Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Marknadsrådet: Jag är inte mer orolig än vanligt över den ekonomiska utvecklingen i USA

Marknadsrådet: Jag är inte mer orolig än vanligt över den ekonomiska utvecklingen i USA

Den 23 augusti 2024 Marknadsrådet, Markkinaraati

Hur ser hösten ut för aktieplacerare? Den tillfälliga börsnedgången i början av augusti överraskade investerare, men enligt Marknadsrådets experter förväntas detta inte upprepas under hösten.

Enligt Aktias portföljförvaltare Juuso Kenkkilä behöver marknaden korrigeras då och då.

- Aktiemarknaden gör i genomsnitt en korrigering på cirka 5–10 procent en gång i året. Det är helt normal marknadsdynamik. Större korrigeringar på över tio procent är mer sällsynta och kommer med några års mellanrum, säger Kenkkilä.

Korrigeringarna förväntades under hela början av året, och enligt honom var det bra att nedgången avklarades utan mer dramatiska nyheter. Även om det på kort sikt kan ske plötsliga förändringar på marknaden förutspår Kenkkilä inte en liknande nedgång under hösten.

Han kommenterade också den allmänna oron över den ekonomiska utvecklingen i USA i veckans Marknadsråd.

- Jag är inte mer orolig än vanligt över den ekonomiska utvecklingen i USA. En recession kommer någon gång, men just nu finns det ingen anledning att vara särskilt orolig för det. I USA har investerarna haft gasen i botten, medan vi gjort precis tvärt om. Det har talats mycket om IRA, det vill säga Inflation Reduction Act, och den har fört med sig till exempel enorma mängder infrastrukturinvesteringar till USA, konstaterar Kenkkilä.

Medverkande i Marknadsrådet tillsammans med Juuso Kenkkilä är Aktiespararnas styrelseordförande Karri Salmi och Nordeas aktiestrateg Hertta Alava.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras. Videon är på finska.