Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Aktia presenterar internationellt kapitalinvesteringskunnande på den finländska marknaden – världsledande private equity-investerares fonder finns nu tillgängliga för allt fler

Aktia presenterar internationellt kapitalinvesteringskunnande på den finländska marknaden – världsledande private equity-investerares fonder finns nu tillgängliga för allt fler

Den 27 augusti 2024 Bloggar och artiklar

Detta är marknadsföringskommunikation. Bekanta dig innan placeringsbeslutet med fondens basfakta för investerare.

Private equity-placeringar, dvs. placeringar i onoterade bolags eget kapital, har traditionellt inte varit tillgängliga för mindre placerare. Aktia ger nu sina kunder möjligheten att komma in på marknaden genom fonden Private Equity (Lux) Evergreen Secondary Fund (ESF) som administreras av den största schweiziska banken UBS:s kapitalförvaltningsbolag. Samu Lang, placeringsdirektör på Aktia och Jochen Mende, Head of Secondaries på UBS berättar vad som gör fonden särskilt aktuell just nu.

– Aktias fondval enligt öppen arkitektur innebär att vi kompletterar vårt eget utbud med noga utvalda lösningar från tredje part alltid då vi anser att det kan skapa mervärde för våra kunder. Nu ger vi möjlighet att placera i UBS:s produkt som är ytterst intressant i det nuvarande marknadsläget, säger Lang. 

– Fonden Private Equity (Lux) Evergreen Secondary Fund (ESF) lyftes fram i diskussioner med UBS i slutet av förra året. Vi konstaterade att den skulle vara en bra lösning just för mindre placerare, dvs. privatpersoner och mindre sammanslutningar, för vilka private equity-placeringar ofta inte är tillgängliga på grund av stora miniplaceringar och placeringarnas svaga likviditet.

Dynamiken på marknaden gynnar just nu investerande på andrahandsmarknaden 

Fonden är en fond-i-fond som investerar på andrahandsmarknaden och vars placeringsobjekt vanligen befinner sig halvvägs i sin livscykel, i ungefär 3-5 års ålder. 

– Andrahandsmarknaden för private equity-investeringar har under de senaste åren vuxit starkt. Svagheten på ränteinvesteringsmarknaden i en miljö med låga räntor och aktiemarknadens fluktuationer har fått placerarna att söka avkastning i alternativa tillgångsklasser. Nu när läget har förändrats har de ett behov av att lätta på sina portföljer. Detta har lett till köparens marknad på andrahandsmarknaden, tror Mende.

Rabatterna är fortfarande omkring 10–15 %. På så vis är det just nu ett riktigt bra läge att gå in i det här tillgångsslaget just via andrahandsmarknaden.

Samu Lang från Aktia och Jochen Mende från UBSSamu Lang och Jochen Mende

För de private equity-affärer som gjordes på andrahandsmarknaden i mitten av år 2023 kunde man se rabatter på nästan 20 % i förhållande till det officiellt rapporterade priset. Även om prisnivån har återgått en del är rabatterna fortfarande omkring 10–15 %. På så vis är det just nu ett riktigt bra läge att gå in i det här tillgångsslaget just via andrahandsmarknaden, betonar Mende. 

Pengarna sätts i arbete direkt

För traditionella kapitalfonder som investerar i förstahandsmarknaden brukar man tala om en J-kurva med vilken man beskriver den effekt där avkastningsprofilen för en ny fond först sjunker till minus fram till dess att placeringarna blir gjorda och de så småningom börjar ge avkastning. Detta fenomen brukar inte gälla för fonder som investerar i andrahandsmarknaden.

– Till skillnad från traditionella private equity-fonder som fungerar på förstahandsmarknaden där man först gör en betalningsförbindelse och portföljförvaltaren sedan bjuder in placeringar an efter att man hittar bra placeringsobjekt, sätts hela kapitalet här i arbete omedelbart. Man kan säga att kapitalinbjudan sker redan vid teckningstidpunkten, beskriver Lang. 

För placeringar på förstahandsmarknaden är det även typiskt att man då man väljer placeringsobjekt inte vet vilka som slutligen kommer att lyckas. På andrahandsmarknaden är transparensen enligt Lang betydligt bättre. 

– Då man går med i spelet först halvvägs kan man bättre analysera hur det går för företagen i portföljen och sålla de fonder som har en högst sannolikhet att ge en god avkastning. 

Och eftersom företagen redan en tid hunnit vara en del av portföljen strävar man också till att göra exits, påminner Lang. På så vis är kassaflödet från en andrahandsmarknadsfond betydligt snabbare än i traditionella förstahandsmarknadsfonder. Eftersom placeringarna förknippas med en lägre risk och man kan förvänta sig avkastning snabbare är å andra sidan också avkastningsförväntningarna aningen måttligare än i förstahandsmarknadsfonder. 

– För den här fondens del bör man komma ihåg att den inte delar ut medel som en traditionell private equity-fond utan placerar dem på nytt. Här bildas alltså också en ränta-på-ränta-effekt eftersom alla medel som realiseras sätts i arbete på nytt. 

