Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Bedrägeriförsök på gång i Aktias namn – ge aldrig ut dina uppgifter per telefon, e-post eller sms Falska meddelanden har skickats ut i Aktias namn. Meddelandet handlar om misstänkt aktivitet på kontot och mottagaren ombeds göra en betalning. Läs mer

Fond som placerar i räntepapper emitterade av företag verksamma på tillväxtmarknaderna

Aktia Emerging Market Corporate Bond passar dig som

  • vill söka möjligheter till ytterligare avkastning i ränteinstrument emitterade av bolag i tillväxtländer och är beredd att bära den risk som är förknippad med förändringar på räntemarknaden i tillväxtländerna 
  • vill diversifiera placeringarna också via valutor och godkänner den risk som är förknippad med utvecklingen av placeringsobjektens valutor i förhållande till euron. Valutorna i tillväxtländerna kan fluktuera kraftigt.  
  • vill placera på medellång eller lång sikt och är beredd att tåla måttliga värdefluktuationer på kort sikt. 

Under de senaste årtiondena har tillväxtmarknadernas (EM) betydelse som motor för den globala tillväxten betonats ytterligare. Samtidigt har EM-placerandet blivit en huvudströmning och allt fler ser tillväxtmarknadernas ränteinstrument som en lika central del av placeringsportföljen som ränteplaceringarna på de utvecklade marknaderna. Kännetecknande för tillväxtmarknaderna är långsiktig tillväxtpotential som är större än i västländerna. Tillväxtpotentialen stöds bl.a. av den demografiska strukturen, betydande naturtillgångar, integreringen i den globala handeln och kapitalmarknaden. På tillväxtmarknaderna är framför allt den politiska risken förhöjd och det är därför mycket viktigt att fonden har en bred diversifiering mellan olika marknader. 

Räntefonder placerar i huvudsak i obligationer som emitterats av företag eller offentliga samfund beroende på fonden. Räntefondens avkastning bildas av räntan som betalas på de obligationer som utgör placeringsobjekt samt av obligationens värdeförändring. När den allmänna räntenivån stiger sjunker obligationernas värde och när räntenivån sjunker stiger deras värde. Placeraren i obligationen bär den risk som är förknippad med emittentens betalningsförmåga. Värdefluktuationen är vanligen mindre i räntefonder än i aktiefonder. 

Denna finansiella produkts underliggande investeringar beaktar inte EU-kriterierna för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter.

Du kommer väl ihåg att investeraren alltid bör bekanta sig med fondens Faktablad-dokument innan teckningen görs.

Kursutveckling

Avkastningshistoriken tar hänsyn till fondens löpande kostnader (nettoavkastning) och eventuell avkastningsbaserad provision. Den slutliga avkastningen påverkas av de tecknings-, inlösen- och handelsprovisioner som är förknippade med fondinvesteringen samt av kundens personliga beskattning. Tidigare resultat ska inte tolkas som en prognos om framtida avkastning.

Fördelning enligt placeringsinstrument

De största emittenterna

De största landsvikterna

Grunduppgifter

Med digikanaler avses nät- och mobilbankens uppdragsfunktionaliteter. Fonden förvaltas av Aktia Fondbolag Ab.

Rapporter och dokument

Allmänt om placerande

All vår placeringsverksamhet styrs av våra principer för ansvarsfullt investerande och vår klimatstrategi. Läs mer om ansvarsfullt investerande här.

Active Share

Aktiefonder publicerar ofta ett Active share –nyckeltal. Active share anges som ett procenttal mellan 0-100. Ju större talet är, desto mer avviker fonden från sitt jämförelseindex. 

Alpha

Alfa anger hur mycket placeringen har avkastat över eller alternativt under i förhållande till sin marknadsrisk och beskriver vilken inverkan portföljförvaltarens placeringsbeslut har på fondens avkastning. Alpha används allmänt som fonders lönsamhetsmätare. Ett positivt alphatal indikerar att fonden avkastat mer än jämförelseindexet.

