Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Våren fick finska aktier att piggna till

Våren fick finska aktier att piggna till

Den 27 maj 2024 Marknadsöversikter och placeringsutsikter

Finska aktier är intressanta för många finländska placerare, och fjolårets svaghet på den finska marknaden har väckt många frågor om hur man nu ska förhålla sig till aktierna. Den tydliga återhämtningen på den finska aktiemarknaden i våras har redan förbättrat situationen något, men i det stora hela har tillväxtpotentialen i anknytning till den låga värderingsnivån och vändningen i resultatutvecklingen inte försvunnit någonstans. Resultatprognoserna förväntas bli bättre redan i slutet av året och även nästa år, så situationen är intressant för placerare.

Uppgång även på aktiemarknaden i Finland under den senaste tiden

I fjol låg de finska aktierna efter bland annat USA:s och Europas aktiemarknader. Detta är inte längre någon stor nyhet, och orsakerna till skillnaderna har varit rätt väl kända. Samtidigt som många av de största börsbolagen i världen (USA:s största teknikjättar) har klarat sig utmärkt i fråga om både resultat och aktiekurser, har de stora bolagen på Helsingforsbörsen kämpat med både sina bolagsspecifika problem och den allmänna nedgången i den cykliska industrin.

Vid en närmare analys har det varit lätt att dra slutsatsen att tillväxtpotentialen för de finska aktierna kan vara stor, förutsatt att en resultatvändning är i antågande, eftersom värderingsnivåerna för aktierna i många välbekanta bolag har sjunkit. Nu på våren har utvecklingen på aktiemarknaden i Finland varit klart piggare, och i skrivande stund är de finska aktiernas avkastning ca 8 procent från början av året och redan över 20 procent från bottennivåerna i slutet av oktober i fjol. Det finns visserligen en hel del att ta igen efter det senaste årets svaga utveckling, men värderingsnivåerna i Finland är fortfarande i regel låga och resultaten förväntas vända uppåt i slutet av året och fortsätta växa nästa år.

Resultatöverraskningar från en del bolag, men Q1-resultaten som helhet nära förväntningarna

Resultatrapporterna för det första kvartalet har ännu inte medfört några större förändringar i utsikterna. De finska börsbolagens omsättning i början av året låg som helhet betraktat något efter prognoserna, men samtidigt överskred de sammanlagda resultaten prognoserna. Bland branscherna och de stora bolagen framträdde fortfarande bl.a. finanssektorn (t.ex. Nordea och Sampo), en del verkstadsbolag (särskilt Wärtsilä och Cargotec) samt skogsindustrin (resultaten håller på att förbättras efter ett svagt fjolår) positivt med sin resultatutveckling. För de negativa överraskningarna stod särskilt Neste, vars lönsamhet i fråga om förnybar diesel åtminstone tillfälligt har försämrats snabbt. Som väntat minskade börsbolagens omsättning och resultat som helhet från föregående år (år 2023 var Q1 ännu en stark resultatperiod), men resultaten förväntas vända uppåt under 2024. Särskilt på grund av Nestes inverkan sjönk resultatprognoserna som helhet något efter Q1. De sammanlagda resultaten för de stora finska börsbolagen förväntas sjunka med ett par procent i år och öka med ca 10 procent under 2025. Utan Nestes negativa inverkan förväntas en resultattillväxt emellertid redan i år.

Förväntad resultatvändning och låg värderingsnivå är en fascinerande kombination

Många finska börsbolag förväntar sig ett bättre resultat under årets senare hälft. Även analytikernas resultatprognoser förutspår att resultaten kommer att vända uppåt i år. Det finns fortfarande en mängd osäkerhetsfaktorer i den ekonomiska miljön, så vi kan få se överraskningar i fråga om exakt när resultatvändningen för enskilda bolag sker och hur stor den blir, vilket också kan leda till en ojämn utveckling på aktiemarknaden. I det stora hela visar resultatprognoserna dock att resultaten håller på att förbättras, och värderingsnivån på den finska aktiemarknaden är fortfarande låg. Detta är fortfarande en mycket intressant kombination för långsiktiga placerare.

Marknadsöversikten har skrivits av Aktias porföljförvaltare Paavo Ahonen.