Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Sommarkorrigering eller marknadsuppgång driven av AI-hajpen? Aktiemarknadens långsiktiga drivkrafter blinkar grönt

Sommarkorrigering eller marknadsuppgång driven av AI-hajpen? Aktiemarknadens långsiktiga drivkrafter blinkar grönt

Den 24 juni 2024 Marknadsöversikter och placeringsutsikter

Den svacka som aktiemarknadens säsongsbetonade karaktär brukar leda till under senvåren eller sommaren har åtminstone hittills lyst med sin frånvaro, och däremot har nya toppar setts på aktiemarknaden under de senaste veckorna, med den amerikanska aktiemarknaden i spetsen.

I slutet av 2022 började ett placeringstema kring de aktörer som möjliggör användningen av AI och de teknikbolag som tillhandahåller AI-tjänster. Detta tema har bara förstärkts under de senaste månaderna, och de stora teknikjättarna har drivit hela aktiemarknaden uppåt. Ett bra exempel på temats styrka har under de senaste veckorna varit Apple. Apple var länge världens högst värderade bolag, men på grund av bolagets tillväxtproblem hann Microsoft kila förbi och ta Apples plats. På några dagar steg Apples aktier med mer än 10 procent från den högsta nivån någonsin – motsvarande ett marknadsvärde på mer än 300 miljarder dollar – när bolaget offentliggjorde att det i samarbete med OpenAI, som utvecklat ChatGPT, kommer att införa egna AI-tjänster i sina senaste telefonmodeller. Marknaden beräknade att detta kommer att öka försäljningen av nya telefoner, och resultatprognoserna vände omedelbart uppåt.

Den här gången fick Apple inte behålla platsen som världens högst värderade bolag i mer än några dagar, när Nvidia, som drar störst nytta av AI-boomen, körde förbi. Under de närmaste åren kommer en handfull av världens största teknikbolag att investera hundratals miljarder dollar i Nvidias AI-processorer som möjliggör snabb AI, och även alla andra bolag och branscher måste följa exempel på ett eller annat sätt, så bolagets enorma resultattillväxtsiffror torde fortsätta att växa länge framöver. Vikten av Nvidias aktie har redan stigit till nära 5 procent av den globala aktiemarknaden och över 7 procent av S&P 500-indexet, vilket i praktiken innebär att många portföljförvaltare och placerare under de senaste veckorna har varit pressade att komplettera en eventuell undervikt i aktien för att på något sätt hålla jämna steg med uppgången på aktiemarknaden.

USA:s ekonomiska tillväxt och sjunkande inflation stöder utvecklingen på aktiemarknaden

Oberoende av de kortsiktiga aktiemarknadsrörelserna ser också aktiemarknadens utsikter på lite längre sikt starka ut. Den viktigaste konkreta faktorn som stöder aktiemarknaden är den starka ekonomiska tillväxten i USA. Samtidigt som inflationen höll sig på en hög nivå och centralbankerna stramade åt penningpolitiken rekordsnabbt växte USA:s ekonomi med mer än 2 procent i motsats till förväntningarna och kommer att fortsätta växa i ungefär samma takt under de närmaste åren. Den konsumentdrivna ekonomin har stötts av det starka sysselsättningsläget, den rekordhöga sparkvoten under coronaåren (staten delade ut gratis stödpengar direkt till medborgarnas konton), som gjorde det möjligt för konsumenterna att klara av de ökade kostnaderna, samt statens massiva stimulerande politik som genom IRA (Inflation Reduction Act) har medfört hundratals miljarder dollar i investeringar i landet. Utöver den starka amerikanska ekonomin har man också fått inflationen under kontroll i hela världen, och i allt fler länder ligger inflationen redan mycket nära eller till och med under 2 procent, vilket är många centralbankers officiella inflationsmål. Detta innebär att centralbankernas penningpolitik oundvikligen kommer att vända mot en mer stimulerande riktning och, det viktigaste, att penningpolitiken inte kommer att stramas åt någonstans i världen på ett tag. Detta kommer inte bara att stödja aktiemarknaderna utan också den globala ekonomiska tillväxten i allmänhet, eftersom det återigen blir billigare att finansiera investeringar, skötselkostnaderna för konsumentens bolån sjunker och det blir mer pengar över för övrig konsumtion.

Kommer AI att bli en positiv överraskning för resultattillväxten redan under de närmaste åren?

Utöver den allt snabbare globala tillväxten och en mer duvaktig penningpolitik är naturligtvis företagens resultattillväxtutsikter den viktigaste drivkraften på aktiemarknaden. De dåliga tiderna verkar så småningom ligga bakom oss, och börsnoterade bolag världen över förväntas uppvisa växande resultat under de närmaste åren (även i andra sektorer än USA:s tekniksektor). Den sjunkande räntenivån hjälper också skuldsatta bolag i form av lägre räntekostnader, vilket bidrar till att resultatet på den lägsta raden blir högre. Under de närmaste åren kan AI, som jag nämnde i början av min översikt, bidra med en positiv överraskning för resultattillväxten. Många akademiska studier som genomförts under de senaste åren och i år visar att införandet av AI-applikationer kommer att leda till att produktiviteten förbättras betydligt och mycket snabbt i många kontorsarbeten. Den förbättrade produktiviteten bidrar direkt till ökad ekonomisk tillväxt och förändringen kan ske mycket snabbt, eftersom de bolag som förbättrar sin produktivitet vinner marknadsandelar på den konkurrensutsatta marknaden. Detta sporrar bolagen att snabbt investera i och implementera de nya verktyg och arbetssätt som AI möjliggör.

I många bolag som drar nytta av AI är den verkställande direktören åtminstone ur arbetets perspektiv fast övertygad om att tillämpningen av AI i det dagliga livet och sättet som vi arbetar på ännu bara står i startgroparna, och att den största tillväxten ligger framför oss. Detta är naturligtvis precis vad placeringsmarknaden vill höra. Det finns så klart alltid en risk för att det uppstår en ny bubbla, men såsom teknikbubblan, högkonjunkturen före finanskrisen och nollränteperioden efter coronakrisen har visat kan bubblan växa i flera år tills man först i efterhand kan bedöma om förväntningarna helt enkelt växte för högt jämfört med verkligheten.

På sommaren lönar det sig inte att stirra på aktiekurserna, utan vi rekommenderar att datorer och smarttelefoner läggs åt sidan en stund. Jag hoppas att vi får njuta av varma och soliga sommardagar! Ett tips på semesterläsning i ämnet är naturligtvis Chris Millers ”Chip War”, som i dag är ännu mer aktuell än när den publicerades för knappt två år sedan.

Marknadsöversikten har skrivits av Aktias portföljförvaltare Juuso Kenkkilä.