Beta

Beta är en riskmätare, som mäter fondens marknadsrisk och hur känslig fondens värde är för ändringar på marknaden.  Fondens jämförelseindex används ofta för att framställa ändringar i marknadensvärden. Beta beskriver hur mycket fondens värde ändras procentuellt i medeltal, då marknaderna ändras med en procentenhet. Ifall beta är högre än ett, stiger fondandelens värde i en stigande marknad i medeltal mera än marknaden.

Till exempel om fondens beta är 1,2 och jämförelseindexets värde stiger med 1 %, stiger fondens värde i medeltal med 1,2 % och omvänt, ifall jämförelseidexet sjunker med 1 %, sjunker fondandelens värde i medeltal med 1,2 %.

Estimerad dividendavkastning

Anges i procent och visar hur mycket placeringarna i fonden antas ge utdelning. Talet baserar sig på aktieanalytikernas utsikter om fondernas placeringsmål.

Fondens NAV (Net Asset Value)

Värdet på en enskild fondandel, vilket anger värdet för den egendom som motsvarar en andel i fonden.

Hållbarhetsklassificering

Hållbarhetsklassificering beskriver hur Aktias fonder uppfyller SFRD-anmälningsskyldigheten i EU:s regler för hållbar finansiering.

Artikel 6. Denna finansiella produkts underliggande investeringar beaktar inte EU-kriterierna för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter. Hållbarhetsrisker kan dock beaktas i dessa fonder.

Artikel 8. Finansieringsprodukter enligt artikel 8 främjar bland annat miljö eller samhällsrelaterade egenskaper eller kombinationer av dessa, och de företag som är föremål för placeringar följer god förvaltningssed.

Artikel 9. De fonder som avses i artikel 9 har som mål att göra hållbara investeringar, ska främja miljö- och samhälleliga mål och får inte orsaka betydande skada för övriga hållbarhetsindikatorer.

Informationskvot (Information Ratio)

Informationskvoten är fondens och indexets avkastningsdifferens, alltså alphas förhållande till tracking error. Informationskvoten beskriver hur mycket årlig extra avkastning har uppnåtts i förhållande till den aktiva risk som tagits. En högre informationskvot indikerar en bättre effektivitet än genomsnittligt.

Kostnader för värdepappershandel

För fonden uppstår transaktionskostnader för värdepappersförmedling och valutaväxling, och de debiteras från fondens tillgångar.

Transaktionskostnaderna redovisas som procent per år och anger i vilken grad transaktionskostnaderna inverkar på fondens värde på årsbasis.

Fondens transaktionskostnader beräknas genom att de faktiska transaktionskostnaderna under de senaste 12 månaderna divideras med fondens högsta marknadsvärde under motsvarande tidsperiod.

Löpande kostnader 

Löpande kostnader anger fondens totala kostnader per år. Förvaltningsprovision och förvarsarvode ingår i de löpande kostnaderna. Löpande kostnader innehåller inte fondens handelskostnader eller eventuella avkastningsbundna provisioner. I fondens faktablad benämns löpande kostnader som förvaltningsavgifter och andra administrations- eller driftskostnader.

Modifierad duration

Ett nyckeltal som mäter ränterisken. Ju större tal, desto känsligare är fonden för värdeförändringar. Om till exempel den modifierade durationen för fondens placeringar är fem, betyder en procentenhets ändring i ränteläget att ränteplaceringarnas värde i fonden ändras med fem procent.

Morningstar hållbarhetsrating

I Morningstars hållbarhetsrating beskriver globerna Morningstars bedömning av fondernas hållbarhetsrisker (ESG-risker) och hur väl ESG-riskerna har beaktats i fondernas placeringsobjekt. Ju fler glober, desto mindre är fondens ESG-risker i förhållande till fondens referensgrupp. ESG-riskerna kan bli ekonomiskt betydande risker. Hållbarhetsratingen, dvs. sustainability rating, bildas när Morningstars data täcker minst 67 % av portföljen.

