Siirry sisältöön Siirry chattiin
Kasvuhuolet nousevat Yhdysvalloissa, sijoittajat jarruttavat

Kasvuhuolet nousevat Yhdysvalloissa, sijoittajat jarruttavat

Maanantai 7. huhtikuuta 2025 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Osakemarkkinat olivat laajalti laskussa maaliskuussa. USA:ssa on alkanut näkyä happanemista kasvunäkymien suhteen, mikä yhdessä Trumpin puheiden ympärillä vellovien epävarmuuksien kanssa on pitänyt sijoittajat varpaillaan. Pääomia on allokoitu pois Yhdysvalloista enenevissä määrin Eurooppaan, joka näyttää ottaneen täysin uuden suunnan investointisuunnitelmien tukemana. Helsingin pörssin vahva veto on jatkunut läpi alkuvuoden, vaikkakin epävarmuudet painoivat myös suomalaiset osakkeet pakkaselle maaliskuussa.

USA:n hallinnon ympärillä pyörinyt teatteri on jatkunut, eivätkä tariffipuheet ota laantuakseen. Viimeksi maaliskuussa Trump ilmoitti asettavansa 25 prosentin tullit autoteollisuuteen. Jatkuva tulleilla uhkailu on vaikuttanut negatiivisesti sentimenttiin niin kansalaisten, yritysten kuin sijoittajienkin keskuudessa USA:ssa. Maaliskuun viimeisinä päivinä markkinoilla odotettiin hermostuneissa tunnelmissa huhtikuun toiselle päivälle lanseerattua ”vapauden päivää”, jolloin ilmoitettiin laajemmista tulleista. Etukäteen oli julistettu, että tullit tulisivat koskemaan hyvin laajasti eri maita. Näin myös kävi, vielä ennakko-odotuksia enemmän, sillä Trump asetti Euroopalle 20 prosentin tullit, ja monet muut maat, kuten Kiina kohtasivat vielä suuremmat tullimaksut. Kiinan tullit nousivat uusien tullien myötä yli 50 prosenttiin. Ekonomistit ja yritykset ovat pääosin tuominneet tullit haitallisina kasvulle ja hintavakaudelle. Trump kuitenkin uskoo tullien kaikkivoipaisuuteen ja siihen, että tätä kautta etenkin teollisuuden työpaikat saadaan takaisin Yhdysvaltoihin ja kuluttajahinnat alas.  

Kauppapolitiikan ohella Trump on kumppaneidensa kanssa ansioitunut ulkomaan politiikassa, ja helmi–maaliskuusta ei draamaa puuttunut, kun Trump yritti hieroa tulitaukoa Ukrainan ja Venäjän välille. Yhdysvallat näkee etenkin Ukrainan mineraalivarannot neuvotteluvälineenä. Tulitaukoa ei ole kuitenkaan vielä saatu aikaiseksi. Eurooppa jäi rauhanneuvotteluissa täysin sivustaseuraajaksi, mutta nyt näyttää siltä, että se on saanut rivinsä suoraksi, ja tahtotila oman puolustuksen vahvistamiseksi on noussut.

Euroopan taivaalla valoa, USA:ssa pilvet varjostavat näkymiä

Eurooppaan saatiin maaliskuussa vauhtia, kun EU-tasolla alettiin puhua merkittävistä investoinneista puolustukseen ja samoihin aikoihin Saksa ilmoitti historiallisen suurista investoinneista ja velkajarrun höllentämisestä. Ilmoitettuun, jopa tuhannen miljardin euron pakettiin kuuluu mittavia investointeja etenkin puolustukseen ja infraan. Kaavaillut investoinnit ovat selvä piristysruiske Saksalle, mutta myös koko Euroopalle vuosiksi eteenpäin. Euroopan korkomarkkinoilla pitkät korot ottivat harppauksen ylöspäin investointisuunnitelman tultua julki, ja Saksassa nähtiinkin suurin päiväkohtainen liike ylöspäin sitten Saksojen yhdistymisen. Myös Suomi päässee hyötymään kohenevista näkymistä. Euroopan tilanne näyttääkin kääntyneen nopeasti positiivisemmaksi, mikä yhdessä korkorotaation kanssa antaa näkemyksemme mukaan kasvuaihioita myös pienemmille yhtiöille, jotka on hinnoiteltu edelleen erittäin edullisesti. Toisaalta nyt ilmoitetut tullit tulevat jarruttamaan myös Euroopan kasvua, mikäli ne jäävät voimaan.

USA:n ympärille on ajelehtinut harmaita pilviä, kun huolet talouskasvun hiipumisesta ovat kasvaneet. Samaan aikaan inflaatiopaineet jatkuvat tullien ajamina. Puheet veroleikkauksista ja sääntelyn helpottamisesta ovat loistaneet poissaolollaan, ja etenkin kyselytutkimuksiin pohjautuva data, kuten kuluttajaluottamus ja yritysten näkymät, ovat alkaneet heikentyä. Yhdysvaltain keskuspankki Fed onkin haastavassa tilanteessa tasapainoillessaan taloustilanteen ja inflaation kanssa.

