Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Aktiemarknaden i förändring – rotationen kan pågå länge

Aktiemarknaden i förändring – rotationen kan pågå länge

Den 5 augusti 2024 Marknadsöversikter och placeringsutsikter

Stämningen på aktiemarknaden har varit tudelad under sommaren. Detta var särskilt tydligt i juli, när aktiemarknaden i USA dag efter dag nådde alla tiders rekordnivåer, men i slutet av månaden vände de stora tekniknamnen som fungerat som drivkrafter på marknaden.

Samtidigt uppvisade småbolag och marknader som tidigare hamnat i bakvatten en positiv utveckling. Juli var en stark månad även för ränteplacerarna, då marknadens uppmärksamhet återigen riktades kraftigt mot förväntade räntesänkningar till följd av att inflationssiffrorna var lägre än väntat. I slutändan låg den globala aktiemarknaden lite på minussidan både i sina egna valutor och i euro. Ränteavkastningen låg däremot rejält på plussidan i juli.

Marknaden prissätter återigen räntesänkningar

De ekonomiska utsikterna har dämpats något under sommaren. De höjningar av de ekonomiska tillväxtprognoserna som vi såg i början av året verkar inte fortsätta. Tvärtom har vi sett en svagare utveckling både inom företagsaktiviteten och sysselsättningsutvecklingen, vilket har väckt oro hos centralbankerna. Samtidigt har inflationen, som såg ut att tillta i början av året, återigen vänt nedåt. Centralbankirerna har därmed god anledning att igen inta en positivare inställning till räntesänkningar, något som marknaden också har noterat. Som väntat sänkte ECB räntan på sitt junimöte, men inga nya rörelser sågs i juli. I USA antydde Fed på sitt möte i juli att vissa rörelser kan göras på septembermötet, och nu prissätter marknaden återigen flera räntesänkningar av båda centralbankerna under slutet av året. Visserligen är centralbankerna fortfarande mycket uppmärksamma på hur ekonomin och inflationen utvecklas framöver, så situationen kan ännu förändras.

I juni och början av juli var marknadens drivkrafter än en gång de stora amerikanska teknikbolagen. Resten av världen klarade sig klart sämre, medan de breda aktieindexen i USA samtidigt slog nya rekord, drivna av några stora bolag. Dessa bolags värderingar har länge varit kontroversiella – huruvida bolagen är dyra eller inte. I och med den avtagande inflationen avgjordes spelet åtminstone tillfälligt av förändringen i förväntningarna på räntesänkningar, då resultaten inte heller överraskade på samma sätt som tidigare. På aktiemarknaden var rotationen enorm i juli, då innehav i de största bolagen såldes och småbolag köptes. Avkastningsskillnaden mellan MAG7 och småbolagen blev över 20 procent på några dagar. Marknaden utanför USA kunde också dra nytta av denna rotation, då till exempel finländska aktier utvecklades bättre än genomsnittet. Om inflationen fortsätter avta och den ekonomiska utvecklingen inte sackar efter alltför mycket, som det åtminstone för närvarande ser ut, kan denna rotation också fortgå klart längre. 

Aktierna fortfarande i övervikt i allokeringen

I allokeringen är vi fortfarande i övervikt i aktier, i undervikt när det gäller långa räntor och i neutralvikt i korta räntor. Inom aktieallokeringen överviktar vi sådana regioner och aktier som är billigare, mer cykliska och som inte har hängt med i teknikbolagens utveckling. Övervikten riktas mot Norden, Europa och tillväxtmarknader. Dessutom betonar vi småbolagens andel i portföljerna. Vi förväntar oss att den rotation som stödjer en omvändning i räntecykeln kommer att fortsätta inom aktier och att Kina dessutom är redo att vidta kraftigare stödåtgärder då ekonomin fortsätter att avta trots de tidigare åtgärderna. USA är i neutralvikt och den japanska aktiemarknaden är i undervikt. 

Inom ränteplaceringarna fokuserar vi på de marknader som erbjuder den högsta löpande avkastningen. Vi överviktar tillväxtmarknadernas statsobligationer i lokal valuta samt Investment Grade- och High Yield-företagsobligationer. Tillväxtmarknadernas statsobligationer i dollar är i neutralvikt och euroområdets statsobligationer i stor undervikt.

Marknadsöversikten har skrivits av Aktias allokeringsdirektör Patrik Moring.