Morningstar kolriskrating

The Morningstar® Low Carbon Designation™-märket ges till fonder med låg kolrisk och låg exponering mot icke-förnybara bränslen. Kolriskerna kan realiseras som förluster av ekonomiskt värde när samhället går mot en mer koldioxidsnål ekonomi och om placeringarnas affärsverksamhet är beroende av t.ex. fossila bränslen. Kolriskratingen bildas när Morningstars data täcker minst 67% av fondens placeringar.

Morningstar-stjärnklassificering

Morningstar är ledande företag som producerar oberoende placeringsforskning och bland annat månatligen publicerar rating av fonder. Morningstar klassificerar fonderna i olika grupper enligt deras egentliga innehåll, till exempel enligt tillgångsslag, geografiskt område, placeringsstil och placeringsinriktning. Rangordningen baserar sig på fondens långsiktiga riskjusterade avkastning. I varje grupp ställs fonderna i rangordning och ges 1–5 stjärnor. Bästa 10 % får 5 stjärnor och svagaste 10 % får 1 stjärna. Fonden bör ha 3 års avkastningshistorik.

P/B (Price per Book value)

P/B-talet anger aktiekursens förhållande till eget kapital per aktie, dvs aktiens värde jämförs med företagets bokföringsvärde. Det vill säga, om P/B-talet är större än 1, är företagets marknadsvärde högre än dess bokföringsvärde.

P/E-tal (Price-to-Earnings

P/E- talet, dvs. vinstmultipeln, anger hur många år det tar att med vinsten betala aktiens pris. Talet räknas genom att en akties aktuella börskurs delas med den prognostiserade eller senast publicerade vinsten per aktie. En placeringsfonds P/E-tal är ett vägt medelvärde av P/E-talet för fondens placeringar.

Ett företag med ett högt P/E- tal förväntas allmänt ha kraftig tillväxt det kommande året, och då är man också redo att betala ett relativt högt pris för företagets aktier. Ett högt P/E-tal kan också indikera att aktien är övervärderad.

Portföljens omsättningshastighet

Anger den genomsnittliga omsättningen av värdepappren i portföljen per år. T.ex. talet 1,5 ggr/år betyder att värdepappren in fonden har bytts ut i genomsnitt 1,5 gånger under ett år. I beräkningen beaktas handelsaktiviteten som består av aktiv portföljförvaltning eller av penningflöden som förorsakats av teckningar och inlösen av fonden.

En låg omsättningshastighet indikerar att fondens handelsaktivitet huvudsakligen styrts av penningflödet. Om fondens penningflöde är större än det sammanräknade värdet av köp och försäljning är omsättningshastigheten negativ.

Portföljens omsättningshastighet räknas enligt följande:

Omsättningshastighet = ((Summa 1 - Summa 2)/M) x 100

X = Köp av värdepapper
Y = Försäljning av värdepapper
Summa 1 = X + Y


S = Teckning av fondandelar
T= Inlösen av fondandelar
Summa 2 = S + T

Siffrorna beaktar inte derivat.

Provisionsandel till närförmedlare

Nyckeltalet beskriver hur stor andel av värdepappershandeln utförs med en förmedlare inom samma koncern.

Running yield

Running yield eller löpande avkastning används för att värdera placeringarnas årliga avkastning. Running yield är placeringens årliga avkasting (räntor) dividerat med det rådande marknadsvärdet. 

Sharpe (Sharpe Ratio)

Sharpe mäter den riskjusterade avkastningen och anger hur mycket tilläggsavkastning fonden har avkastat i relation till avkastningens volatilitet. Positivt sharpetal indikerar att fondens risktagning har varit lönsam och ju högre sharpetal, desto bättre har fonden avkastat i förhållande till sin egen risk.

Tracking error

Tracking Error anger hur noggrant fondens avkastning har följt jämförelseidexets avkastning.  Ett högt tracking error indikerar att fondens avkastning har varierat kraftigt i förhållande till jämförelseidexet. I aktivt förvaltade fonder är tracking error ofta högt medan indexfonders tracking error i regel är nära noll.

