Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Den regelbundna fondspararen drar nytta av alla marknadslägen

Den regelbundna fondspararen drar nytta av alla marknadslägen

Den 3 maj 2024 Bloggar och artiklar

Detta är marknadsföringskommunikation. Läs placeringsfondens eller specialplaceringsfondens basfakta för investerare innan du fattar några definitiva investeringsbeslut. 

Läget på marknaden lever ständigt, ibland stiger kurserna och ibland är det rea. Till skillnad från detaljhandeln följer inte investeringsmarknadens säsonger kalendern. Hur vet man när det är rätt tid att köpa? Läs våra tre tankar om regelbundet fondsparande så har du svaret på frågan.

1. Genom att regelbundet spara i fonder drar du nytta av både uppgångar och nedgångar på marknaden.

Det finns ingen kristallkula som kan förutse när aktiekurserna är som lägst eller högst.  Därför är det enda sättet att ständigt vara rätt tid på marknaden att vara där hela tiden. Detta kallas för diversifiering över tid. Genom att fondspara regelbundet får du enkelt en bra diversifiering över tid.

När du ständigt köper fondandelar, jämnar du ut kurssvängningarna och köper ibland billigt och ibland till ett högre pris. När kurserna går ner får du fler fondandelar för ditt månatliga sparbelopp. När kursen igen stiger får du på motsvarande sätt färre fondandelar för ditt månatliga belopp, men istället stiger värdet på de fondandelar du tidigare köpte till ett lägre pris.

Graf som visualiserar hur börskursernas svängningar jämnas ut av regelbundet fondsparnade.

Grafen är avsedd som ett exempel för att visa den utjämnande effekt som regelbundet fondsparande kan ha på marknadssvängningar. Exemplet beskriver inte en verklig marknadsutveckling.

2. Fondsparande möjliggör en mångsidig diversifiering också med ett mindre belopp

Förutom tidsmässig spridning lönar det sig också att diversifiera placeringarna geografiskt, över olika branscher och mellan olika tillgångsslag. Om det till exempel går sämre på Helsingforsbörsen kan det samtidigt gå bättre på marknaden i USA. När aktiekurserna går ner stiger ofta ränteplaceringarna och så vidare. En smart placerare lägger inte alla ägg i samma korg utan jämnar ut riskerna genom en mångsidig diversifiering. 

För att uppnå en effektiv diversifiering behövs dock ett stort antal placeringsobjekt, såsom aktier eller obligationer i olika börsnoterade bolag. För en liten investerare kan detta vara svårt att uppnå genom att köpa enskilda värdepapper. Det enklaste sättet att se till att dina besparingar alltid är diversifierade enligt marknadsläget, din egen riskprofil och dina målsättningar är att spara i fonder. 

Genom att placera i fonder får du redan med ett mindre placeringsbelopp en bred och professionell diversifiering.

Fonder kan delas in i aktie-, ränte- och blandfonder. Dessutom finns det fonder som placerar i alternativa investeringar till exempel fastigheter eller vindkraft. Gemensamt för dem alla är att man redan med en liten placering i fonden får en bred och professionell diversifiering, vilket minskar riskerna som orsakas av fluktuationer i enskilda värdepapper.

3. Att fondspara är enkelt

De flesta av oss har inte tid eller intresse av att ständigt följa med marknadens rörelser och utforska olika placeringsobjekt. Den förvaltningsprovision som fondplaceraren betalar är en ersättning för att fonden sköt av professionella förvaltare som aktivt följer med marknaden och gör enskilda placeringsbeslut för placerarens del enligt fondens regler. Allt du behöver göra är att välja en fond som passar dina målsättningar och den risknivå du är villig att ta och börja spara i den.

Och det är just det som är det viktigaste med sparandet, att börja. Om du ännu inte har börjat är rätt läge att göra det nu. Gör en plan och håll dig till den, även om situationen på marknaden ändrar. Den som sparar regelbundet drar nytta av alla marknadslägen. 

Gör en plan och håll dig till den, även om situationen på marknaden ändrar. Den som sparar regelbundet drar nytta av alla marknadslägen.

Med vår sparräknare kan du prova hur dina placeringar med olika sparbelopp och avkastningsförväntningar kunde utvecklas.

Testa sparräknaren

Kom igång enkelt

På Aktia anser vi att man som grund för placeringsportföljen ska välja en helhetslösning som är brett diversifierad, som passar ens egen placerarprofil, ens egna tidsperspektiv för sparandet och som placerar i så många branscher som möjligt världen över.

Sådana är Aktia Förvaltningsportfölj+, som utnyttjar de bästa delarna av aktivt investerande och indexinvestering och du kan välja den risknivå som passar dig bäst. Grundtanken är att du inte behöver något annat – om du inte vill det.

När grunden är i skick kan du för att komplettera portföljen välja passande kryddor enligt dina egna preferenser och intressen. I Aktias breda utbud av fonder finns både aktiefonder som investerar på olika aktiemarknader och räntefonder som investerar i olika typer av obligationer, till exempel våra prisbelönta räntefonder för tillväxtmarknaden eller till exempel aktiefonden Aktia America som investerar på den amerikanska marknaden.

Enklast börjar du månadsspara i Aktias mobilbank genom att välja Placeringar – Placera i fonder, välja den fond du önskar och följa instruktionerna. Du kan också göra ett fondsparavtal i Aktias nätbank. Under fliken Spara och placera och välj – Börja fondspara regelbundet. Efter det kan du välja vilken fond du vill spara i. 

Vill du prata med en expert om sparande och placerande boka en tid för ett distansmöte här

Bekanta dig med våra fonder

Den historiska avkastningen är ingen garanti för fondernas framtida utveckling. Tidigare resultat ska inte tolkas som en prognos om framtida avkastning. Värdet på en fondandel kan stiga eller sjunka, och placeraren kan förlora sina placerade medel helt eller delvis. Även den förväntade avkastningen kan utebli. Detta är inte en av Aktia Bank Abp given individuell rekommendation för kunden. Aktia Bank Abp ansvarar inte för resultatet av kundens placeringsverksamhet. Kundens framtida resultat omfattas av beskattning beroende på varje investerares personliga situation och kan förändras i framtiden. Kunden bör alltid innan placeringsbeslutet bekanta sig med det finansiella instrumentets egenskaper, kostnader och risker, vilka framgår till exempel ur fondens basfakta för investerare och fondprospekt. Stadgarna, försäkringsvillkoren, fondprospekten, basfakta för investerare, andra officiella dokument samt Aktia Bank Abp:s meddelande till investerare finns tillgängliga avgiftsfritt på finska och svenska vid Aktias serviceställen och på adressen www.aktia.fi. Fonderna förvaltas av Aktia Fondbolag Ab som ingår i Aktiakoncernen. Aktia Bank Abp fungerar som ombud för Aktia Fondbolag Ab.