Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Markkinaraati: Ekonomiska prognoserna revideras uppåt

Markkinaraati: Ekonomiska prognoserna revideras uppåt

Den 16 augusti 2024 Marknadsrådet, Markkinaraati

I höstens första marknadsråd Markkinaraati diskuteras utsikterna för Finlands ekonomi. Rådet funderar över vart tillväxten har tagit vägen och om framtiden verkligen ser så dyster ut som prognoserna antyder.

Det förutspås negativ ekonomisk tillväxt i år för Finland. Aktias chefsekonom Lasse Corin tror dock att prognoserna kommer att revideras uppåt.

- Löneförhöjningarna är fastslagna, inflationen är nära noll och kommer sannolikt att bli negativ. Samtidigt har det skett en viss återhämtning på både bostadsmarknaden och för företagslån. Jag skulle säga att de förutspådda minustecknen kan krympa, säger Corin.

I Finland är konsumentförtroendeindexet på väg uppåt, även om förtroendet generellt sett har legat på en låg nivå ett tag.

Konsumentförtroendet kartläggs genom fyra frågor. Bedömningen av den egna ekonomin nu och om ett år, bedömningen av Finlands ekonomi om ett år samt avsikterna att köpa varaktiga konsumtionsvaror påverkar konsumentförtroendeindexet.

- Konsumenternas bedömningar av sina egna ekonomiska utsikter är för närvarande på en bra nivå. Om vi ser historiskt kan de till och med ligga något över genomsnittet just nu, säger Corin.

Förutom Lasse deltar även Tiina Helenius, chefsekonom på arbetspensionsbolaget Elo, och Petteri Rautaporras, chefsekonom på Teknologiindustrin i veckans Marknadsråd. 

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras. Videon är på finska.