Volatilitet

Volatilitet är en riskmätare som beskriver hur mycket fondens avkastning varierat under ett år. Ju större volatilitet, desto större osäkerhet förknippas med avkastningen. Vanligen räknas volatiliteten från dagsavkastningens standardavvikelse och anges i procent på årsbasis.

Till exempel om fondens förväntade avkastning är 10 % och volatilitet 14 %, ligger årsavkastningen under två av tre år mellan - 4 % och + 24 %.

Hållbarhetsrelaterade upplysningar

Placeringar kan ha både positiva och negativa konsekvenser för hållbar utveckling. Genom att beakta de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbar utveckling i placeringsverksamheten strävar man efter att så väl som möjligt förstå placeringsobjektens negativa konsekvenser för miljön eller samhället. Redogörelsen för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beskriver hur negativa konsekvenser för hållbar utveckling beaktas i Aktias placeringsverksamhet. För detta används också termen PAI-statement. 

Redogörelse för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer 

Sammanfattning för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper (pdf)

Inga mål för hållbar investering

Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade och sociala egenskaper, men har inte hållbara investeringar som mål.

Miljörelaterade eller sociala egenskaper hos den finansiella produkten

Fonden främjar miljörelaterade och/eller sociala egenskaper genom ESG-integration i investeringsprocessen och genom uteslutning. Fonden följer BankInvests principer för ansvarsfulla investeringar. Fonden följer också målen i BankInvests riktlinjer för fossila bränslen.

De metoder som används är uteslutning, beaktande av hållbarhetsfaktorer (ESG-integration) och normbaserad screening.

Fonden utesluter företag som har en betydande exponering mot verksamhet som anses ha en betydande negativ inverkan på miljön eller samhället. Fonden investerar i företag som har analyserats och bedömts utifrån ESG-faktorer. ESG-faktorer kan användas för att identifiera hållbarhetsrisker och möjligheter.

Närmare information om hur dessa miljörelaterade och/eller sociala egenskaper uppnås finns nedan i detta dokument. 

Inget referensvärde har angetts i syfte att uppnå de miljörelaterade eller sociala egenskaper som den finansiella produkten främjar.

Investeringsstrategi

Fonden främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom att omfattas av fondförvaltarens allmänna principer för ansvarsfullt investerande. Det övervakas hela tiden att fonden iakttar de begränsningar som policyn medför och fondens investeringsuniversum. 

Aktiv förvaltning är en del av investeringsstrategin. Detta betyder att fondförvaltaren ständigt för en dialog med företag, där miljörelaterade, sociala och styrningsfrågor vid behov kan diskuteras.

Investeringsstrategin för att uppnå de miljörelaterade och sociala egenskaper som fonden främjar är att utesluta vissa verksamheter, branscher och praxis som inte är förenliga med de miljörelaterade och sociala egenskaperna. Detta resulterar i en uteslutningslista över företag som fonden inte kan investera i. 

Investeringsstrategin tillämpar ytterligare ESG-screeningskriterier baserat på ESG-data från en extern dataleverantör. Fonden beaktar huvudsakliga negativa konsekvenser. Ytterligare information om dessa ges i det relevanta avsnittet.

Policyn finns tillgänglig här https://bankinvest.com/

Uteslutning

  • Fonden investerar inte i företag som är involverade i produktion av kontroversiella vapen, som klusterammunition, antipersonella minor, kemiska och biologiska vapen och kärnvapen utanför icke-spridningsavtalet. 
  • Fonden investerar inte i företag där mer än 5 % av omsättningen hänför sig till kolbrytning, oljesandsproduktion, olje- och gasprospektering i arktiska havsområden samt tobaksproduktion eller -distribution. 
  • Fonden investerar inte i företag med ESG-betyget CCC, såvida detta inte är förenligt med den process som anges i principerna för ansvarsfullt investerande. 
  • Fonden investerar inte i företag som bryter mot internationella normer i fråga om miljöfrågor, sociala frågor, personalfrågor, respekt för mänskliga rättigheter, antikorruption och bekämpning av mutor.
  • Fonden får inte investera i bolag där mer än 5 % av omsättningen hänför sig till vuxenunderhållning, tobaksproduktion eller produktion av konventionella vapen. 
  • Fonden måste ha ett viktat ESG-betyg på minst ”B.”

