Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Markkinaraati: Hur borde investerare förbereda sig inför sommaren?

Markkinaraati: Hur borde investerare förbereda sig inför sommaren?

Den 14 juni 2024 Marknadsrådet, Markkinaraati

I Finland börjar sommarloven strax. Rådet diskuterar hur man ska förhålla sig till börsen under sommaren, centralbankernas räntesänkningar och aktieportföljens sommarstädning.

– Just nu är det verkligen en optimal tid för investerare, då pengar har ett pris, säger Aktias placeringsdirektör Samu Lang. Enligt honom var nollränteperioden inte normal, även om många hann vänja sig vid den.

Lang förväntar sig ytterligare två räntesänkningar från Europeiska centralbanken före årsskiftet. Han förväntar sig att Fed kommer att sänka räntorna 1–2 gånger under årets andra halva.

– Jag vill lyfta på hatten för ECB. ECB sänkte styrräntorna för första gången före Fed, kommenterar Lang.

I Finland och Europa nalkas semestern. Langs tips till semestrande investerare är att begränsa informationsflödet och skärmtiden. Enligt honom lönar det sig att ta avstånd från att ständigt bevaka marknaden för att kunna se helhetsbilden.

– Den ekonomiska och finansiella situationen, där pengar har ett pris, har lett till att investeringsverksamheten är mer rationell än på länge. Med tanke på investeringsklimatet och marknaden tycker jag att man kan semestra i lugn och ro, säger Lang.

– Sommaren är inte en exceptionell tid på aktiemarknaden. Rouletten är i gång året runt, påminner Lang.

Förutom Samu Lang deltar denna vecka Mika Heikkilä, portföljförvaltare på Proprius Partners, och Kaisa Kivipelto, seniorstrateg på Danske Bank i Marknadsrådet.

Marknadsrådet tar sommaruppehåll och återkommer i augusti.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras. Videon är på finska.