Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Det är serviceavbrott i Aktias nätbank söndag 27.10 kl. 3.00-10.00

Nätbanker, identifieringstjänsten, nätbetalning, WS-kanal och Aktia Mobilbanken är ur bruk under avbrottet.

Meddelande om ändring i Specialplaceringsfonden Aktia Impacts placeringsfilosofi

Meddelande om ändring i Specialplaceringsfonden Aktia Impacts placeringsfilosofi

Den 30 september 2024 Kundmeddelanden Rahasto

Specialplaceringsfonden Aktia Impacts påverkan och placeringsfilosofi utvecklas och blir starkare. Fonden placerar i fortsättningen en större andel av medlen direkt i noterade aktier, eftersom vi då kan bedöma placeringsobjektets påverkan på ett övergripande sätt, inte bara utifrån ett visst projekt eller en viss investering. Samtidigt avstår vi från vårt nyplaceringsmål, eftersom finansiering i form av eget kapital sällan söks på marknaden. Ändringarna träder i kraft den 4 november 2024.  

Dessa två ändringar stärker tillsammans fondens påverkansmöjligheter eftersom vårt mål är att föra en aktiv dialog med bolagen om påverkan och den ekonomiska verksamheten. Vi vill också kunna placera i de bästa bolagen oberoende av bolagets finansieringsbehov och tidpunkten för finansieringen. 

Ändringen av fondens placeringsfilosofi kräver inga åtgärder av fondandelsägarna.

Ändringar i fondens jämförelseindex och placeringsobjekt

I samband med uppdateringen av placeringsfilosofin ändrar vi vikterna av fondens jämförelseindex så att vikten i aktier höjs och vikten i räntor sänks. I fortsättningen är jämförelseindexen

  • 70 % Bloomberg World Large & Mid Cap Price Return Index EUR
  • 30 % Bloomberg Global Aggregate Total Return Index Value Hedged EUR.

Fondens placeringar kommer att avvika avsevärt från jämförelseindexet eftersom det för närvarande inte finns något geografiskt väldiversifierat index för påverkansinvesterande. Största delen av indexen som tillhandahålls av tillförlitliga tjänsteleverantörer är ESG-index och index viktade efter marknadsvärdet. Innehållet i dessa index är i praktiken i stort sett detsamma som i index med världens största företag. Fonden strävar efter en hög påverkan och god riskjusterad avkastning. 

Fonden fortsätter att placera i alternativa tillgångsklasser och mikrolåneverksamhet, men vikten av dessa sänks något. Investerarna behåller möjligheten att påverka brett.

Andelsägarna informeras med kundbrev. De uppdaterade fondmaterialen finns tillgängliga den dag förändringarna träder i kraft på den fondspecifika hemsidan.