Uteslutningarna och den normbaserade screeningen resulterar i en uteslutningslista. Listan uppdateras minst två gånger om året och fondförvaltarens strävar efter att avyttra innehav i företag som tas upp på listan så snabbt som möjligt.

Fondförvaltaren måste beakta de huvudsakliga negativa konsekvenserna i investeringsbesluten och portföljförvaltningen. Därför använder fondförvaltaren information om emittenternas koldioxidutsläpp, omsättning inom vissa branscher och ESG-betyg i investeringsanalysen.

Följande huvudsakliga negativa konsekvenser beaktas: 

4. Exponering mot företag som är verksamma inom sektorn för fossila bränslen 

Fondförvaltaren har ett övergripande förbud mot att investera i företag där mer än 5 % av omsättningen kommer från utvinning av kol och produktion av tjärsand i enlighet med uteslutningspolicyn. 

10. Brott mot FN:s globala överenskommelse och OECD:s riktlinjer för multinationella företag 

Fondförvaltaren utför också normbaserad screening, vilket betyder att investeringarna kontrolleras i fråga om bolag som kan bryta mot internationella normer gällande miljöskydd, mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga normer och affärsetik (dvs. FN:s Global Compact eller ILO:s konventioner). Om ett företag bryter mot dessa normer, utövar fonden vanligtvis aktivt ägarskap och påverkan för att få företaget att bära sitt ansvar och ändra sitt agerande. Om dialogen inte resulterar i önskade framsteg, kan fonden överväga att utesluta företaget från sina investeringar.

14. Exponering mot kontroversiella vapen 

Fondförvaltaren har ett övergripande förbud för att investera i företag som är involverade i produktionen av kontroversiella vapen, som klusterammunition, antipersonella minor, kemiska och biologiska vapen och kärnvapen utanför icke-spridningsavtalet i enlighet med uteslutningspolicyn.

Andel av investeringar

Största delen av investeringarna i fonden antas vara investeringar som bidrar till uppnåendet av de miljörelaterade och sociala egenskaper som fonden främjar. Därför ska minst 85 % av fondens tillgångar placeras i värdepapper som är anpassade till miljörelaterade eller sociala egenskaper.

Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Andelen investeringar i bolag som upptas på uteslutningslistan används som ett mått för att mäta uppnåendet av de sociala och miljörelaterade egenskaper som fonden främjar. På grund av måttets karaktär bör denna andel helst vara 0 % eller trendmässigt närma sig 0 %.

Fondförvaltaren har ett internt utskott för ansvarsfullt investerande, som har till uppgift att övervaka fondförvaltarens insatser för ansvarsfullt investerande, inklusive utvecklingspolicyer, upprätthållande och uteslutningslistan. Uteslutningarna och den normbaserade screeningen resulterar i en uteslutningslista. Listan uppdateras minst två gånger om året och fondförvaltarens strävar efter att avyttra innehav i företag som tas upp på listan så snabbt som möjligt.

Metoder

Investeringarna i fonden granskas baserat på ESG-data i fråga om produktengagemang, normbaserade brott och engagemangsstatus, vilka resulterar i en uteslutningslista.

Investeringarna omfattas av granskningar före handel och de övervakas kontinuerligt i portföljförvaltningssystemet BlackRock/Aladdin av Middle Office-teamet. 

Datakällor och databehandling

Fondförvaltaren använder ESG-data från globalt erkända ESG-dataleverantörer, som MSCI ESG och Morningstar Sustainalytics. 

När fondförvaltaren investerar i statsobligationer emitterade av tillväxtländer, är data från FFP:s Fragile States-index och MSCI ESG en del av investeringsanalysen.

