Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Varje dag är räntedag

Varje dag är räntedag

Den 20 maj 2024 Marknadsöversikter och placeringsutsikter

Detta är marknadsföringskommunikation. Läs placeringsfondens eller specialplaceringsfondens basfakta för investerare innan du fattar några definitiva investeringsbeslut. 

Även om rörelserna mellan dagarna fortfarande är rätt stora, har de höjningar av de långa räntorna som setts i år jämnats ut i den stora bilden. Minskningen i riskpremierna har också jämnats ut trots att efterfrågan på företagsobligationer fortfarande är stark. Även de korta räntorna förblir höga längre än vad som förväntades i början av året.

Det är naturligtvis centralbankerna som ligger bakom det stabila läget. Framför allt i USA kommer man knappast att se någon sänkning av styrräntorna före december. I Europa torde ECB sänka sin styrränta med 0,25 procentenheter i juni, men i slutet av året kommer vi knappast att se särskilt många räntesänkningar när FED håller räntan oförändrad.

Ränteplacerarens sötebrödsdagar fortsätter

Det verkar som om räntenivåerna i de olika räntetillgångsklasserna kommer att ligga kvar på relativt höga nivåer under en längre tid. I denna miljö är den löpande ränteavkastningen en relativt god avkastningspronos för ett år framåt. Den löpande avkastningen i våra Investment Grade-fonder med måttlig kreditrisk ligger nu klart över fyra procent. Vår europeiska High Yield-fond avkastar för närvarande cirka sex och en halv procent. Nordic High Yield-fonden ger den bästa avkastningen med en löpande avkastning på närmare åtta procent.

Uttrycket ”Carry Is King”, som börjar bli något av en klyscha bland räntefolk, visar återigen sin styrka. Detta kunde översättas så att varje dag är en bra räntedag.

Marknadsöversikten har skrivits av Aktias portföljförvaltare Juuso Rantala.

 

Den historiska avkastningen är ingen garanti för fondernas framtida utveckling. Tidigare resultat ska inte tolkas som en prognos om framtida avkastning. Värdet på en fondandel kan stiga eller sjunka, och placeraren kan förlora sina placerade medel helt eller delvis. Även den förväntade avkastningen kan utebli. Detta är inte en av Aktia Bank Abp given individuell rekommendation för kunden. Aktia Bank Abp ansvarar inte för resultatet av kundens placeringsverksamhet. Kundens framtida resultat omfattas av beskattning beroende på varje investerares personliga situation och kan förändras i framtiden. Kunden bör alltid innan placeringsbeslutet bekanta sig med det finansiella instrumentets egenskaper, kostnader och risker, vilka framgår till exempel ur fondens basfakta för investerare och fondprospekt. Stadgarna, försäkringsvillkoren, fondprospekten, basfakta för investerare, andra officiella dokument samt Aktia Bank Abp:s meddelande till investerare finns tillgängliga avgiftsfritt på finska och svenska vid Aktias serviceställen och på adressen www.aktia.fi. Fonderna förvaltas av Aktia Fondbolag Ab som ingår i Aktiakoncernen. Aktia Bank Abp fungerar som ombud för Aktia Fondbolag Ab.