Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Svenskarna är förmögnare än någonsin. Den nya Aktia Aktieobligation Sverige är en kapitalskyddad möjlighet att dra nytta av utvecklingen på Stockholmsbörsen.

Svenskarna är förmögnare än någonsin. Den nya Aktia Aktieobligation Sverige är en kapitalskyddad möjlighet att dra nytta av utvecklingen på Stockholmsbörsen.

Den 16 september 2024 Bloggar och artiklar

Detta är marknadsföringskommunikation. Bekanta dig innan placeringsbeslutet med produktens basfakta för investerare.

Stockholmsbörsen anses allmänt vara den mest högklassiga och framgångsrika av de nordiska börserna. Aktia Aktieobligation Sverige, som nu finns att teckna, ger möjlighet att dra nytta av framgången på den svenska aktiemarknaden med ett kapitalskydd på 100 %. Juuso Kenkkilä, portföljförvaltare och Aki Lakkisto, direktör med ansvar för strukturerade produkter på Aktia berättar om vad som är hemligheten bakom svenskarnas förmögenhet och varför den sällsynta placeringen är aktuell just nu. Placeringen kan tecknas fram till 4.10.2024.

Om du är Aktias kund, teckna i nätbanken Om du inte är Aktias kund, boka en tid här

  • Aktia Aktieobligation Sverige erbjuder placeraren en sällsynt 3 x 100: 100 % kapitalskydd, 100 % avkastningsfaktor och 100 % teckningspris. 
  • Placeraren får möjlighet till avkastningen enligt den eventuella uppgången på aktiemarknaden som används som referens, utan risk för att förlora kapitalet på grund av en nedgång i referensmarknaden.
  • Som referenstillgång fungerar ett index som beskriver aktiekursutvecklingen för de största och mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. 

Stockholmsbörsen är den största av de nordiska börserna och anses också allmänt vara av högst kvalitet, vilket gör den mest intressant även för placerarna. Kvaliteten syns givetvis även i priset och utvecklingen på Stockholmsbörsen har varit betydligt bättre än det europeiska genomsnittet de senaste åren. I förhållande till sin historia anser Kenkkilä dock inte att Stockholmsbörsen är särskilt dyr. Det som gör kvaliteten hög är enligt Kenkkilä särskilt de många stora bolag som är ledande inom sina branscher även i ett internationellt perspektiv och som har en stark tillväxt och lönsamhet. 

– Atlas Copco, det största bolaget i indexet som står som referens, anses allmänt vara ett av världens bästa maskinverkstadsbolag. Andra bolag på Stockholmsbörsen som utvecklats betydligt bättre än världsindexen är till exempel ABB och Volvo. Och sen har vi Investor, släkten Wallenbergs investeringsbolag som har ägarandel i alla de bästa maskinverkstäderna, vilket på sätt och viss ökar deras vikt ytterligare, säger Kenkkilä. 

– Finländarna tycker att vi i Finland har jättefina maskinverkstäder. Men de svenska maskinverkstäderna växer snabbare och har en betydligt bättre lönsamhet och avkastning på sitt eget kapital. Även på europeisk nivå finns de ledande bolagen inom många branscher i Sverige.

De svenska maskinverkstäderna växer snabbare och har en betydligt bättre lönsamhet och avkastning på eget kapital.

Branschfördelningen på Stockholmsbörsen är bredare än i Helsingfors och på listan finns till exempel fler bolag inom bank- och finanssektorn. På listan finns också flera internationellt framgångsrika konsumentbolag, exempelvis modeföretaget Hennes & Mauritz. En bransch som enligt Kenkkilä i stort sett saknas på Stockholmsbörsen är teknologisektorn som också i övrigt är svag i de nordiska länderna. Av dessa finns endast ett fåtal, främst Ericsson och Hexagon. 

– Men å andra sidan är Atlas Copcos mest betydande aktiedrivkraft just nu halvledarindustrin dit det levereras mycket hårdvara. När det går bra för Nvidia har värdekedjan effekt ända till Atlas Copco, beskriver Kenkkilä. 

– Historisk utveckling är aldrig en garanti för framtiden men portföljförvaltning är en slags sannolikhetsspel. Då jag gör mina egna val anser jag det inte alls dåligt om ett bolag gjort arbete av hög kvalitet redan i 15 eller 20 års tid. Sådana bolag finns en övervikt av i detta index.

Juuso Kenkkilä och Aki Lakkisto från Aktia.

Juuso Kenkkilä och Aki Lakkisto

En stark inhemsk efterfrågan stabiliserar marknaden 

Enligt Kenkkilä har inte heller den starka inhemska efterfrågan och de långa traditionerna av placerande åtminstone någon negativ inverkan på Sveriges utsikter. En stor del av svenskarnas förmögenhet är hela tiden placerade på börsen eller i placeringar vilket har lett till en helt annan förmögenhetsutveckling än i Finland. 

– I Sverige steg ju förmögenheten redan på våren till den högsta nivån genom tiderna även fast bostadspriserna sjunkit motsvarande tio procent som de gjort här hos oss, påminner Kenkkilä. 

Den starka efterfrågan på den inhemska marknaden har enligt Kenkkilä stor betydelse för Stockholmsbörsens stadiga utveckling. Utländska placerares rörelser skapar inte lika stor svängning i börskurserna som de gör till exempel i Helsingfors. 

– Och ekonomin växer, invandringen har fört med sig tillväxt. Populationen växer och vill öka sin förmögenhet. Det är en helt annan kultur än här i Finland. 