Data inhämta direkt till portföljförvaltningssystemet BlackRock/Aladdin. Även begränsningar före handel tillämpas. 

Inga data uppskattas i fråga om denna process.

Begränsningar för metoder och data

Hållbarhetsdata utgör ett brett fält och det är möjligt att det data inte är konsekventa. När data från externa dataleverantörer används, godkänns deras metoder och modeller. 

Det råder brist på data, eftersom det till stora delar fortfarande är frivilligt för företag att rapportera om hållbarhet. Vissa data grundar sig på uppskattningar, vilket medför en risk för att de externa dataleverantörerna förlitar sig på inexakta eller ofullständiga uppgifter.

Anlitandet av externa dataleverantörer innebär att tillämpningen av olika metoder hos respektive dataleverantör kan leda till beslut som inte är väl underbyggda på grund av att de olika datakällorna inte använder konsekventa metoder.

Olika åtgärder vidtas för att säkerställa att dessa begränsningar förmildras. I allmänhet tillämpas ett ”efter bästa förmåga”-tillvägagångssätt och en ständig dialog förs med externa dataleverantörer gällande metoder och specifika fall när avvikelser upptäcks. 

Due diligence

Compliancesystemet är automatiserat och kontroller före handel görs automatiskt varje gång en ny investering görs.

Fondförvaltaren använder sig av ”fyra ögon”-principen när begränsningar görs inom portföljförvaltningssystemet, BlackRock/Aladdin.

Det är inte möjligt att utföra transaktioner om ISIN-koden är upptagen på uteslutningslistan. 

Strategier för engagemang

Fondförvaltaren utför normbaserad screening, vilket betyder att alla investeringsobjekt granskas i fråga om efterlevnad av internationella normer, t.ex. FNs Global Compact-principer och internationella arbetsorganisationen ILO:s konventioner. Om ett portföljbolag har gjort sig skyldig till ett bekräftat brott mot en eller flera normer, utövar fondförvaltaren engagemang och aktivt ägarskap för att påverka portföljbolaget att ta ansvar och ändra sitt agerande. Detta engagemang görs ofta i samarbete med en dataleverantör.

På sidan presenteras information om fondens B-andelsserie. Information om övriga andelsserier finns i fondprospektet och information om deras senaste värde får du från Aktia Fondbolag.

Detta är marknadsföringskommunikation. Den historiska avkastningen är ingen garanti för framtida utveckling. Tidigare resultat ska inte tolkas som en prognos om framtida avkastning. Placeringarnas värde kan stiga eller sjunka. Placeraren kan förlora en del eller hela det placerade kapitalet. Kunden bör alltid bekanta sig med faktablad för investerare innan placeringsbeslutet. Prospekten och informationssidorna är tillgängliga på varje produkts produktspecifika sida på adressen aktia.fi/sijoituskohteet. Innehållet skall inte ses som personlig placeringsrådgivning eller som personliga rekommendationer.

Hållbarhetsratingen, dvs. sustainability rating, bildas när Morningstars data täcker minst 67 procent. Morningstars sustainability rating innehåller Sustainalytics analys på företags- och landsnivå. Morningstar® Low Carbon Designation™-märket ges när Morningstars data täcker minst 67 procent av fondens placeringar och när placeringarnas koldioxidrisker och exponering för fossila bränslen är liten. Mer information om metodiken direkt från tjänsteleverantören och i tjänsteleverantörens dokumentation. Informationen baseras på datahämtningsdatumet. Information om datum för hämtning av data och den procentandel av förvaltat kapital som täcks finns tillgänglig på begäran.

Nyckeltal producerade av Morningstar © 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehålls. Denna information: (1) tillhör Morningstar och/eller dess innehållsleverantörer, (2) får inte kopieras eller spridas och (3) garanteras inte vara korrekt, fullständig eller aktuell. Varken Morningstar eller dess innehållsleverantörer är ansvariga för eventuella skador eller förluster till följd av användning av denna information. Tidigare resultat ska inte tolkas som en prognos om framtida avkastning.