Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Bedrägeriförsök i Aktias namn – ge aldrig ut dina uppgifter per e-post eller klicka på inloggningslänkar Falska meddelanden har skickats ut i Aktias namn. Meddelandet handlar om att mottagaren fått ett meddelande i postlådan. Klicka inte på länken i meddelandet. 
Shoppa tryggt på nätet

Shoppa tryggt på nätet

Den 20 november 2023 Bloggar och artiklar

Readagar och julklappsinköp ökar mängden nätshopping och drar tyvärr också till sig intresse från nätbedragare. Vi har samlat de viktigaste tipsen för att identifiera näthandel- och leveransrelaterade bedrägerier och hur du gör säkra betalningar – så att även du kan handla tryggt på nätet.

Readagar är guldåldern för bedragare – tro inte på alltför bra erbjudanden 

Single's Day, Black Friday, Black Week och Cyber Monday - det finns gott om readagar i november. Dessa dagar är ett utmärkt tillfälle att köpa julklappar eller andra nödvändigheter till ett lägre pris, men det är också en tid att vara på sin vakt – även bedragare drar nytta av ivriga nätshoppare.

När du handlar på nätet ska du alltid komma ihåg den viktigaste tumregeln: ett erbjudande som låter för bra är oftast en bluff. Bedragare kan till exempel använda betald reklam på sociala medier för att skapa falska erbjudanden eller skicka meddelanden med otroliga erbjudanden för att lura konsumenten till en falsk webbplats eller till att ladda ner en skadlig app. I verkligheten levereras aldrig den produkt som beställts och betalats för, och i värsta fall har bedragaren fått kontroll över användaruppgifter eller betalkortsuppgifter. Konsumenten kan då till exempel börja få oförklarliga månadsavgifter. 

När du handlar på nätet är det alltid en bra idé att vara försiktig och kontrollera nätbutikens pålitlighet innan du gör ett köp. Du kan till exempel leta efter andra kunders erfarenheter, kontrollera nätbutikens kontaktuppgifter och kritiskt granska webbplatsen. Spara också alla orderbekräftelser och betalningskvitton.

Leveransrelaterade bedrägerier

Allt fler bedrägerier gäller leveranser och skickas till exempel i DHL:s, Postens, Matkahuoltos, PostNords eller Fedex namn. Det är ofta fråga om SMS som meddelar att ett paket eller motsvarande har anlänt. Textmeddelandena omdirigerar ofta konsumenten till en falsk webbplats där de ombeds att identifiera sig med sina nätbanksuppgifter eller betala fraktavgifter. Till exempel finns det förnärvarande bedrägerier i omlopp i Postis namn, där webbadressen posti.fi har ändrats till ρoѕtі.fi. Adressen ser mycket lik ut, men är i själva verket inte samma adress.

Nätangreppen utvecklas konstant, och såväl nätfiskemeddelanden som falska sidor blir hela tiden mer äkta till utseendet. Du kan identifiera falska meddelanden som gäller leveranser genom att kolla upp spårningsnumret på tjänstens webbplats eller ringa servicenumret på tjänsteleverantörens webbplats. Kom också ihåg de grundläggande principerna för att känna igen nätfiskemeddelanden, dvs. klicka inte på suspekta länkar och kontrollera avsändaren och länkens adress om det är möjligt.

Betala tryggt på nätet

Vid köp på nätet lönar det sig att välja kreditkort som betalningsmetod, vilket i allmänhet garanterar stark identifiering och ökar betalningssäkerheten ytterligare. Med Aktia Digital Credit eller Aktia Finnair Visa blir nätbetalningarna ännu säkrare, eftersom engångsbekräftelsekoden för nätbetalningar endast används för ett köp och du får en ny bekräftelseskod för varje köp - nytt köp, nya kortuppgifter. Dessutom lönar det sig att i nät- eller mobilbanken ställa in säkerhets- och geografiska gränser för ditt kort så att de passar dina behov.

Läs också alltid noggrant de aktiverings- och bekräftelsemeddelanden du får om betalningar och betalningssätt, och om de inte motsvarar dina egna transaktioner eller du inte förstår innehållet i det meddelande du får, ring utan dröjsmål Aktias kundservice eller vår spärrtjänst.

Vad ska jag göra om jag råkar ut för ett bedrägeri?

En bra tumregel är att alltid omedelbart kontakta Aktias kundservice på numret 010 247 010* eller spärrtjänsterna om du misstänker att dina nätbankskoder eller kortuppgifter har äventyrats. För kort och Aktia Wallet ring spärrtjänsten (24 h) på numret +358 800 0 2477, för nätbanken ring spärrtjänsten (24 h) på numret +358 20 333. Då kan vi spärra koderna eller korten så fort som möjligt.

Det viktigaste sättet att skydda sig mot nätbedrägerier är att ha framförhållning och utveckla sina digitala färdigheter. Var och en av oss begår ändå misstag ibland och i sådana fall ska man inte känna skam utan agera snabbt. Olika anvisningar gäller för olika typer av bedrägerier, beroende på vilka uppgifter som har äventyrats. På webbplatsen Suomi.fi finns utmärkta anvisningar om hur man ska gå till väga i olika situationer.

Läs mer om hur du sköter ärenden tryggt