Marknadsrisker kan skapa svängningar i börskurserna 

Trots självförsörjning som stöds av inhemsk efterfrågan är inte heller den svenska marknaden immun mot den allmänna osäkerheten och den svenska kronan är en faktor som rör sig enligt risksentimentet, påminner Kenkkilä. 

En annan risk som Kenkkilä lyfter fram har att göra med den stora banksektorn. Bankernas värdering har allmänt taget varit ganska låg och den svaga bostadsmarknaden oroar placerarna. 

– Utländska placerare minns ännu fastighetsbubblan som sprack i Sverige på 90-talet. Idag är bankerna dock som följd av en skärpt reglering i ett helt annat läge och riskerna mycket mindre, betonar Kenkkilä. 

– En annan risk att räntesänkningarna inte skulle gå att genomföra som väntat. Det skulle inte vara en bra sak för den som är skuldsatt. 

En sällsynt möjlighet för placeraren 

Aktia Aktieobligation Sverige erbjuder placeraren en sällsynt placeringsprodukt vars kapitalskydd är 100 %, preliminära avkastningsfaktor 100 % och vars teckningspris inte innehåller en överkurs och också är 100 %. Placeringen har en normal teckningsprovision. 

Kapitalskyddade placeringsprodukter är i grunden ränteplaceringar och därför beroende av lämpliga marknadsomständigheter. Ränteavkastningen betalas inte ut, utan med den köps en option som ger rätt att delta i uppgångar på aktiemarknaden. Ju högre räntenivå, desto mer pengar finns att använda för optionen, vilket i sin tur möjliggör en högre avkastningsfaktor för placeringen. 

Marknadsklimatet är fortfarande gynnsamt för den här typen av placering.

– Även om de korta räntorna den senaste tiden sjunkit är marknadsklimatet fortfarande gynnsamt för den här typen av placering. Nu när inflationsnivån närmar sig målnivån och man kunnat påbörja sänkningar av räntorna kan det hända att möjligheten för den här typen av helheter i något skede inte längre finns. På så vis är detta en intressant och aktuell möjlighet att dra nytta av det rådande läget, säger Lakkisto. 

Även om kapitalet alltså inte direkt placeras på aktiemarknaden binds aktieobligationens avkastning vid utvecklingen för ett index som beskriver aktiemarknaden. I det här fallet har som referenstillgång valts ett aktieindex som följer aktiekursutvecklingen för de största och mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. 

Placeringen är femårig och avsedd för en mer erfaren placerare. Kapitalskyddet på 100 % gäller på förfallodagen och är förknippad med en emittent- och garantrisk. Teckningsprovisionen omfattas inte av kapitalskyddet. 

Kombinationslösningar ger intressanta möjligheter för olika placeringsbehov

Särskilt för den trygghetssökande placeraren erbjuder den kapitalskyddade aktieobligationen enligt Lakkisto en möjlighet att bygga intressanta helhetspaket. Till exempel genom att kombinera den kapitalskyddade placeringen med en tidsbunden deposition kan man bygga en kombinationslösning vars avkastning är positiv oberoende av hur det går på aktiemarknaden.

Genom att kombinera den kapitalskyddade placeringen med en tidsbunden deposition kan man bygga en kombinationslösning vars avkastning är positiv oberoende av hur det går på aktiemarknaden.

– Vi tänker oss till exempel att hälften av kapitalet placeras i den här kapitalskyddade aktieobligationen och den andra halvan i en placeringsdeposition. Om Stockholmsbörsen under fem år går upp får man med aktieobligationen 100 % av uppgången i referensindexet. Om det skulle gå så att aktieindexet sjunker får man ändå tillbaka 100 % av det placerade kapitalet tack vare kapitalskyddet och via depositionsräntan blir det oavsett avkastning på placeringen, beskriver Lakkisto. 

Aktia Aktieobligation Sverige kan tecknas 16.9–4.10.2024. Minimiplaceringen är 5 000 euro.

Om du är Aktias kund, teckna i nätbanken Om du inte är Aktias kund, boka en tid här

Detta är marknadsföringskommunikation. Aktia Aktieobligation Sverige är ett 5-årigt placeringsinstrument som emitterats av Morgan Stanley B.V. Ingen säkerhet har ställts för aktieobligationen. Aktieobligationen omfattar en emittentrisk. Om risken realiseras kan emittenten på grund av insolvens inte återbetala lånet. Kapitalskyddet gäller endast på lånets förfallodag. Kapitalskyddet omfattar inte teckningsprovisionen. Att köpa placeringsprodukten och den tidsbundna depositionen i kombination kan ändra risken i förhållande till vad den hade varit om produkterna hade köpts separat. Banken har rätt att ändra erbjudandet om marknadsläget förändras väsentligt. Insättningsräntan är källskattepliktig inkomst i Finland och avkastningen på placeringen är skattepliktig kapitalinkomst. Detta är inte en av Aktia Bank Abp given individuell rekommendation för kunden. 
Placeringar är alltid förknippade med en risk för att gå miste om kapitalet delvis eller i sin helhet. Det finansiella instrumentets värde kan stiga eller sjunka. Även den förväntade avkastningen kan utebli. Aktia Bank Abp ansvarar inte för resultatet av kundens placeringsverksamhet. Kunden bör alltid innan placeringsbeslutet bekanta sig med det finansiella instrumentets egenskaper, kostnader och risker som framgår av t.ex. basfakta för investerare, lånespecifika villkor och grundprospektet. Basfakta för investerare, lånespecifika villkor och grundprospektet är tillgängliga på samtliga teckningsställen och Aktia Bank Abp:s webbplats på adressen www.aktia.fi.