Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Svagare utsikter för Finlands kreditbetyg

Svagare utsikter för Finlands kreditbetyg

Den 19 augusti 2024 Marknadsöversikter och placeringsutsikter

Ett internationellt kreditvärderingsinstitut sänkte utsikterna för Finlands kreditbetyg till negativa den 9 augusti 2024. Orsaken var en oro över Finlands växande offentliga skulder och otillräckligheten i regeringens åtgärder för att bryta skuldsättningsutvecklingen. Förändringen i utsikterna ändrar i sig inte statens skuldsituation, men den är en viktig påminnelse om att statens skuldutveckling inte är hållbar.

Kreditbetyget är ett slags skolvitsord för statens förmåga att sköta sina skulder. Ju högre klass staten har, desto bättre uppskattas staten klara av att sköta skulderna.

Kreditbetyget är fortfarande bland de bästa

Kreditvärderingsinstitutet Fitchs kreditbetyg för finska staten är AA+, som är näst högst på skalan. De övriga nordiska länderna har det högsta möjliga kreditbetyget AAA. Skalan har 19 nivåer. Ett lägre kreditbetyg tyder på en högre risk som teoretiskt sett leder till högre räntekostnader. Finska statens räntekostnader har stigit klart under den senaste tiden i och med att den allmänna räntenivån har stigit, men också till följd av Rysslands anfall mot Ukraina.

När allt kommer omkring ändras räntan rätt lite när kreditbetyget ändras i skalans övre del. Då den allmänna räntenivån samtidigt sjunker, kan det vara svårt att ens märka någon negativ inverkan på statens räntenivå.

Även andra faktorer än skulder påverkar kreditbetyget

Kreditbetyget påverkas förutom av statens skuldsättning också av andra faktorer. Utöver skuldsättningen bedömer Fitch till exempel banksektorns solvens, den politiska stabiliteten och konkurrenskraften. Det är värt att nämna att Finlands pensionssystem bedömdes vara en faktor som stärker kreditbetyget. När Fitch ändrade utsikterna för kreditbetyget till negativa berodde detta endast på den ökade skuldsättningsgraden och regeringens åtgärder för att tygla skuldsättningen, som enligt Fitch var otillräckliga.

Långt kvar till krisnivåerna

Som jämförelse presenterar jag Finlands och Greklands kreditbetyg i samma bild. Finland är för närvarande i den näst högsta klassen AA+ och Grekland ligger vid skalans mitt på BBB-. Grekland har aldrig fått ett lika bra kreditbetyg från Fitch som Finland. I ljuset av detta framstår diskussionen om att Finland är på väg åt samma håll som Grekland vara något överdriven. Situationen i Finland är i många avseenden långt från den i Grekland.

Naturligtvis är de tunga ekonomiska händelserna i Grekland en viktig lärdom. När situationen börjar försämras kan det ske förvånansvärt snabbt. Greklands kreditbetyg sjönk snabbt i slutet av 2009. Det tog drygt två år innan landet blev insolvent. Förtroendet kan förloras snabbt – det är viktigt att komma ihåg när man är oroar sig för statens hushållning. Det lönar sig att fatta svåra beslut medan det fortfarande finns tid.

Marknadsöversikten har skrivits av Aktias chefsekonom Lasse Corin.

Kreditbetyg för stater