat, och/eller gällande marknadsförhållanden, och är ingen exakt indikator. Investeringens utfall är beroende av marknadsutvecklingen och av hur länge du behåller investeringen. Informationen baserar sig på antaganden som utgår från den historiska avkastningen på olika finansierings-instrument men utgör ingen garanti för framtida utveckling av avkastning eller värde. Presentationen baserar sig inte på kundens personliga uppgifter och är inte avsedd som placeringsråd. Denna presentation är en del av Aktias marknadsföringsmaterial och har inte nödvändigt utformats enligt bestämmelserna för oberoende investeringsanalyser. De presenterade finansiella instrument omfattas inte av handelsbegränsningar som gäller investeringsanalyser. Kunden kan bli tvungen att betala även andra än via banken debiterade skatter och offentliga avgifter. Kunden skall vara medveten om att placeringar och placeringsegendom har skattepåföljder, vars ekonomiska effekter inte nödvändigtvis har iakttagits i denna presentation. Framtida resultatet omfattas av beskattning beroende på varje investerares personliga situation och som kan förändras i framtiden. Kunden bör själv skaffa nödvändig information angående skattepåföljder för sina placeringar och till dessa anknytande beslut.