Ett balanserande element

En orsak till placerarnas intresse för private equity-placeringar är att de historiskt sett på lång sikt gett bättre avkastning är den noterade marknaden. Detta är förstår inte en garanti för att så alltid skulle vara fallet. Som motvikt till en högre avkastningsförväntning finns också alltid en högre risk. Lang lyfter ändå även fram private equity-placeringarnas balanserande inverkan i portföljen.

Upp- och nedgångarna i värdet på private equity-placeringar är ofta måttligare jämfört med den noterade aktiemarknaden där man ofta kan se stora korrigeringsrörelser. 

– Prisbildningen för private equity-placeringar fungerar på ett annat sätt än på den noterade marknaden. Värderingen sker mer sällan så upp- och nedgångarna i värdet är ofta måttligare jämfört med den noterade aktiemarknaden där man ofta kan se stora korrigeringsrörelser. 

En annan stabiliserande faktor är enligt Lang att de bakomliggande kapitalinvesterarna kan reagera på eventuella förändrade förhållanden och exempelvis erbjuda ny finansiering för företag som fått problem och på så sätt hjälpa dem ur situationen.

En mångsidigt diversifierad private equity-portfölj med en enda placering 

Fond-i-fond-strukturen ger en mycket bred diversifiering i företag av olika typ som fungerar i olika branscher och befinner sig i olika utvecklingsskeden. Med finns också företag i startskedet även om huvudfokus ligger på företag som kommit längre i tillväxtfasen och buy out-bolag. Geografiskt koncentrerar sig placeringarna på Nordamerika och de utvecklade private equity-marknaderna i Europa. Också vissa utvecklade asiatiska marknader kan finnas med men fonden placerar inte i utvecklingsmarknader.  Då man gör affärer med fonder som grundats olika år får placeringarna också en årgångsmässig spridning.  

– Och såklart finns även en fondförvaltar- eller managerspridning. Fonden placerar inte i UBS:s egna private equity-fonder utan i valda fonder förvaltade av andra kända kapitalinvesterare, betonar Lang. 

Gjord för att vara möjligast likvid 

Kapitalinvesteringar är per definition som tillgångsslag illikvida. Men jämfört med traditionella private equity-fonder har man här försökt göra likviditeten så god som möjligt. 

– Man kan säga att fonden har en begränsad likviditet. Den tar emot teckningar månatligen och inlösen kan göras kvartalsvis med vissa begränsningar. 

Lang betonar att fonden i princip fungerar som vilken annan fond som helst om man beaktar likviditetsbegränsningarna. I motsats till traditionella kapitalfonder som grundas för en utsatt tid är detta en så kallad evergreen-fond, alltså en bestående fond som kontinuerligt är öppen för placeringar. Det gör fonden till en enkel lösning för placeraren i vilken man inte på en gång behöver binda sig till en enorm summa utan kan komma med i även över tid.  

– Man kan gå in med en relativt liten placeringssumma. Minimiplaceringen är 50 000 euro. Rekommendationen för de alternativa placeringarnas andel av portföljen är 20–30 %. Det betyder att man med en placeringsförmögenhet på ungefär 500 000 euro kunde placera tio procent här, räknas Lang.

Vill du höra mer om fonden eller om Aktias kapitalförvaltningstjänster? 

Mer information ger privatbankir Julius Sandberg, tfn 040 565 2591 (samtalspris: mobiltelefonavgift).

Anmäl dig till vårt webinar

Välkommen till vårt engelskspråkiga webinar 16.9.2024 kl. 14.00-16.00 för att höra Jochen Mende, Head of Secondaries på UBS berätta om makroutsikter och placeringsmarknaden samt aktuella möjligheter på andrahandsmarknaden för kapitalinvesteringar.

Anmäl dig här 

Den historiska avkastningen är ingen garanti för fondernas framtida utveckling. Tidigare resultat ska inte tolkas som en prognos om framtida avkastning. Värdet på en fondandel kan stiga eller sjunka, och placeraren kan förlora sina placerade medel helt eller delvis. Även den förväntade avkastningen kan utebli. Detta är inte en av Aktia Bank Abp given individuell rekommendation för kunden. Aktia Bank Abp ansvarar inte för resultatet av kundens placeringsverksamhet. Kundens framtida resultat omfattas av beskattning beroende på varje investerares personliga situation och kan förändras i framtiden. Kunden bör alltid innan placeringsbeslutet bekanta sig med det finansiella instrumentets egenskaper, kostnader och risker, vilka framgår till exempel ur fondens basfakta för investerare och fondprospekt. Fonden förvaltas av UBS Asset Management Switzerland AG. Aktia Bank Abp fungerar som ombud för UBS Asset Management Switzerland AG. Stadgarna, försäkringsvillkoren, fondprospekten, basfakta för investerare, andra officiella dokument samt Aktia Bank Abp:s meddelande till investerare finns tillgängliga avgiftsfritt på finska och svenska vid Aktias serviceställen och på adressen www.aktia.fi.