Muutoksia allokaatiossa

Allokaatiossa laskimme tammikuussa osakkeet neutraaliin painoon levottomuuden kasvaessa. Olemme alipainossa pitkissä koroissa ja ylipainossa lyhyissä koroissa. Osakeallokaatiossa olemme laskeneet Yhdysvaltain painon neutraaliin ja samalla nostaneet Euroopan ylipainoon. Suomessa jatkamme ylipainossa. Yhdysvaltain osakemarkkina kärsii epävarmuutta kasvattavista toimista ja muita kalliimmasta arvostuksesta. Euroopassa ja Suomessa maanosan kasvavat investoinnit ja edullinen arvostus parantavat näkymiä. Odotamme myös korkojen laskun jatkuvan, ja laskun tukevan rotaation jatkumista pienemmän kokoluokan yhtiöihin, joissa olemme edelleen mukana. Japanin ja kehittyvät markkinat pidämme edelleen alipainossa.

Korkosijoituksissa pidämme painopisteen korkeinta juoksevaa tuottoa tarjoavilla markkinoilla. Ylipainotamme kehittyvien markkinoiden paikallisvaluuttamääräisiä valtionlainoja sekä Investment Grade- ja High Yield -yrityslainoja. Dollarimääräiset kehittyvien markkinoiden valtionlainat ovat neutraalipainossa ja euroalueen valtionlainat isossa alipainossa.

Markkinakatsauksen on kirjoittanut Aktian salkunhoitaja Anna-Liisa Rissanen.

 

Aktia Pankki Oyj (”Aktia”) on tuottanut tämän katsauksen sijoittajien käyttöön. Informaatio on koottu julkisista lähteistä, joita Aktia pitää luotettavina. Aktia ei kuitenkaan vastaa sisällön oikeellisuudesta tai täydellisyydestä. Tämä katsaus on tarkoitettu yhtenä monista apuvälineistä avustamaan sijoittajan päätöksentekoa, mutta sijoittajan tekemä sijoituspäätös on viime kädessä hänen omansa ja sen tulee perustua sijoittajan riittävinä pitämiin tietoihin ja tutkimuksiin. Sijoittajan tulee huomioida markkinoilla nopeasti tapahtuvat muutokset ja niiden vaikutukset tämän katsauksen sisältöön. Aktia-konserniin kuuluvat yritykset, Aktian yhteistyökumppanit tai näiden yhtiöiden henkilökunta ei vastaa suorista tai epäsuorista tappioista tai vahingoista, jotka aiheutuvat tämän katsauksen tai sen osien käytöstä sijoitustoiminnassa. Katsauksen sisältämä informaatio on tarkoitettu sijoittajalle, jolle katsaus on esitetty, eikä sitä pidä antaa kenenkään toisen henkilön käyttöön. Tämän katsauksen kopioiminen tai lainaaminen kokonaisuudessaan tai osittain on kiellettyä ilman Aktian lupaa.

Sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Asiakas vastaa itse omien sijoituspäätöstensä taloudellisista tuloksista. Tuotto voi jäädä saamatta ja sijoitetun pääoman voi jopa menettää ja sijoitus voi aiheuttaa taloudellisia tappioita. Rahoituspalvelujen ja tuotteiden kulut voidaan periä asiakkaalta sijoitustoiminnan tuloksesta riippumatta. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä asiakkaan on syytä tutustua huolella sijoitusmarkkinoihin ja eri sijoitusvaihtoehtoihin. Aktia ei vastaa dokumentissa esitettyjen tuotto-olettamusten toteutumisesta. Esitettävät skenaariot ovat tulevan tuloksen arvio, joka perustuu aiempiin tietoihin siitä, miten tämän sijoituksen arvo vaihtelee, ja/tai nykyisiin markkinaolosuhteisiin, eivätkä ne ole täsmällinen indikaattori. Saatava tulos vaihtelee sen mukaan, millainen markkinoiden kehitys on ja miten kauan sijoitusta pidetään hallussa. Annetut tiedot eivät ole tae tulevasta tuotto tai arvonkehityksestä. Tämä katsaus ei perustu asiakkaan henkilökohtaisiin tietoihin eikä ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi. Katsaus ei ole tarkoitettu sijoitustutkimukseksi, eikä sitä ei välttämättä ole laadittu sijoitustutkimuksen riippumattomuutta koskevien säännösten mukaisesti. Mahdollisesti esiteltyihin rahoitusvälineisiin ei sovelleta sijoitustutkimusta koskevia kaupankäyntirajoituksia. Asiakas voi joutua maksamaan muitakin kuin Aktian välityksellä suoritettavia veroja ja julkisia maksuja. Asiakkaan tulee olla tietoinen siitä, että sijoittamiseen ja sijoitusomaisuuteen liittyy veroseuraamuksia, joiden taloudellisia vaikutuksia ei välttämättä ole huomioitu tässä esityksessä. Tuleva tulos riippuu verotuksesta, joka puolestaan riippuu kunkin sijoittajan henkilökohtaisesta tilanteesta ja voi muuttua jatkossa. Asiakkaan pitää itse hankkia tarvittavat tiedot sijoitustensa ja niihin liittyvien päätösten veroseuraamuksista.