Marknadsrådet: Finland-Sverige landskamp – vad kan Finland lära sig av storebror?
I Marknadsrådet jämförs den ekonomiska framgången på de finska och svenska börserna. Sverige har lyckats skapa en miljö där företag växer och folket blir rikare. Hur kan vi uppnå samma situation i Finland?
Enligt Aktias portföljförvaltare Juuso Kenkkilä har Helsingforsbörsens resultatutveckling varit blygsam. De senaste åren har varit mycket utmanande för Finland. Rysslandshandelns avstannande drabbade Finland hårdare än andra nordiska länder.
Samtidigt lyfter Kenkkilä fram de utmaningar som Helsingforsbörsens ägarstruktur medför, vilka påverkar tillväxten på hemmamarknaden negativt. En stor skillnad mellan Finland och Sverige är att staten är den största ägaren på börsen i Finland, medan synliga ägare är vanligare i Sverige.
– Värdet på aktier skapas genom att man prissätter framtiden. Staten som ägare skapar osäkerhet. Synliga ägare som är med i årtionden och som investerare känner till och litar på minskar risken. I Finland är Herlin-familjen ett bra exempel på detta, i Sverige Wallenberg-familjen, säger Kenkkilä. När risken minskar, ökar värderingsmultiplarna. Statligt ägande medför politisk ryckighet och osäkerhet.
Kenkkilä ser stor potential på den svenska börsen, eftersom det finns över tusen bolag noterade där. De ledande företagen har enligt Juuso gjort ett bra jobb under lång tid och är inte i toppen utan anledning. Långsiktiga och engagerade ägare har skapat en lönsam ledningskultur.
Förutom Juuso Kenkkilä deltar även Nasdaq Helsinkis vd Henrik Husman och Börsstiftelsens vd Sari Lounasmeri i Marknadsrådet denna vecka.
För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras. Videon är på finska.