Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Lugnare aktiemarknad efter förra veckans chock

Lugnare aktiemarknad efter förra veckans chock

Den 12 augusti 2024 Marknadsöversikter och placeringsutsikter

Den kraftiga och kortvariga försäljningsvågen på aktiemarknaden i början av förra veckan och i slutet av veckan dessförinnan verkar ha lugnat ner sig. Måndagen den 5 augusti var VIX-indexet, som ofta används som ett mått för osäkerhet, som högst över 65 punkter. Sedan dess har indikatorn som beskriver implicit volatilitet på den amerikanska aktiemarknaden i rätt jämn takt sjunkit tillbaka till en nivå under 25 poäng. Aktiemarknaden har reagerat genom att på nytt stiga från en tekniskt översåld nivå.

 

När marknadsrörelserna är så här kraftiga under en så här kort period lugnar fluktuationen på marknaden ur ett historiskt perspektiv inte vanligtvis ner sig på en gång. Språnget efter en chock följs ofta av en ny försäljningsvåg, när olika systematiska placeringsstrategier som bygger på realiserad volatilitet tvingas sälja riskplaceringar för att hålla sig inom de ramar som fastställs i placeringsplanen. Det kan mycket väl hända att marknaden nådde botten redan i måndags, men placerarna gör klokt i att förbereda sig på att kursfluktuationen fortsätter i augusti, som historiskt sett har varit en av de svagare månaderna i placerarens årskalender.

 

Ändrad dynamik på placeringsmarknaden

 

De mjukare ekonomiska siffrorna och de sjunkande inflationsförväntningarna har åter höjt marknadens förväntningar på centralbankernas räntesänkningar. USA:s centralbank förväntas för närvarande sänka räntan med nästan en procent under innevarande år.

 

Marknadsaktörerna betraktar inte längre inflationen utan centralbankernas eftersläpande penningpolitik som den största risken. Man befarar att en alltför stram penningpolitik bromsar den ekonomiska tillväxten ytterligare och i värsta fall leder till en recession i världsekonomin och en ny försäljningsvåg av riskplaceringar. I början av året har något sämre ekonomiska nyheter på sätt och vis ansetts vara bra ur aktieplacerarnas synvinkel, eftersom de har dämpat inflationsförväntningarna och fortsatt att underblåsa förväntningarna på lägre räntenivåer. När inflationsförväntningarna redan är låga och centralbankernas kommande räntesänkningar har prissatts, är de dåliga ekonomiska siffrorna ur placerarnas synvinkel också precis det – dåliga.

 

Vi tror inte på en ekonomisk recession under innevarande år

 

Tillväxtmomentumet i den globala ekonomin har avtagit under den senaste tiden, de geopolitiska riskerna i Mellanöstern ökar och det förestående presidentvalet i USA upprätthåller osäkerheten. Vi tror dock inte på någon recession eller betydande avmattning i den ekonomiska tillväxten under innevarande år. Det finns mycket som stöder vår syn. Konsumenternas och företagens balansräkningar är i genomsnitt i gott skick trots de höjda räntorna. Lånekostnaderna i förhållande till förmögenheten har sjunkit jämnt efter coronaåren. Arbetets produktivitet ökar också i takt med att AI-investeringar och ett mer omfattande utnyttjande av algoritmer gradvis börjar effektivisera företagens verksamhetsmodeller och förbättra lönsamheten. Bankernas utlåning visar också tecken på återhämtning både i USA och i Europa, och soliditeten är i ordning. Detta skapar en slags buffert i händelse av en avtagande ekonomisk tillväxt och en försämrad betalningsförmåga hos företag.

 

Aktiemarknadens prissättning har sjunkit, men mätt med P/E-talen kan vi ännu inte tala om någon betydande nedgång. Den ekonomiska tillväxten håller på att avta åtminstone tillfälligt och bolagens resultatprognoser har justerats nedåt. Å andra sidan ger centralbankernas kommande räntesänkningar ett visst skydd ur kursutvecklingens perspektiv. Vi tror inte att detta är början på någon långvarigare nedgång på marknaden. Det finns fortfarande möjligheter men placerarna bör samtidigt vänja sig vid att uppgången kommer att bli mindre brant särskilt i fråga om de större marknadsindexen. Samtidigt kan förändringen i verksamhetsmiljöns dynamik som beskrivs ovan enligt vår mening leda till att marknadssegment som släpar efter, såsom bolag med lägre marknadsvärde i USA, den europeiska aktiemarknaden, värdebolag eller till exempel den inhemska aktiemarknaden, klarar sig bättre än de större marknadsindexen.

 

Samu Lang, placeringsdirektör

Aktia Kapitalförvaltning