Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
En välkommen korrigering på placeringsmarknaden

En välkommen korrigering på placeringsmarknaden

Den 6 augusti 2024 Bloggar och artiklar

Temana på placeringsmarknaden vände tvärt på några dagar. Fokus i placerarnas beslut övergick från inflationen till de globala ekonomiska tillväxtfarhågorna och den geopolitiska osäkerheten. VIX-indexet, som beskriver marknadens rädsla, steg över 50 punkter på ett ögonblick. Högre än så var talet senast under coronakrisen och på motsvarande nivåer under eurokrisen 2011. Riskplaceringar och särskilt aktiemarknaden sjönk genomgående skarpt.

Prisrörelserna har varit kraftiga men de medför också många sunda tecken. Från årets början har majoriteten av huvudmarknadsområdena fortfarande hållit sig ovanför ytan. Världens största marknadsområde, USA, ligger cirka 10 procent över nivån vid årsskiftet mätt i euro (läget 5 augusti). 

Från oktober i fjol fram till mitten av juli har kursuppgångarna varit kraftiga. De stora teknikbolagen i USA har drivit upp huvudmarknadsindexens priser globalt. Kursrörelserna har vilat på de största teknikjättarnas axlar medan övriga marknadssegment har haltat efter. AI-yran, den avtagande inflationen, den goda resultattillväxten och förväntningarna på lättnader i centralbankernas penningpolitik har bidragit till den positiva stämningen. 

Normalt med korrigeringar på marknaden

Mot slutet av juli och nu i början av augusti vände kursrörelserna tvärt. Medierna glömde bort teknikbolagens massiva resultat, AI-investeringarna, produktivitetstillväxten och den avtagande inflationen. Blicken riktades mot lite mjukare ekonomiska data och sjunkande resultatprognoser. Recessionsfarhågorna dök upp igen på bekostnad av allt annat. 

Tidpunkten var ypperlig för en korrigeringsrörelse. Marknadssentimentet var alltför positivt och de viktigaste marknadsindexen tekniskt överköpta. Samtidigt har det ekonomiska momentumet mattats av och centralbanken i USA har ännu inte lättat sin penningpolitik. Dessutom har osäkerheten kring presidentvalet i USA ökat. 

Korrigeringsrörelsen är fullt förståelig och välkommen. Korrigeringsrörelser ses hela tiden och en positiv marknadsutveckling förutsätter att det finns en sund misstro i luften. Ingen långvarigare marknadsuppgång kan frodas i en miljö där alla ekonomiska aktörer är positiva och tror på ett evigt gynnsamt klimat.

Korrigeringsrörelsen har också många sunda tecken. De marknadssegment som hade stigit mest och var dyrast i förhållande till sina resultat drabbades hårdast medan de förmånligare marknadssegmenten som haltade efter har klarat sig bättre. Hela korrigeringsrörelsen började i USA:s Magnificent 6-bolag (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta). I början av korrigeringsrörelsen rörde sig bolag med lägre marknadsvärde motströms i USA, S&P 500-indexet med balanserad uppbyggnad avkastade bättre än sin storebror, värdebolagen vann över tillväxtbolagen och den europeiska marknaden avkastade i regel bättre än den amerikanska. Senare har marknadskorrigeringen blivit ett självupprätthållande, större fenomen.

Marknadsrörelsernas styrka har överraskat många men det här är inte den första (eller sista) gången som vi ser så här kraftiga rörelser. Under juli-augusti är handelsaktiviteten ofta lägre och då kan även mindre volymer ge upphov till större rörelser. Indexprodukternas andel har ökat och inom handelsvolymerna har andelen privatkunder som gör sig skyldiga till känslostyrda lösningar har fortsatt att växa. Avvecklingen av positioner som byggts upp med hjälp av lånade pengar förklarar och stöder antagligen också delvis de negativa prisrörelserna. 

Nya möjligheter för placerare

Aktiemarknadens rörelser har varit så kraftiga och snabba att det är svårt att hitta någon rationell motivering för att sälja aktieplaceringar på kort sikt på dessa nivåer. Samtidigt har korrelationen mellan aktie- och obligationsplaceringar blivit negativ, vilket skyddar allokeringsplacerarnas portföljer. Spekulativa placerare kan mycket väl söka efter långsiktigare möjligheter inom de mest översålda marknadssegmenten. Nu är det betydligt billigare att hoppa på de amerikanska teknikbolagen med utmärkt resultat än för ett par veckor sedan, och de amerikanska småbolagen kan dra nytta av att det ovannämnda ”rotationstemat” eventuellt fortsätter och den amerikanska centralbanken inleder räntesänkningar nästa månad.

Aktiemarknadens prissättning har redan sjunkit klart, men mätt med P/E-talen kan vi ännu inte tala om någon betydande nedgång. Den ekonomiska tillväxten håller på att avta åtminstone tillfälligt och bolagens resultatprognoser har reviderats nedåt. Å andra sidan ger centralbankernas kommande räntesänkningar ett visst skydd ur kursutvecklingens perspektiv. Rädslan för en omedelbar ekonomisk recession är överdriven, och faktiska ekonomiska data stöder inte heller denna syn. Vi tror inte att detta är början på någon långvarigare nedgång på marknaden. Det finns fortfarande möjligheter men placerarna bör samtidigt vänja sig vid att uppgången – särskilt i fråga om de större marknadsindexen – kommer att bli mindre brant.

Samu Lang, placeringsdirektör
Aktia Kapitalförvaltning